![]() |
Reczne usuwanie wirusow
Witam.
Mam takie pytanie. Do tej pory usuwam wirusy w taki oto sposob: robie skany skanerami online (najczesciej panda), po skonczeniu skanwonia otrzymuje liste zarazonych plikow to po prostu albo wpisuje w pasku adresu folder tego pliku i go recznie usuwam albo wyszukuje w wyszukiwaniu plikow i tez recznie usuwam. A jak sie okaze ze keylogger jest aktywny to wlaczam ctrl+alt+delete i usuwam z procesow plik keyloggera i potem usuwam. (bo od razu jak bym chcial to pisze ze "plik nie moze zostac usuniety bo jest uzywany przez inny proces" czy cos takiego"). Mam pytanie: czy ten sposob jest dobry i czy jak w ten sposob usuwam wirusy to w 100% sie ich pozbywam czy tez nie? Bo jak robie w ten sposob to przy nastepnym skanie nie odnajduje juz zadnego wirusa i pisze ze komputer jes czysty :P |
Hm, trudno powiedzieć. Widzisz, teoretycznie nie ma różnicy czy robisz to ręcznie, czy programem, jednak zalecałbym zostawienie tego antywirusowi (ostatecznie robak może mieć swoje kopie). Poza tym, zapewne kasujesz w sposób "Usuń > opróżnij kosz", co w praktyce oznacza, że robala da się odzyskać.
|
Piszesz tak chaotycznie, że nie załapałem "o so hozi" :O
w każdym razie wiry wszelkie usuwa się: -przy odłączonym kablu od neta (niekoniecznie) -przy wyłączonym przywracaniu plików systemowych -w trybie awaryjnym -pliki usuwa się killboxem |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 16:09. |