Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Broń i przedmioty (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=15)
-   -   Z jakiej odległości najlepiej strzelać?Ma to znaczenie? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=138990)

Dezintegrator 11-07-2007 20:18

Z jakiej odległości najlepiej strzelać?Ma to znaczenie?

Witam!Mam paladyna jak obok <--- i zastanawiam się czy odległość z jakiej strzelamy łukiem/kuszą ma znaczenie? Zauważyłem że kuszą z daleka mam małe hity/chmurki a z bliska duże i żadko nietrafiam.Łuk z daleka wydaje się celniejszy a chmurek zawsze jest tyle samo.Jeszcze przeczytałem gdzieś że łuk ma zasięg 4-7 kratek wiec czy instnieje zasieg broni/odległośc z jakiej są najcelniejsze?

Kup.Se.Musk 11-07-2007 20:35

Sam miałem paladyna i różne miałem spostrzeżenia.Czasami trafiałem lepiej z bliska ,a czasami z daleka.Myślę ,że te "strzelanie" to poprostu szczęście i nie ma żadnej różnicy gdy strzelamy z bliska ,lub z daleka.Pozdrawiam

Insom 11-07-2007 20:37

Myślę że warto to wziąść na logike... optymalnym rozwiązaniem wydaje się średnia odległośc

Kup.Se.Musk 11-07-2007 20:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Insom (Post 1544118)
Myślę że warto to wziąść na logike... optymalnym rozwiązaniem wydaje się średnia odległośc

Jeżeli na logikę to nie liczy się odległość ,bo co z tego jeżeli zwykły człowiek weźmie taką kuszę i nie strzali nawet z 10m ,ponieważ nie będzie umiał utrzymać broni przy wypuszczaniu częciwy/bełta?To samo tyczy się broni palnej-karabinu.

W dodatku za bardzo nie ma co myśleć logicznie w Tibii ,bo to co jest przedstawione w Tibii jest rzeczą fantastyczną wymyśloną przez człowieka i wiele reguł w tej nawalance jest łamane.

Dezintegrator 11-07-2007 20:48

Dzięki za odpowiedzi:) a co z zasiegiem broni?Czy istnieja jakies ograniczenia?Tak jak pisałem wyżej wyczytałem że łuk ma zasie od 4-7 kratek ale z 1 kratki tez mozna strzalać,może to odległóść z której są najcelniejsze strzały/najwieksze hity?

EDIT:
Zapomniałem dodac że z tej wlaśnie odległości 4-7(na oko) kratek mam najwieksze hity np 2-3 kratki dwarf soldier idzie na srednio 3-4 strzaly z daleka 2 nawet 1

Wendaren 11-07-2007 21:54

Mnie się zawsze wydawało, że najlepiej się trafia z 2 kratek lub 3, to znaczy - Potwór-X-Ja, albo Potwór-X-X-Ja.
X to kratka.

seksowna_druidka 11-07-2007 22:15

Nie mam zbyt duzych doswiadczen w grze paladynem, ale slyszalem, ze hity najlepeij wchodza z odleglosci 3sqm od potwora na skos.

Mxxxx
xxxxx
xxxxx
xxxPx

M-potwor
P-Gracz

lisek93 11-07-2007 22:21

wiesz...jak dla mnie przed zalozeniem tematu powinienes sam poprobowac ;)

kiedy expie zawsze staram sie ustawic na skos do potwora w odleglosc 3-4 sqm ... jak dla mnie lepsze hity wchodza kiedy stoisz dalej, no ale sa wyjatki ;) ...

Pozdrawiam

Dezintegrator 11-07-2007 22:55

Sprawdzałem i tak jak napisałem łukiem najlepiej z dalsza,kusza z bliższa(według mnie) a co do tego że poskosie to się zgodze sprawdzilem to i prawie zawsze byly hity(na amazonkach 5sqm JAxxxxAMAZON odemnie po skosie) srednio 90-95%przypadkow to trafienia:] a jeszcze jedna teoria: kiedys jak już się wyskilowałem (tydzien walenia spearami i kamieniami) poszłem do kopalni z łukiem z początku miałem słabe hity rzadko trafiałem ale po wystrzeleniu 100 strzał hity były już dość wysokie i regularne.Zmieniłem na kusze i z początku soldier poszedł na 8 boltów8o po wystrzeleniu około około 50 boltów hity były już lepsze może czas w jakim używamy broń ma znaczenie np mamy łuk super hity 100+ zmienimy na kusze 50+ po wystrzenielu xxx boltów walimy za 150+ tak samo mamy bron np bright sword w lewej rece na obrazku i walimy za 150+ zmienimy do prawej i napoczątku walimy za 50+ po chwili za 100+ i po jakims czasie nasze max hity myśle że to ma znaczenie.
Jutro się jeszcze pomęcze.Narazie moja teoria aby stac od celu pionowo,poziomo po skosie nie krzywo,wtedy nasze ataki sa najcelniejsze
TAK
MXXXXXM
XXXXXXX
XXXXXXX
MXXPXXM
XXXXXXX
XXXXXXX
MXXXXXM
NIE
MXXXXXX
XXXXMXX
XXXXXXX
XMXXXXX
XXXXXPX
XXXXXXX
XMXXXXM

M-potwór
P-gracz
X-kratka(puste pole)
A odległość to 3-4 kratki pomiedzy nami a potworem, tak według mnie najczęśiej trafiamy.Czekam na opinie innych

szmytek 12-07-2007 02:07

hmm wg mnie jest w tym troche racji sprawdzalem moim palkiem jak to jest jak potwor stoi tuz obok ciebie.. rzadziej wchodzi niz stoimy tak jak to wyzej przedstawiles

Arcymag 12-07-2007 02:33

grając rookstayerem, bijąc ze spearów moge też coś dopowiedzieć.

Zawsze staram się stać okd 2-3 kratki po skosie od moba, wtedy chyba trafia się największe hity. Kiedy stoimy daleko, od moba hity wchodzą bardzo rzadko, a i best hity to nie są. stojąc kratke obok moba, baardzo rzadko się trafia [w porównaniu z 2-3 sqm po skosie]. Stojąc po skosie trafiam częściej niż stojąc w lini prostej [ta sama odległośc]. i faktycznie, zacząłem dziś grać, biłem z kuzynem [który grał już ok 1h] mino. na początku, jako, ze strzelał już od ok godziny [ z przerwami] zgarniał ok 40 expa, mimo, że ja biłem ze spearów, a on arrows. Po ok godzinie, biciu mino, to ja przeważnie bijąc ze spearów zgarniałem nawet 50 expa. Na początku hity wchodziły smieszne ponizej 10 i to rzadko, a pod koniec dnia, srednio za 30, co 3-4 hity [17 dist sux]. Co więcej mój best- 41 został wbity właścnie po skosie w odległości chyba 2sqm [hit niżej -40, tak samo]

Wendaren 12-07-2007 17:33

Ja miałem best hita na klate (1 kratka) :]
13 lvl - 96hp ze speara w valkyrie

Dezintegrator 12-07-2007 23:26

Pomęczyłem się dzisiaj troche i tak jak uzytkownicy wyzej najlepiej jest strzelac po skosie ale trudno tak sie utrzymac w stosunku do potwora dlatego podczas uciekania przed dwarfami zauwazylem ze bardzo wysokie i czeste hity sa w stosunku: M-potwór P-gracz X-kratka
MXXXXX
XXXXXP
MXXXXX
XXXXXX
XXXXMX
Czyli kilka kratek przed 2-4 i jedna w bok bo tak najczesciej gonia nas potwory i ta pozycje latwo utrzymac:D dlatego jest to chyba najlepszy sposob na celne strzaly:cup:,chyba ze umimy biec po idealnym skosie skosie ale to trudne w ruchu:pteoria że potwór biegnie w lini prostej za nami :
XXXXXX
MXXXXP
XXXXXX
Nie jest najlepszym rozwiazaniem

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 14:18.