![]() |
Zagadka
http://img245.imageshack.us/img245/1...ertakl3.th.png
Jeśli ktoś to rozwiąże niech napisze w tym temacie, ciekaw jestem rozwiązania:p |
kurde :P dolaczam sie do prosby o ujawnienie bo juz proboje pare minut w paincie i mi nie wychodzi
|
Hmm. Otwartą kopertę to ja rysuje na 10 sposobów,ale tego coś nie moge... To jest wykonalne wogóle? O.o
|
Nie da się :P
w paincie nie, ale jak weźmiesz 2 ołówki na realu to może się udac ;] |
Da się i to na 100% tylko nie wiem jak, jakies 10-15 lat temu to była wielka zagadka ale ktoś ją rozwiązał i byl w gazecie wyborczej i rozwiązanie ale już nie pamiętam :D
|
Jest to niewykonalne... wystarczy uważać na matematyce w Liceum...
Zadanie którego wymagasz (przejść po tych liniach tylko raz łącząc wszystkie wierzchołki) to tzw. "cykl Eulera" a pierwsze twierdzenie teorii grafów mówi: Cytuj:
zastanawiam się, ile czasu zajmie ludziom poddanie się i przescrollowanie strony w dół w celu 'rozwiązania';] |
Cytuj:
Aby graf był unikursalny, to albo wszystkie jego węzły (czyli w naszym wypadku rogi koperty) muszą być stopnia parzystego, albo wszystkie wierzchołki poza dwoma. Stopień węzła to ilość dróg (czyli w linie koperty) z niego wychodzących. Jak widać -- koperta ma cztery węzły nieparzystego stopnia i tylko jeden parzystego. Może dla niektórych prościej będzie w ten sposób: Zamknięta koperta ma 4 wierzchołki z których z każdego wychodzi nieparzysta ilość kresek, wiec jeśli w jednym zaczniemy a w drugim skończymy to pozostaną dwa wierzchołki do których albo nie dojedziemy, albo, jeśli dojedzoemy, to nie już wyjedziemy. |
Da sie zrobić trzeba próbować ponoć rozwiązanie jest takie proste.
|
Da się, ale to może być trochę naciągane.
Rysujemy coś takiego: http://img484.imageshack.us/img484/3928/36972750ax0.jpg a następnie przejeżdżamy jeszcze raz po dolnej lini (oznaczyłem czerwonym) i dorysowywujemy resztę: http://img78.imageshack.us/img78/1580/45196749ws6.jpg Oczywiście zrobiłem to na szybko i nie jest to równe i ładne, ale pokazuje sposób ;p |
@up
ja pierdziele czytac sie naucz |
Cytuj:
|
Fiszbin
Wystarczy pomyśleć to nie boli... |
Cytuj:
Cytuj:
p.s. Polinik, co to za czerwony kwadracik przy tym poście Elva co cytowałem? :P Edit: dankeszon |
a juz myslalem ze ja cos zle przeczytalem ze user z 2005 roku mi zaprzecza =p
ah ci ludzie starszej daty xD @thero fajnie T.T, ogarnij sie dzieciaku :D tylko ze ja sobie zazartowalem "starszej daty" a do fiszbina nic nie mam, zreszta nie wyczytywalem sie specjalnie w temat bo sie domyslilem o co chodzi poza tym nie jestem upierdliwy :) |
Cytuj:
W takim razie dołączam się do zgodnego: NIE DA SIE I CH*J. @down Zrozumiałem, ale w przypadku tak postawionego pytania, można je różnie interpretować ;). |
Re.Up
Masz rację. Mi chodziło akurat o interpretację, na jaką chciał nas autor naprowadzić. Cytuj:
EDIT: Jednak nie zrozumiał (vide up). Czyli shame on me. Zwracam honor. Cytuj:
|
Poprę Fiszbina. Normalnie, to jest to niemożliwe. Ale zapewne pytanie zostało (prawie)podchwytliwie sformułowane,dlatego tak naprawdę da się to wykonać.
|
Cytuj:
|
tak sobie pomyślałem i wymyśliłem, że na realu to można było by po prostu samym drewnem od ołówka kawałek przejechac. ;D
|
Cytuj:
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 00:20. |