![]() |
Pacc priorytetem-krok po kroku.
Opisze tu jak krok po kroku wyslac list z kasa do cipow. Aby list dotarl jak najszybciej nalezy wyslac go jako POLECONY PRIORYTET. Ok zaczynamy:
1) Niezbedne itemy :) http://img.photobucket.com/albums/v423/globi/itemy.jpg -kartka z numerem referencyjnym (kolor zolty na zdjeciu) -formularz "POTWIERDZENIE NADANIA" (kolor pomaranczowy na zdjeciu) -kasa: 3 miechy- 22$, 7 miechow- 44$ i 11-66$ (kolor zielony na zdjeciu- specjalnie dla tych ktorzy mowili ze nie ma banknotow 1 dolarowych :P) -koperta 2) JEDYNY prawidlowy adres to: element 5 AG share-it! Vogelsanger Str. 78 D-50823 Cologne Germany 3) Co i jak?: -Idziemy na poczte i stajemy w kolejce :D -Kiedy juz sie dopchamy do okienka, kupujemy koperte i prosimy i karteczke "POTWIERDZENIE NADANIA" -Siadamy sobie z boczku i wypelniamy :D -Kase zawijamy w kartke z ref numerem -Kiedy adresujemy koperte w lewym gornym rogu wpisujemy swoj adres a w prawym dolnym adres CIPow. Problemem moze byc ze koperta zawiera tylko 5 okienek na kod pocztowy, dlatego "D" piszemy przed okienkami a reszte kodu w okienkch :) -Nastepnie wypelniamy potwierdzenie nadania. http://img.photobucket.com/albums/v4...wierdzenie.jpg Wypelniamy tylko pola 1 i 2 z rysunku, a pole 3 wypelnia pracowniczka poczty. W pole 1 wpisujemy swoj adres, a w pole 2 adres CIPow. -Stajemy znowu w kolejce :D -Kiedy po raz drugi sie dopchamy do okienka to dajemy pracowniczce poczty nasz list i karteczke "POTWIERDZENIE NADANIA" oraz mowimy, ze chcemy wyslac list jako "PRIORYTET POLECONY". Pani nakleja nam rozne znaczki, wazy list itd. itp. Wypelnia pole 3 w "POTWIERDZENIU NADANIA" i oddaje nam :) -Placimy za nadanie przesylki (w moim przypadku 7,90 zl) i zabieramy "POTWIERDZENIE NADANIA" na wszelki wypadek jasli by nasz list sie zagubil -Na pacc trzeba czekac ok 3 dni :D PS: Bylo pytanie odnosnie tego gdzie mozna znalesc ref number. Niestety ss strony nie mam ale mam za to ss z e-maila, ktorego otrzymujemy po zamowieniu (Niedlugo go wkleje na razie link): http://coolo.host.sk/pacc/ref.jpg --- UWAGA!!! Nie radze kupowac PACC tym sposobem. Poczta Polska nie obsluguje wysylki pieniedzy za granice!!! Na szczescie niedlugo rusza moj autorski projekt kupowania PACC, nie potrzebne wam beda konta w banku, ref numbery, nie bedziecie musieli wchodzic nawet na tibia.com i bedziecie mogli kupowac pacc za zlotowki. Po wiecej informacji mozecie pisac: ksiazeee@o2.pl Zapraszam do przeczytania tematu: http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=20013 |
Co do tego adresu
adres: element 5 AG share-it! Vogelsanger Str. 78 D-50823 Cologne Germany Ja wyslalem bez "D" i doszlo.Jest naprawde nie potrzebne. |
Cytuj:
|
właśnie przed chwilą wysłałem kaskę według instrukcji, tylko że ja w EURO walucie. Teraz będę czekał na pacca. A Ci co się boją podświetlania koperty i wyjmowania pieniędzy prze pracowników Poczty Polskiej niech zrobią tak jak ja zrobiłem. Otóż podkleiłem od środka kopertę kolorową sztywną ulotką, tak, że list wygląda jak pocztówka i nawet po prześwietleniu nie widać że jest tam kasa. :)
|
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
|
OdRadZaM!!
Jeśli kto kolwiek chce miec 100% pewnosc ze Wasz list trafi tam gdzie trzeba musicie wysłac List WARTOSCIOWY POLECONY PRIORYTETOY:P
No bo jak inaczej odzyskac straconą kase?? W moim przypadku tak było list poszedł i nie wrócil.Mój list szedł i "idzie" ponad...4-5miechów i dalej nic o nim nie wiadomo,doszedł do Niemiec i tyle.Reklamacja good czekam znowu kilka miechów i przychodzi list ze nie bendzie ZADNEGO odszkodowania nawet za to ze lis zaginoł(OCZYWISCIE! od tego mozna sie odwolac wiec mysle ze bendzie all OK :) ja im dam)... wiec Radze albo List Wartościowy albo Przelew... Bo naprawde dziwne sie rzeczy dziaja w Niemczech :( koledze tez zginą list...:( wiec jesli idzie wiecej niz 7-10 Dni a list Byl Priorytetowy Polecony Odrazu zglaszac Reklamacje! |
Tak, to ja wywaliłem posty.
Nie mam zamiaru czytać durnych postów w tym, ani w żadnym innym temacie. Nie będzie tematu na forum do wyżalania się że kupowaliście PACC pocztą i wam nie przyszedł. Jeżeli chcecie być pewni wpłaty, to płaććie kartą kredytową, boądz przelewem. Poczta Polska nie wspiera przesyłania gotówki listem, nie bierze za to żadnej odpowiedzialności. Jeżeli Wysłaliście kasę w liście, możecie mieć pretensje tylko do siebie. I to NIE jest miejsce, żeby rzucać mięsem albo się żalić. I to miejsce NIE powstanie. |
Cytuj:
pewien pan przesylal mi telefon via poczta polska. paczka zostala nadana jako ubezpieczona, polecona i do tego priorytetowa. na liscie przewozowym byla napisana waga. u mnie na poczcie juz sie waga nie zgadzala brakowalo kilka gramow ( dokladniej brakowalo wagi telefonu i ladowarki ). jakis debil zakleil nawet karteczke z waga tej paczki ( mialo byc cos okolo pol kilo a bylo niecale 200 ). od reklamacji, do odwolania. tu poczta twierdzi ze paczka nie byla ubezpieczona, a fizycznie na paczce jest karteczka mowiaca co innego ( na pokwitowaniu tez jest taka sama kwota ). coz trzeba czekac... pierwsza rozprawa w przyszlym miesiacu. w sumie szybko, tylko ze cala sprawa dziala sie na wiosne... zeszlego roku :/. znajac nasze "obiektywne" sady, okaze sie ze telefon a ladowarka sam ukradlem na poczcie lub w trasie... nuff said taka jest polska. |
Powód edycji:
|
niechce robić nowego tematu ani nie moge znaleźć takiego ale co mam robić:
- jeżeli mam pacca i mam przypuśćmy DOMEK to jak muszę zapłacić żeby tego domku nie stracić bo jeżeli wyślę pocztą to nie koniecznie wiem kiedy otrzymają tą kase... i jeśli mi przyjdzie list że należy zapłacić za pacca bo już się kończy i ja im kase wyśle to oni będą czekać czekać aż dojdzie nie pozbawiając mnie domku ?? |
wlasnie wyslalem tera sie modle i to szczerze
:) |
Powód edycji:
|
Czy na tibia.com jest podany obecny adres, na który wysyła się kase pocztą? Jeżeli tak to proszę o pomoc :)
|
Jaki jest aktualny adres wysylania kasy na paca?
|
właśnie wysłałem kase...
jeszcze opr od pracownika poczty dostałem za to że kase poleconym chciałem wysłać, kazał mi listem wartościowym wysłać i przez to pare złociszy straciłem!! X( |
Adres jest już inny ! :D
Według mnie ten sposób jest najlepszy :) A potwierdzenie nadania nie przykleja sie do kartki >.> Adres przysyłają na maila po zamuwieniu pacca :) |
Nie wiem co jest. Mija 3 dzien od kiedy wyslalem kase i nie ma. Mial byc po 3 dniach. Obawiam sie troche.
|
Cytuj:
możliwe też że wysłałeś w "zwykłej" kopercie,a bezpieczniej jest wysyłać w kopercie foliowanej od wewnątrz. Możliwe też że wysłałeś w piątek czy sobotę i list nie doszedł gdyż idzie 3 dni ROBOCZE. Pomyś nad tym, jeśli nie widzisz nic złego w sposobie wysyłania itp. to poczekaj jeszcze dzień czy dwa |
W ile dochodzi PACC?
TRoche sie nie pokoje bo wyslalem kase na PACC poczta, poleconym prirytetem. JUZ mija 4 dzien i nie mam PACC. Nie wiem co sie dzieje. Jak ktos wie niech odpowie. Blagam... ;(
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 06:57. |