Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Subkultury. (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=143564)

Milan ognia 11-08-2007 16:28

Subkultury.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wikipedia
W znaczeniu potocznym określa grupy młodzieży (zob. Subkultura młodzieżowa) kontestujące przyjęty system wartości, a słowo subkultura nabrało znaczenie jakiejś formy patologii społecznej. W takim przypadku lepszym określeniem jest jednak termin kontrkultura.

Cytuj:

Subkultura młodzieżowa - nazwa grupy młodzieżowej, w której normy obyczajowe, zasady postępowania, ubiór, odbiegają od norm reszty społeczeństwa.

Przykładami grup subkulturowych są:

* skate - skejci
* reggae - rastaman
* hipis - hipisi
* rock - rockman
* metal - metalowcy
* punk - punki
* skinhead - skinheadzi
* techno
* rap - hiphopowcy

Cytuj:

Kontrkultura (z łac. contra = 'przeciw' + kultura) – określa względnie spójną grupę społeczną, która wyraża sprzeciw wobec zastanej kultury, próbując jednocześnie stworzyć nową kulturę, mającą zastąpić zanegowaną rzeczywistość kulturową. W ten sposób może dojść do stworzenia nowej kultury – kultury alternatywnej.
Najbardziej znane subkultury

* Alterglobaliści
* Blokersi
* Depeszowcy
* Gotyk
* Hippisi
* Hip*hop
* Indianiści
* Mods
* Metalowcy
* Oi!
* EMO!
* Provosi
* Punk
* Rastaman
* Rave
* Rockersi
* Rudeboy
* Skate
* Skinhead

Tyle wstępu. Teraz o co chodzi mi w samym temacie:
Ciekawi mnie do jakiej subkultury Wy się zaliczacie. Z kim się utożsamiacie. Oraz co sądzicie o innych, jak ich pojmujecie. Nie chodzi mi o definicje z wiki (tak, jak ja to zrobiłem), tylko o Wasze zdanie. Nie chcę, aby ten temat zamienił się zaraz w coś w stylu wojny techno vs. metal czy rap vs. pop.
Pewne reguły:
  1. Wypowiadamy się we własnym imieniu. Nie uogólniamy. Nie wydajemy sądów. Mówimy to, co MY sądzimy.
  2. Nie wypowiadamy się w stylu: 'Metal - brudy', 'Tekno - młotozjeby', 'Hip hop - białasy w złocie elo elo hwdp'. Takie opinie zachowajcie dla siebie.
  3. Nie zamieniamy tematu w flamewar (będzie ciężko, ale postarajcie się).
  4. E... wiecie, nie przesadzajcie z wulgaryzmami. ;p
Imo tyle wstępu starczy. Temat pozostawiam Wam (i modkom). ^^

Rybzor 11-08-2007 16:37

Cytuj:

Ciekawe mnie do jakiej subkultury Wy się zaliczacie. Z kim się utożsamiacie. Oraz co sądzicie o innych, jak ich pojmujecie. Nie chodzi mi o definicje z wiki (tak, jak ja to zrobiłem), tylko o Wasze zdanie. Nie chcę, aby ten temat zamienił się zaraz w coś w stylu wojny techno vs. metal czy rap vs. pop.
A ja się na przyklad nie zaliczam do żadnej Subkultury, czy Kontrkultury?:P

O niektórych to nie mam nawet zielonego pojęcia, typu "Oi!".. ale ta Wiki jakaś przedawniona, gdzie tam EMO?! to jest takie trv ostatnio : P

Cytuj:

W znaczeniu potocznym określa grupy młodzieży (zob. Subkultura młodzieżowa) kontestujące przyjęty system wartości, a słowo subkultura nabrało znaczenie jakiejś formy patologii społecznej. W takim przypadku lepszym określeniem jest jednak termin kontrkultura.
Widocznie nie należę do patologii (przynajmniej tego typu), a więc oni wszyscy sie mylili?!

Vanhelsen 11-08-2007 16:56

Ja uważam, że należę do dość elytharnej kontrsubkultury jaką są Wieszokowcy ;]
Temat rzeka więc płyńmy ;]

Hieyan 11-08-2007 16:58

Dyskryminacja emo! Jak mogłeś ich tam nie dodać? Wiesz, ile z nich się przez ciebie już pocięło?!
Cytuj:

Nie chcę, aby ten temat zamienił się zaraz w coś w stylu wojny techno vs. metal czy rap vs. pop.
ROTFL, jesteś na tym forum dwa lata i dalej wierzysz w to, że to się nie stanie?

@down
Zapomniałeś o kindermetalach i kinderpunkach.

Milan ognia 11-08-2007 17:00

Emo dodane. Hm... daj pomarzyć Hieyan, daj pomarzyć. :p

@up:
To są przykłady z wiki... do nich pretensje, nie do mnie. xD

Korektor 11-08-2007 17:51

Jestem spod gatunku Emo. Rodzina - metale. Gromada - samobójcy. Rząd - ssaki. Nazwa łacińska mojego gatunku - "smutnix elegancios"

Gonzo 11-08-2007 17:59

Ja nie należę do żadnej subkultury. Aczkolwiek, nie znaczy to, że niektórych nie popieram... :P

Milan ognia 11-08-2007 18:02

@up:
Jakie i dlaczego? ;o Jeżeli nie należysz do żadnej, ale jakaś Cię 'kręci', to napisz dlaczego... >.< Blx?

Fiszbin 11-08-2007 18:15

Ja jestem tru świebodzinsk slavian metalowcem. To subkultura zrzeszająca fanów jak i członków zespołu Lair of Svarozyc.

A tak na poważnie, to jeżeli noszenie dżinsów, długie włosy, granie na gitarze i słuchanie m.in. rock'a, kwalifikują mnie do bycia 'Rockmanem', czy też 'Rockersem' to być może nim jestem :p.

Denerwujące jest to, że przynależność do jakiejś subkultury może być powodem zgrzytów z innymi ludźmi tylko ze względu na wygląd i ubiór. Więcej nie napiszę, gdyż musiałbym naruszyć "regulamin" zawarty w pierwszym poście :P.

janek@ 11-08-2007 18:28

No moge nad tym gdybac godzinami. ;]

Najbardziej przypominam hip hopowca, ktory nie jara zielska tonami. >.>
Ale nie bojcie sie bo zem jest niezaleny.

Co sadze o innych subkulturach? Moga byc jezeli nie przekraczaja granicy ludzkiej glupoty. Ogolem patrzac na nich (subkulturzystow) wydaja sie calkiem normalni jesli nie przesadzaja. (omg th to dopiero...)

P.S.
A gdyby czlowiek troche myslil samodzielnie to nie pozwolilby komus soba manipulowac.

Korektor 11-08-2007 18:31

@up,
Wg mnie tru metale, hiphopowcy i tekno maniacy mogą istnieć, ale niech nie przekraczają granic swojej dzielnicy. Może teraz spełnię marzenia Milana o tym temacie ^^

Tovob Lard 11-08-2007 18:32

Jestem AeSGiemanem ; o

Nelanther 11-08-2007 18:36

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Korektor (Post 1598342)
Jestem spod gatunku Emo. Rodzina - metale. Gromada - samobójcy. Rząd - ssaki. Nazwa łacińska mojego gatunku - "smutnix elegancios"

ehh ty jestes poprostu zalosny : |, no ale to juz nie moj problem.

a co do tematu, zalezy jak spojrzec na to czy ktos nalezy do danej subkultury, mam sie wypowiadac ze wzgledu na przekonania, styl ubioru czy sluchanej muzyki?

na tym forum moze lepiej nie wypowiadac otwarcie ze slucha sie metalu czy muzyki pokrewnej, bo nasza metal militia jako pierwsza poszla na odstrzal, a w dodatku moje konto >De'sH< do tej pory jest zbanowane. Zycie.

no ale jesli juz wybierac to na tym forum moge byc antydromowcem, poniewaz wszystkie dromy to prety - .-.

a powaznie, podzial na subkultury moim zdaniem jest beznadziejny, ktos kto mowi ze slucha tylko i wylacznie jednego gatunku jest strasznie ograniczony, ja sam ostatnio natchnienie czerpie z roznych zrodel : P.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Korektor (Post 1598414)
@up,
Wg mnie tru metale, hiphopowcy i tekno maniacy mogą istnieć, ale niech nie przekraczają granic swojej dzielnicy. Może teraz spełnię marzenia Milana o tym temacie ^^

czemu ty tu dalej jestes : |?

Tovob Lard 11-08-2007 18:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Nelanther (Post 1598422)
a powaznie, podzial na subkultury moim zdaniem jest beznadziejny, ktos kto mowi ze slucha tylko i wylacznie jednego gatunku jest strasznie ograniczony, ja sam ostatnio natchnienie czerpie z roznych zrodel ; p

Pięknie to ujołeś ;- )

Ryłek 11-08-2007 18:51

/me = hippie killer
Subkultury są dla słabych, serio.

Smetana 11-08-2007 18:58

tru norwegian pagan def blek metal niggaz wieszacz

ripper 11-08-2007 18:59

Widzę, że sami indywidualiści na tym forum = ) Aż dziwne, że nie odczułem tego patrząc na ulicę.

@down
Bo to choroba cywilizacyjna, z reguły nie mająca krzty wspólnego z wolną wolą = p

Vil 11-08-2007 19:00

czemu nie uwgzledniono subkultury dzieci neostrady ?

matiiii 11-08-2007 19:41

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Korektor (Post 1598342)

Jakiś ty mądr po tym 3 sexybacku.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil (Post 1598465)
czemu nie uwgzledniono subkultury dzieci neostrady ?

Bo nie.

Najlepiej mieć własny styl, a nie ubierać się na różowo-czarno, mieć 10 kolczyków na całym ciele, nosić glany i słuchać Toki Hotel tak jak to robie Bartek , którego pozdrawiam. :)

Milan ognia 11-08-2007 20:30

@up:
A ja myślałem, że nie do tego się sprowadzają subkultury. ;o

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 07:56.