Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Zagadka (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=142413)

Elvarus 03-08-2007 01:24

Zagadka

http://img245.imageshack.us/img245/1...ertakl3.th.png

Jeśli ktoś to rozwiąże niech napisze w tym temacie, ciekaw jestem rozwiązania:p

Arczeron 03-08-2007 01:31

kurde :P dolaczam sie do prosby o ujawnienie bo juz proboje pare minut w paincie i mi nie wychodzi

Walekifa 03-08-2007 01:32

Hmm. Otwartą kopertę to ja rysuje na 10 sposobów,ale tego coś nie moge... To jest wykonalne wogóle? O.o

Meryba 03-08-2007 01:41

Nie da się :P
w paincie nie, ale jak weźmiesz 2 ołówki na realu to może się udac ;]

Elvarus 03-08-2007 01:51

Da się i to na 100% tylko nie wiem jak, jakies 10-15 lat temu to była wielka zagadka ale ktoś ją rozwiązał i byl w gazecie wyborczej i rozwiązanie ale już nie pamiętam :D

Vanhelsen 03-08-2007 01:59

Jest to niewykonalne... wystarczy uważać na matematyce w Liceum...
Zadanie którego wymagasz (przejść po tych liniach tylko raz łącząc wszystkie wierzchołki) to tzw. "cykl Eulera" a pierwsze twierdzenie teorii grafów mówi:
Cytuj:

W grafie można znaleźć cykl Eulera wtedy i tylko wtedy, gdy graf jest spójny i każdy jego wierzchołek ma parzysty stopień.
Jak widać, każdy wierzchołek nie licząc środkowego ma nieparzysty stopień a więc to zadanie nie ma rozwiązania...

zastanawiam się, ile czasu zajmie ludziom poddanie się i przescrollowanie strony w dół w celu 'rozwiązania';]

Polinik 03-08-2007 02:02

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Elvarus (Post 1583411)
Da się i to na 100% tylko nie wiem jak, jakies 10-15 lat temu to była wielka zagadka ale ktoś ją rozwiązał i byl w gazecie wyborczej i rozwiązanie ale już nie pamiętam :D

Bujdy opowiadasz. To zadanie nie ma rozwiązania, co wykazał bodajże Leonhard Euler, jeszcze w 18 wieku. Zdefiniował on pojecie grafu unikursalnego, tzn. takiego, którego da sie "przejść" po liniach w całości zaczynając od pewnego punktu i przechodząc po każdym odcinku dokładnie raz.

Aby graf był unikursalny, to albo wszystkie jego węzły (czyli w naszym wypadku rogi koperty) muszą być stopnia parzystego, albo wszystkie wierzchołki poza dwoma.
Stopień węzła to ilość dróg (czyli w linie koperty) z niego wychodzących.
Jak widać -- koperta ma cztery węzły nieparzystego stopnia i tylko jeden parzystego.

Może dla niektórych prościej będzie w ten sposób:
Zamknięta koperta ma 4 wierzchołki z których z każdego wychodzi nieparzysta ilość kresek, wiec jeśli w jednym zaczniemy a w drugim skończymy to pozostaną dwa wierzchołki do których albo nie dojedziemy, albo, jeśli dojedzoemy, to nie już wyjedziemy.

Elvarus 03-08-2007 02:13

Da sie zrobić trzeba próbować ponoć rozwiązanie jest takie proste.

Fiszbin 03-08-2007 02:15

Da się, ale to może być trochę naciągane.

Rysujemy coś takiego:
http://img484.imageshack.us/img484/3928/36972750ax0.jpg

a następnie przejeżdżamy jeszcze raz po dolnej lini (oznaczyłem czerwonym) i dorysowywujemy resztę:
http://img78.imageshack.us/img78/1580/45196749ws6.jpg

Oczywiście zrobiłem to na szybko i nie jest to równe i ładne, ale pokazuje sposób ;p

Arczeron 03-08-2007 02:19

@up
ja pierdziele czytac sie naucz

Fiszbin 03-08-2007 02:21

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Arczeron (Post 1583445)
@up
ja pierdziele czytac sie naucz

Przecież jest napisane, ze można raz przejechać po lini, inaczej to wiadomo, że jest niemożliwe. Chyba, że autor źle sformułował pytanie bo jest ono w sumie trochę dwuznaczne.

Elvarus 03-08-2007 02:24

Fiszbin
Wystarczy pomyśleć to nie boli...

Vanhelsen 03-08-2007 02:24

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Elvarus (Post 1583440)
Da sie zrobić trzeba próbować ponoć rozwiązanie jest takie proste.

Tia, wojuj z prawami matematyki, powodzenia nasz młody Einsteinie! ;)
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Fiszbin (Post 1583446)
Przecież jest napisane, ze można raz przejechać po lini, inaczej to wiadomo, że jest niemożliwe. Chyba, że autor źle sformułował pytanie bo jest ono w sumie trochę dwuznaczne.

No to nie umiesz czytać ze zrozumieniem, chodzi o to, że po każdej linii możesz przejechać tylko raz = każdą linię możesz tylko raz namalować...

p.s. Polinik, co to za czerwony kwadracik przy tym poście Elva co cytowałem? :P
Edit: dankeszon

Arczeron 03-08-2007 02:25

a juz myslalem ze ja cos zle przeczytalem ze user z 2005 roku mi zaprzecza =p
ah ci ludzie starszej daty
xD

@thero
fajnie T.T, ogarnij sie dzieciaku :D tylko ze ja sobie zazartowalem "starszej daty" a do fiszbina nic nie mam, zreszta nie wyczytywalem sie specjalnie w temat bo sie domyslilem o co chodzi poza tym nie jestem upierdliwy :)

Fiszbin 03-08-2007 02:27

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wieszok (Post 1583449)
Tia, wojuj z prawami matematyki, powodzenia nasz młody Einsteinie! ;)
No to nie umiesz czytać ze zrozumieniem, chodzi o to, że po każdej linii możesz przejechać tylko raz = każdą linię możesz tylko raz namalować...

Autor nazwał to "przejechać po linii", a chyba nie można przejechać po czymś czego nie ma. Dopuszczałem możliwość, że autor źle sformułował pytanie i tak się stało :p.

W takim razie dołączam się do zgodnego: NIE DA SIE I CH*J.

@down
Zrozumiałem, ale w przypadku tak postawionego pytania, można je różnie interpretować ;).

Thero 03-08-2007 02:28

Re.Up
Masz rację. Mi chodziło akurat o interpretację, na jaką chciał nas autor naprowadzić.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Arczeron (Post 1583450)
a juz myslalem ze ja cos zle przeczytalem ze user z 2005 roku mi zaprzecza =p
ah ci ludzie starszej daty
xD

Nieee, po prostu jesteś chamski. Może Fiszbin nie wyraził się jasno, ale od razu widać, że zrozumiał treść pierwszego postu. Tylko wy tacy upierdliwi jesteście.

EDIT:
Jednak nie zrozumiał (vide up). Czyli shame on me. Zwracam honor.
Cytuj:

komu zwracasz honor? ;> (ale ze mnie ivol nabijacz na forum bez licznika postow, ajjj)
Tym, którym bezpodstawnie wcześniej próbowałem go odebrać. Nie zrozumiałeś?

Walekifa 03-08-2007 02:30

Poprę Fiszbina. Normalnie, to jest to niemożliwe. Ale zapewne pytanie zostało (prawie)podchwytliwie sformułowane,dlatego tak naprawdę da się to wykonać.

Polinik 03-08-2007 02:32

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wieszok (Post 1583449)
p.s. Polinik, co to za czerwony kwadracik przy tym poście Elva co cytowałem? :P

Upomnienie za uparte powtarzanie bzdur bez żadnego uzasadnienia, mimo, że zostało mu udowodnione, że nie ma racji.

Meryba 03-08-2007 02:38

tak sobie pomyślałem i wymyśliłem, że na realu to można było by po prostu samym drewnem od ołówka kawałek przejechac. ;D

Arczeron 03-08-2007 02:40

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Thero (Post 1583452)
Nieee, po prostu jesteś chamski. Może Fiszbin nie wyraził się jasno, ale od razu widać, że zrozumiał treść pierwszego postu. Tylko wy tacy upierdliwi jesteście.

EDIT:
Jednak nie zrozumiał (vide up). Czyli shame on me. Zwracam honor.

komu zwracasz honor? ;> (ale ze mnie ivol nabijacz na forum bez licznika postow, ajjj)

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 00:20.