![]() |
Powiedz STOP! indoktrynacji religijnej w szkole!
Szanowni użytkownicy portalu!
Zwracam się do Was nie tylko jako do forumowiczów, ale przede wszystkim jako rówieśników. Większość z nas przecież uczęszcza do podstawówki, gimnazjum czy liceum. Wiecie pewnie, że od przyszłego roku szkolnego ocena z religii, lub etyki będzie liczyć się na świadectwie. Jest to niestety haniebna próba ideologizowania polskiej szkoły, próba narzucenia nam określonych poglądów i jednej wiary. Dlatego zorganizowałem akcję: http://www.religia-nie.prv.pl Liczę na Wasze poparcie! Nie pozwólcie sobą manipulować! Postawcie na Wolność! Pozdrawiam Demon Knight Przemek (Secura) |
Mi to tam wisi, lepsze średnia ; p
|
Akcja może i mądrze opisana, bo w końcu jeszcze 25 lat wstecz religia odbywała się w kościele i kto chciał chodził tam po lekcjach dobrowolnie, bez przymusu, a jeśli nie poszedł to nie zaliczali mu tego do godzin opuszczonych. Teraz te klechy sie przeniosły do szkół, 'uczą' religii i jeszcze dostają za to kasę... Ale ta akcja i tak gówno da, bo te ciecie z rządu mają totalnie w dupie co sądzą ludzie, bo mają poparcie T. Rydzyka i jego mafii, wystarczy spojrzeć na odbywający się niedawno strajk dało to coś? Gówno dało, oprócz tego, że je olali to jeszcze obrazili. Świetny rząd.
|
Nie lubie katoli, nie chodze do kosciola, w dupie mam posty, święta a JP2 nie jest moim autorytetem - ale:
Spójrz na ta sytuacje racjonalnie - oceny beda sie wliczac, ale nie masz obowiazku chodzenia ani na religie, ani na etyke. Wiec w czym problem? Matka i ojciec chca Cie wychowac w duchu chrzescijanstwa? Jesli tak, to do 18 roku zycia nie masz nic do powiedzenia. Malo tego - demokratycznie (a demokracje przeciez kaaaaazdy kocha, nie?) wszystko gra, bo 52% jest za lekcjami religii w szkole. Poza tym, szkola to jest narzucanie sposobu myslenia, bo np nie kazdy wierzy w ewolucje, nie kazdy musi uwazac ze homoseksualizm to jest cos normalnego. Wiesz co? Nikt nie zabrania myslec samodzielnie! Polecam. Swoja droga ciekawe kto organizuje tą akcje - CK-LA? Federacja "Anarchistyczna"? Młodziezowka SLD? |
Cytuj:
@Down U mnie na 100% nie. Ja to poprostu wiem. |
Cytuj:
Tylko wez pod uwage ze na religii jest zawsze luz ,dlatego ze sie nie wlicza do sredniej i nie ma sensu pytac/robic sprawdzianow z tego przedmiotu.Teraz jak sie bedzie wliczac to sie pewnie zmieni. |
Eh i co z to mnie juz to nie dotyczy Liceum mam już dawno za sobą, a chodziłem do liceum gdzie nacisk na religię był zajebiscie duży. I jakoś to prawie nikomu nie przeszkadzało (zdażały się wyjątki)
Z drugiej strony co cie obchodzi średnia? Czy gdziekolwiek jest to brane pod uwagę? Nie czy w liceum czy szkole wyższej są brane pod uwagę tylko poszczególne przedmioty. No chyba ze nie lubisz sie czyć 10 przykazań na pamięć i oblejesz rok przez religie i "czerwony pasek" bedzie ale nie na świadectwie. Czasem śmieszy mnie zachowanie "buntowników" którym nic nie pasuje. |
Cytuj:
-promowanie tych co na religie chodza ( "latwa podbitka do sredniej" ) -pensje nauczycielskie dla katechetow ( co przy zenujacym poziomie merytorycznym lekcji religii, zerowej przydatnosci wiedzy i z reguly srednim albo jeszcze nizszym poziomie nauczania jest generalnie wyrzucaniem pieniedzy w bloto). |
No niestety... Zyjemy w tym jakze tolerancyjnym kraju. Niby bedzie etyka, ale moim zdaniem, zajecia zarowno religii jak i etyki będą prowadzone przez tych samych nauczycieli (pod pretekstem 'redukcji kosztów' czy 'braku wykwalifikowanych nauczycieli etyki') i oba przedmioty nie będą sie za bardzo różnić od siebie. Po prostu - sprawy poruszane na lekcjach etyki będą rozpatrywane przez pryzmat religii, oczywiście katolickiej X(
Cytuj:
Oj, Dobo. Widać, że jesteś niedoinformowany :P Problem w tym, że wchodzi obowiązek... @Exodus Tutaj także się podpisuję. Niestety... takie fakty ;/ |
A spójrzcie na to z innej strony - jeśli ktoś jest innego wyznania? Czy to nie będzie fair wobec tych osób? My będziemy mieli szansę na podwyższenie sobie średniej, a oni - nie. Trochę to dziwne według mnie... Ale to nie ja jestem politykiem.
|
U nas w podst. na religii to było jak leżakowanie w przedszkolu.(sleep)a jak się chce szóstkę z religii to poproś siostrę czy księdza żebyś mógł przeczytać na mszy ewangelie czy list. i tak co tydzień czy dwa ja miałem z testów średnią dwa były to trzy dwóje a z czytań trzydzieści dziewięć szóstek wyszło mi okrągłe fajne 6 i miałem więcej kasy od starych ale to były stare czasy. To nie jest trudne ludzie! ^^
|
Nie przeszkadza mi to, ale chcialbym, zeby lekcje religii byly ustawiane jako pierwsze albo ostatnie zeby ci, ktorzy nie chodza nie musieli tracic czasu na okienkach.
|
OK, przeczytalem.
1) Oba podpunkty z tych artykulow (25 i 32): przeciez nikt nikomu nie narzuca przekonan religijnych i nie zabrania ich wyrazania; do tego - gdzie tu jest nierowne traktowanie, bo nie widze? 2) Art.25, pkt. 3: panstwo _jest_ niezalezne od Kosciola, etc. Nie wiem, w czym problem widzi autor zarowno strony, jak i tematu? 3) Religia nie jest obowiazkowa - zawsze mozna chodzic na etyke i nie ma problemu. Jednym slowem, p*dolenie i stek pustych, populistycznych hasel. |
Cytuj:
|
Ja tam jestem ciekaw jak chcą ocenę z etyki na świadectwo wpisywać, skoro w moim, jednym z większych krakowskich LO jest tylko 3 uczniów (w tym ja), którzy na religię nie chodzą, a nikt dla nich nauczyciela do etyki szukać nie będzie. Od dwóch lat siedzimy na stołówce i nikt się tym nie przejmuje...naprawdę jestem ciekaw co zrobią w tej sytuacji, kiedy coś na świadectwo wpisać mi muszą.
|
Cytuj:
Ontopic : Osobiscie uwazam, ze pomysl wciagniecia religii jest pomyslem stosunkowo dobrym - tak kazdy kladzie sobie za przeproszeniem laske na ten przedmiot. Teraz albo kazdy zacznie sie po trochu "przykladac" (osobiscie w moim LO religie mam na dobrym poziomie - nie stukanie modlitw, a historia religii, ciekawostki, nauka o religiach swiata itd, mam 4 :p), albo przepisze sie na etyke... |
Oni już narzucili jak zyc-.- w szkole i nic tego niezmieni
predzej czy pozniej i tak by to bylo ale mi to wisi ; p |
eee.. ja tam nic nie mam do religi.. fajnych rzeczy sie mozna. zawsze piateczka na koniec wiec lepsza srednia i w ogole ta satysfakcja z wlasnej wiary :)
do autora- jak chcesz jakies poglady manifestowac to sie pisac najpierw naucz xd @down nie przekonasz mnie. u nas w rodzinie nie bylo innej wiary dla mnie kazda inna religia dla mnie to jest psie gówno ale nie chce o tym pisac wiecej zeby kogos nie obrazic bardziej. |
Cytuj:
Ja nie chce miec dodatkowego obciazenia z powodu religii... mam 2 i to mi raczej zaniza srednia. Nie widze sensu w wkuwaniu na pamiec modlitw czy jakis sakrametow. "Moj ksiadz" odpytuje co lekcje kolo 4 osob... ; ] z czego 3 dostaja banke; ] *** Wiecie ze nawet 10 przekazan (czy jak to sie tam wabi) zostalo zmienione przez kosciol ?; | |
Jak dobrze, ze liceum mam za soba..w pierwszej klasie bylem na 2 lekcjach religii i tylko gdy przyuwazylem, ze ten 'katecheta' jest totalnym fanatykiem, ktory nie da sobie nic powiedziec, tyle mnie widzieli.
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 01:34. |