![]() |
Projekt gry crpg.
Witam,
Przejdę od razu do rzeczy. Tydzień temu zacząłem pisać prostego RPG (w przeciwieństwie do innych piszę w C++, OpenGL i OpenAL), mam w planie zrobienie gry MMO, ale nie o tym chciałem pisać, otóż szukam ludzi chętnych do współpracy zwłaszcza grafików. FORUM GRY Mamy już: - Oświetlenie (efekt przechodzenia słońca po nieboskłonie) - Dźwięk 3D - Płynne animacja (niezależna od ilości FPS) - Kolizje Aktualnie wczesna pre-alpha wygląda tak: http://img522.imageshack.us/img522/2818/screenlf3.png Dla zainteresowanych nr GG: 7634075 EDIT: Na grafice 2D oraz rodzaju gry podobieństwa do tibii się kończą. Pozdrawiam. |
o nareszcie ktoś porządny się znalazł a nie tylko tibia w głowie ;) . podziwiam cię i chętnie bym ci pomógł ale z moim słabym , prawie zerowym c++ i średnią znajomością photoshopa nic nie z działam ;(
|
Czemu Wy wszyscy walicie grafę w ultimowym rzucie pseudo-iso? Jest tyle innych opcji...
Anyway. Silnik piszesz od podstaw własny? Jak tak, to jaką masz zamiar mieć licencję - opensource? Jeśli nie, to na czym go opierasz? Korzystałeś przy stworzeniu tego z jakichś konkretnych tutków? |
Silnik piszę od 0, zacząłem trochę ponad tydzień temu, na początku miała to być biblioteka do szybkiego tworzenia prostych gier 2d, ale podczas testów wyszła mi gra :Pn nie korzystam z tutoriali, jestem po kilkukrotnym przeczytaniu symfonii c++ oraz innych książek o OpenGL, do projektu mam inne podejście niż wielu których projekty upadły, piszę dla zabawy, programowanie daje dużo przyjemności.
|
Tak czy inaczej, to ciągle jest tibia i wygląda szpsaśnie.
|
Cytuj:
p.s. pisanie prostych programów sprawie mi ogromną przyjemność dlatego chciałbym zacząć robić coś bardziej skomplikowanego pisz na priv lub gg 1262704 |
Najlepszym rozwiązaniem będzie kupno książki pt. "Symfonia C++" jest napisana w takim stylu, że każdy ją zrozumie, później możesz się zacząć uczyć WinAPI albo przejść od razu do jakiejś biblioteki graficznej OpenGL, DirectX, SDL, ALLEGRO etc. co do Symfonii to znajdziesz nowe książki na allegro dość tanio (lub w księgarniach internetowych, oprócz helionu).
Pozdrawiam. |
Odradzam uczenia się WinAPI. Trudny, bezsensowny i nieprzydatny, chyba, że chcesz robić programy stricte pod winzgrozę (a wtedy lepiej uczyć się delphi).
|
poszukam tej synfoni i zobaczymy co dalej . tylko ograniczę sobie tibiie to zera i będę miał czas na naukę
p.s. mam książke "szkoła hakerów- bez cenzury" czy to się przyda? |
@up:
UU niestety masz lipe :/ sam kupiłem ta ksiazke przeczytałem z 2 razy, i co prawda da sie z niej nauczyć "hakerstwa" ale tylko w lanie... pozatym jest to troche inne hackerstwo niz sobie wyobrazamy.. ta ksiązka niepomoz ci w nauce C++, raczej Symfonia pomoze ci potem w nauce hackerstwa.. see ya |
Szkoda że nie mogę ci pomóc trzymam kciuki za twój projekt .
A tak właściwie zrobiłeś już coś więcej ? p.s. ta gra kuczy to będzie jakiś gorszy klon tibii :D |
Aktualnie kończymy podziemia, piszę edytor map i GUI, no i zrobiliśmy forum gry,
www.sanguine.ovh.org |
Cytuj:
Zrób lepszą grę od projektu Kuczy, wróć i potem obrażaj cudze wytwory. Aaa pewnie nie zrobisz, bo "podziwiam cię i chętnie bym ci pomógł ale z moim słabym , prawie zerowym c++ i średnią znajomością photoshopa nic nie z działam" K, thx, bye |
Cytuj:
|
Cytuj:
|
no to tak :P demka wychodza co chwila byscie mogli tez wiedziec jakie sa nasze posuniecia w grze..Demko takie przez duże "D" bedzie jak skoncze robic potwory/potwora.. oraz usprawnie wyglad podziemi.. scian itp. itd. Skaarj musi skonczyc Map Editor zebym mógł juz robic mapki.. oraz napisac kod by na kazdym kompie gra chodziła dobrze i bez lagów... oraz chyba musze popracowac nad stylem.. czy zostawic taki bardzo podobny do tibi ?? czy lekko postarac sie go zmienic..
|
Cytuj:
Pozdro. |
*BUMP*
Pojawiły się pierwsze concept arty potwora który wystąpi w nowym demie: http://sanguine.ovh.org/viewtopic.php?t=15 |
Taa... i znowu dziękujemy naszemu kochanemu Photoshopowi...
bez niego nie nałozył bym dobrych cieni.. szkielet na moje oko jest w miare dobry.. prosze o komment na stronce co zmienic itp. wiem napewno ze rzut izometryczny jest zamało "od góry" ale to sie zmieni :D wkoncu to concept art.. a bedzie jeszcze wiele Updatów :D (jak ja kocham to słowo.. tyle czasu, tyle updatów..) Poszukujemy Grafików !!! (dalej..) pisac na GG: 8323012 albo do Skaarja.. |
Cytuj:
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 23:48. |