Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Książki Fantasy (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=138558)

Krystek 10-07-2007 00:18

Książki Fantasy

Witam , mam taki problem poniewaz lubie czytac ksiazki fantasy lecz nie wiem jakie sa jescze fajne. Jutro wybieram sie do bilbioteki lecz nie za bardzo mam pomysl co wyporzyczyc. Mial bym do was prosbe czy mogl by mi ktos polecic jakas fajne ksiazke. Czytalem do tej pory
-hp ( harry potter dla niekumatych )
-wladce pierscieni ( trylogia + hobbit )
-ergorna ( tzn all dostepne czesci )
-sage wiedzmina ( Sapkowski )
-Narrentrium i kolejne czesci ( <-- to tez xD -| |- )
-Achaja ( 3 tomy )

Interesują mnie ksiazki fantasy .... magia , miecz itp ;)

Bardzo byl bym wdzieczny gdybys ktos mogl mi zaproponowac jakąs ciekawą lekture z cyklu fantasy ;)

Tnx

P.S Slyszalem o ksiązkach salvatore oraz eriksona i paru innych typu krag magii ale niezabardzo sie orientuje o co w nich chodzi

Vanhelsen 10-07-2007 00:40

Terry Pratchett - Seria pt "Świat Dysku", polecam 'Straż! Straż!' ale każda inna część jest niezła :)
Philip Pullman - Trylogia Mroczne Materie (Zorza północy, Magiczny Nóż, bursztynowa luneta)
Albo hardcore J.R.R.Tolkien - Sirmarillion ;]

Lasooch 10-07-2007 01:00

Brrrr, Silmarilliona nie polecam. Mam niemiłe wspomnienia ; d

ripper 10-07-2007 01:53

Książki z serii Dragon Lance, jeśli interesuje cię odprężająca, niezbyt wymagająca intelektualnie lektura. Armaged-dom i Czas wiedźm Diaczenków są nieco ambitniejsze, ale dalej przyjemne. Książki z Forgotten Realms są podobne do DL, jednak preferuję te pierwsze.

Rethfing on Aldora 10-07-2007 12:26

Świat Dysku oczywiście. Poszukaj gdzieś książki Stephen'a King'a - Bastion. Sci-fi, ale 1000 stron gwarantuje rozrywkę na wiele dni :P

Kajusz931 10-07-2007 12:38

"Eragon" i "Najstarszy" są bardzo wciągające, nie mogę się doczekać następnej części :)

Glamri 10-07-2007 13:46

Cała saga Dragon Lance jest po prostu zajebista. Polecam.

Eluthiel_Tinuviel 10-07-2007 17:26

Polecam cały cykl Andre Norton "Świat czarownic" ;)

Thero 11-07-2007 11:28

Osobiście gorąco namawiam żebyś nie tracił czasu na książki pokroju "Eragona", tylko zajął się czymś ambitniejszym.

Apticer's 11-07-2007 11:40

A ja przeczytałem Sirmarillion 2 razy i mi się tam podobało :) Chociaż fakt, dla fanów twórczości J. R. R. Tolkien'a... A polecam też Trylogie Husycka Sapkowiskiego, ale to też trzeba lubić :D

Glacial 11-07-2007 11:54

ja polecam serię przygód Inkwizytora Świętego Oficjum Mordimera Madderdina Jacka Piekary czyli: "Młot na czarownice", "Miecz Aniołów", "Łowcy Dusz" i "Sługa Boży".

Arias 11-07-2007 17:55

zgadzam się z przedmówcą "wasz uniżony sługa" poprostu wymiata B)

od siebie dodam ksiązki andrzeja pilipiuka o jakubie wędrowyczu niby nie jest to do końca fantastyka ale naprawdę zabija stylem i humorem;)

Gangrel 11-07-2007 19:42

Trylogia Ziemiomorza: Czarownik z archipelagu, Grobowce Atuanu i Najdalszy brzeg (Ursula k. LeGuin)

Można ostatecznie porzyczyć 4-tą część, Tehanu, ale imho jest kiepska i bez polotu.

.Matrik. 11-07-2007 20:27

Świat Dysku i wypaśne książki o Wędrowyczu Pilipiuka.

A w ogóle, nie wiedzieć czemu, odczuwam dziwną przyjemność z czytania tych "chałowych" książek fantasy, opowiadających o światach z gier... Taki "Warcraft: Dzień Smoka", albo inne czytadła o Młotku czyta mi się bardzo odprężająco.

Terrin 11-07-2007 21:42

Gorąco polecam serie o Inkwizytorze Mordimerze Madderdinie autorstwa Jacka Piekary ;)

Mythic Sniper 12-07-2007 02:29

ja ci zaproponuje super cykl , nie ma w nim miecza itp (troszke magii jest )
a mianowicie cykl "Mroczna Wieża" Stephena Kinga, opowiesc jest na prawde super kazdy szczegol jest wazny, opowiada o Rolandzie ostatnim Rewolwerowcu Swiata Posredniego ktory szuka Mrocznej Wiezy podazaja droga promienia :P na drodza staja mu roznorakie potworki poczawszy od powolnych mutantow, wampirkach trzech kategorii a konczac na robotach :) w cyklu jest mnostwo akcji ktora dzieje sie w roznych, rownoleglych czasach i swiatach
cykl składa sie z 7 tomow, obecnie jestem w polowie przedostatniego i jak sie dopande do czytania to nie moge sie oderwac hyh :p
takze bardzo goroaco polecam Stephena Kinga (kazda jego ksiazka jest super )

przeczytaj ,nie pozalujesz ;]

Slay 12-07-2007 09:24

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Mythic Sniper (Post 1544747)

Nie wiesz co mowisz. A ontopicznie - Ognie na skalach Ziemkiewicza.

Kulikos 12-07-2007 15:37

.Matrik. "Dzień Smoka" naprawde wymiata ^^
Ze świata gier polecam "Czarna Droga". Ogólnie wszystkie tomy Diablo mi się podobały ;p

KiriJolith 12-07-2007 16:16

Nie ma lepszych niż Dragonlance. Ten klimat, bohaterowie (Raistlin Majere rulez).

Ragap Wir 13-07-2007 00:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Krystek (Post 1540486)
Witam , mam taki problem poniewaz lubie czytac ksiazki fantasy lecz nie wiem jakie sa jescze fajne. Jutro wybieram sie do bilbioteki lecz nie za bardzo mam pomysl co wyporzyczyc. Mial bym do was prosbe czy mogl by mi ktos polecic jakas fajne ksiazke. Czytalem do tej pory
-Achaja ( 3 tomy )

Interesują mnie ksiazki fantasy .... magia , miecz itp ;)

Bardzo byl bym wdzieczny gdybys ktos mogl mi zaproponowac jakąs ciekawą lekture z cyklu fantasy ;)

Oj zaproponować mogę ci naprawdę dóżo ale i tak przez najbliszy rok byś tego nie przeczytał :P dla tego będe miły i skomentuję książki które polecają ci inni to będzie najlepsze rozwiązanie.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Krystek (Post 1540486)
P.S Slyszalem o ksiązkach salvatore oraz eriksona i paru innych typu krag magii ale niezabardzo sie orientuje o co w nich chodzi

Eriksona nie miałem w ręku dla tego się nie wiepowiem ale jeżeli jego nie miałem w ręku ani nawet o nim nie słyszałem to nie jest to książka warta świeczki. Salvatore :P początek muj z fantastyką przeczytałem 13 książek jego i z perspektywy czasu żałuję mogłem przeczytać coś lepszego a tą 13 zamienic na 3.

Cytuj:

Terry Pratchett - Seria pt "Świat Dysku", polecam 'Straż! Straż!' ale każda inna część jest niezła
Philip Pullman - Trylogia Mroczne Materie (Zorza północy, Magiczny Nóż, bursztynowa luneta)
Albo hardcore J.R.R.Tolkien - Sirmarillion ;]
Pratchett angielski humor w połączeniu ze światem fantasy mieszanka wybuchowa ale nie można przesadzać z ilością jedna książka jego na dwa tygodnie bo inaczej może ci się za szybko znudzić. A tak na serio fajne ale nie można zapominać o innych światach fantasy a nie tylko cztać świat dysku :P
Philip Pullman nie znam musze się przyznać.
J.R.R.Tolkien - Sirmarillion nie polecam dla osub które nie pasjonuja się działami tolkiena albo dla osub które nie przeczytały zbyt wielu książek fantasy bo może się wydawać im ta książka nudna.
Cytuj:

Książki z serii Dragon Lance, jeśli interesuje cię odprężająca, niezbyt wymagająca intelektualnie lektura. Armaged-dom i Czas wiedźm Diaczenków są nieco ambitniejsze, ale dalej przyjemne. Książki z Forgotten Realms są podobne do DL, jednak preferuję te pierwsze.
Dragon Lance jeżeli ktoś ubustwia smoki jak nazwa wskazuje ale mogę się mylić bo nie durzo tego czytałem lub miałem w rękach ale łatwqa lektura a to co łatwe nie musi być najciekawsze.Forgeten reolmi toć to p[rzecież głuwnie salwatore, ale szczeże muwiąc światy z gier to nie są naqjlesze materiały na książki.
Diaczenków może i troche ambitniejsze ale też nie są niepowtarzalne.

Cytuj:

Poszukaj gdzieś książki Stephen'a King'a - Bastion.
Dobra książka wręcz popisowa kinga ale to pewnie nie to czego szukasz.
Cytuj:

Polecam cały cykl Andre Norton "Świat czarownic"
Cykl tAKi sobie, wyrużniający się troche z tłumu jednak według mnie ma słabe tłumaczenie przez co sporo traci. Pierwsza książka z tego cyklu jaką czytałem bardzo się mi podobała ponieważ pięknie połączono fantasy z SF i ile inne części to już gorzej bo wchodzimy w monotonie i książki z serii są już znacznie nudniejsze.
Cytuj:

A ja przeczytałem Sirmarillion 2 razy i mi się tam podobało Chociaż fakt, dla fanów twórczości J. R. R. Tolkien'a... A polecam też Trylogie Husycka Sapkowiskiego, ale to też trzeba lubić
Jeżeli ktoś lubi książki psełdo historyczne to trylogia husycka może się spodobać ale miejsce poświęcone histori i wydarzeniami zmiejszają szanse powstania niepowtarzalnie ciekawej fabuły. Dla tego w książce będzie mało magii i szybkiej akcji kosztem dat i nazwisk.
[quote]ja polecam serię przygód Inkwizytora Świętego Oficjum Mordimera Madderdina Jacka Piekary czyli: "Młot na czarownice", "Miecz Aniołów", "Łowcy Dusz" i "Sługa Boży".[quote]
Piekara :D seria całkeim fajna ciekawie przedstawiony śwat wiele zwrotów, książka się nie dłurzy a ma też pewne wartości. Jednak nie dla osub głęboko wierzących i troche język kuleje jednak dla osub które nie przeczytało w rzyciu zadurzo jest to nie zauważalne. A i te teksty Mordimera ehm wyśmienite były.
Cytuj:

zgadzam się z przedmówcą "wasz uniżony sługa" poprostu wymiata

od siebie dodam ksiązki andrzeja pilipiuka o jakubie wędrowyczu niby nie jest to do końca fantastyka ale naprawdę zabija stylem i humorem
Posla seria świata dysku prattcheta z tym że w tym chodzi zułepnie o co innego i swiat inny ksiązka przez naczona głuwnie dla młodych ludzi jak to sam autor się wypowiadał cZyli proste miłe i przyjemne.
Cytuj:

Trylogia Ziemiomorza: Czarownik z archipelagu, Grobowce Atuanu i Najdalszy brzeg (Ursula k. LeGuin)
Autorka pisze SF jednak taM są jej jedyne ksiązki w scenerii fantasy. Książki świetne bardzo ambitne, świat, obyczaje, postacie. Książke wręc napisana żeby było jak najmniej przemocy. Swietna seria.
Cytuj:

ja ci zaproponuje super cykl , nie ma w nim miecza itp (troszke magii jest )
a mianowicie cykl "Mroczna Wieża" Stephena Kinga, opowiesc jest na prawde super kazdy szczegol jest wazny, opowiada o Rolandzie ostatnim Rewolwerowcu Swiata Posredniego ktory szuka Mrocznej Wiezy podazaja droga promienia na drodza staja mu roznorakie potworki poczawszy od powolnych mutantow, wampirkach trzech kategorii a konczac na robotach w cyklu jest mnostwo akcji ktora dzieje sie w roznych, rownoleglych czasach i swiatach
cykl składa sie z 7 tomow, obecnie jestem w polowie przedostatniego i jak sie dopande do czytania to nie moge sie oderwac hyh

przeczytaj ,nie pozalujesz ;]
King i mroczna wierza. Ciekawe opisane akcja przemyślana do ost. deski, świetna fabuła bardzo dobra książka o reworwelowcu. Co do innych książek kinga ma on spore skłoności do przynudzania ale mi się to nawe podoba, pisaż głuwnie horrorów które nie są straszne :P chodz mroczna wierza to fantasy. Fajna była też jego książka "oko smoka". Ma na swoim koncie sporo ekranizacji książek czyli filmy takie jak skazany na showsenk lub zielona mila. Mroczną wieża ciekawa i zaskakująca seria.

Cytuj:

.Matrik. "Dzień Smoka" naprawde wymiata ^^
Ze świata gier polecam "Czarna Droga". Ogólnie wszystkie tomy Diablo mi się podobały ;p
Serdecznie nie polecam ksiązek pisanych na podstawie gier ponieważ łatwo się ptym przejeść takowo i diabla nie polece.

A teraz napiszę coś o książkach kture przeczytał autor tematu.
-Achaja ( 3 tomy ).
HP i eragorn żenada istna komercha hociaż każdy zapewne to czytał na początku włącznie ze mną :(
WP (władca pierścieni dla niekumatych :P ) - klasyk od tego można powiedzieć zaczeło się fantasy na poziomie hociaż cykl o conanie howarda był wcześniej :P
-sage wiedzmina - świetne książki z klimatem, znacznie lepsze niż film chociaż koniec już czuć że jest pisany troc he na siłe.
-Achaja eh ziemianski pisze swietne opowiadania :P ahaja żeż jest całikiem dobrą serią piewrsza część była wyrąbana ciekawa jednak 2 już słabsza a 3 to już klapa na całej linii.

A terAz może czas niech ja coś polece.
Cykl amber Anthony Piers, najlepiej od piewrszej części czyli Zaklęcie dla cameleon. Świat niby powiewa trochę baśnią ponieważ na tym pułwyspie natek kwiatki są magiczne ale nie jest to baśń rozterki bohaterów są świetnem, spora liczba zwrotów akcji książka traktująca o wielu rzaczach opisana w ciekawej formie którą czyta si8ę jednym them.
Cykl Amber Rogera Zelaznego też od pierwszej części bym polecał czyli od "dziewięciu książąt amberu". Tą serię mogę polecić ze wzglęgu na niezwykle ciekawie przedstawiony świat i bohaterów, dialogi, intryki. Dla zachęty dam tylko cytat żeby nie zdradzić zbytnio fabuły. "Jeden jest Amber, a wszystko pozostałe to jego Cienie w różnej fazie rozwoju"

Uwaga: Jeżeli doczytałeś do konca tego posta to serdecznie gratuluję bo ja bym jego nie przeczytał :P a pisałem go ponad godzine.
PS. Może ktoś po mojej wypowiedzi zacznie czytać jakieś siekawsze serie niż zapomniane krainy czy diablo albo warkraft.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 22:36.