Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Skype vs. Gadu-Gadu (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=144086)

Marcin24 15-08-2007 19:32

Skype vs. Gadu-Gadu

Skype vs. Gadu-Gadu

Od dawna byłem szczęśliwym użytkownikiem komunikatora Skype, wiele słyszałem o Gadu-Gadu, aczkolwiek od czasu mojej „awarii” z gg nie chciało mi się go zakładać . Po powrocie z kolonii z obszerną listą numerów gg (o dziwo nikt nie miał Skype) wszystkich moich kumpli, postanowiłem założyć ów program… i wpadłem na taki o to pomysł…

Skąd pomysł: Po prostu nie rozumiem niepopularności Skype na tle Gadu-Gadu.

Informacje ogólne

(są to informacje przydatne normalnym użytkownikom, nie są one szczegółowe):

Miejsce na dysku: 29,4 MB
Strona Główna: www.skype.onet.pl
Dodatkowe opcje:
o Statusy np. "Nie przeszkadzać", "SkypeME",
o Konferencja tj. kilka osób rozmawia na jednym czacie
o Konferencja tel. tj. kilka osób rozmawia przez mikrofon,
o Avatary tj. obrazki, które samemu można sobie ustawić w profilu,
o Łatwe wyszukiwanie użytkowników
o Samouczek

Gadu-Gadu:
Miejsce na dysku: 14,1 MB
Strona Główna: www.gadu-gadu.pl
Dodatkowe opcje:
o Więcej Emotek
o Łatwe dodawanie nowych Emotek
o Możliwość zmiany koloru wnętrza okna i zaznaczonego kontaktu
o Wizytówka na mojageneracja.pl
o Kilka ciekawych opcji w programie

Gadu-Gadu, a "Dzieci Neo"

Rejestracja na gadu-gadu była bezproblemowa, lecz kłopoty zaczęły się dopiero potem...

Dziennik żołnierza

Dzień 1:
Jestem na froncie, wrogowie atakowali już kilka razy, udało mi się ich odeprzeć.
Dzień 2:
Nieprzyjaciele pozwalają sobie na coraz więcej, czytają moje poufne dane, znają moje imię itp. Nadal udaję mi się odpierać ich ataki.
Dzień 5:
Mają nową broń, tzw. Łańcuszki. Już ledwo odpieram ich ataki...
Dzień 10:
Ha, ha! Znalazłem broń na wrogów! Jest to Ignorancja! Nie działa na wszystkich, ale i tak na większość.
Dzień 12:
Ignorancja mi nie pomoże... Jest ich za dużo... Muszę być niewidoczny...

Tak można określić moją walkę z hmm... jedyne słowa jakie mi się rzucają na język to "Dzieci Neo"...

9726603 (11-08-2007 17:56)
czesc
... (11-08-2007 17:56)
cześć
9726603 (11-08-2007 17:56)
znalazłam cie na GG pogadamy???

1936421 (11-08-2007 16:28)
elo;d poklikamy xD?

10721904 (10-08-2007 21:34)
hejka mam na imie monika
10721904 (10-08-2007 21:34)
mam 14 lat pokilkasz?

10868433 (9-08-2007 16:10)
siema to ja twój wielbiciel

To tylko kilka zaczepek. W innych nie obyło się od wulgaryzmów, które były kierowane do mojej osoby pod niewiadomym mi powodem.
A teraz porównanie do Skype:
W Skype jest status "SkypeME", który pozwala na przyjmowanie wiadomości od "nieznajomych". W normalnym statusie "Dostępny" nie jest to możliwe. Oczywiście, oczywiście w GG mogę mieć opcję "nie pokazuj wiadomości od nieznajomych", ale co z tymi kumplami do których nie mam numeru? Kiedy oni chcą do mnie napisać nie pokaże mi się ich wiadomość...
A w Skype wysyła się wizytówkę, w której można się przedstawić i podać swoje inne dane.

Konferencja
Konferencja, czyli bardzo przydatna opcja Skype.
Wielu użytkowników GG, których widziałem miało otwarte po kilka, kilkanaście okienek gadu-gadu, Jest to czasami bardzo uciążliwe i mylące.
Rozwiązanie tego problemu jest w Skype: Gdy rozmawiam z osobą nr. 1 to do chatu mogę zaprosić osobę nr. 2 i 3 i 4... i tak dalej. Krótko mówiąc mogę rozmawiać z kilkoma osobami naraz.

W skali 1:10:
Skype oceniam na 8
Gadu-Gadu tylko na 6

P.S. I jeszcze to słoneczko... :D

dartra111 15-08-2007 19:45

wole gg, a z "bejbi nio" nie ma problemu, blok i po sprawie. :D

@down: miałem AQQ... nie podoba mi sie, ale jak ci sie podoba to good :)

Skurka 15-08-2007 19:51

AQQ, bo gg jest fuj ^^

- Prodigy - 15-08-2007 19:57

Wybacz, ale IMHO tak Skype, jak i GG ssą as hell.

Uther92 15-08-2007 19:58

Ani jedno ani drugie..

Yoh Asakura 15-08-2007 20:02

Wywal zarówna Skype'a jak i GG i zainstaluj najlepszy komunikator - AQQ.

Vasudanin 15-08-2007 20:09

nie bo tlen

NervGal 15-08-2007 20:10

Co to za porównanie w ogóle, lol?
Skype jest komunikatorem z założenia odmiennym od GG, więc nie powinno się ich sobie przeciwstawiać.

@Down:

O, idealnie wytłumaczone to, co chciałem powiedzieć ;p

Vanhelsen 15-08-2007 20:10

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Skurka (Post 1604986)
AQQ, bo gg jest fuj ^^

Hail! Hail! Hail! Witaj wierny wyznawco jedynego słusznego komunikatora! :>

Porównanie jest dość 'gupie'... zresztą takia próba już raz była i napiszę to samo co wtedy.

Bawisz się w porównywanie F16 z Ferrari... Skype jest genialnym i najlepszym programem gdy przychodzi do komunikacji głosowej i w tym nie ma mocnych na Skype, zaś GG jest jedyną słuszną SIECIĄ W POLSCE jeżeli chodzi o kontakty tekstowe, pomijam tutaj sprawę, że wiele osób korzysta z sieci GG za pośrednictwem innych kominikatorów (np: AQQ) które dają dostęp do wielu sieci naraz i to, że na świecie dominuje ICQ w tej dziedzinie.

@down: a czy ja tutaj piszę, że ICQ jest niepopularny w Polsce?...

Marcin24 15-08-2007 20:12

@up i 2up
Więc dlaczego Skype jest tak bardzo niepopularny?

NervGal 15-08-2007 20:14

@UP:

Lol? Jest BARDZO popularny. Przynajmniej w Polsce, bo 'międzynarodowym' komunikatorem jest raczej MSN.

Zresztą czy ktoś z nas zasugerował, że Skype jest niepopularny?

OnlyShadow 15-08-2007 20:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Marcin24 (Post 1604951)
Dodatkowe opcje:
o Więcej Emo
o Łatwe dodawanie nowych Emo

;p

..................

Ryłek 15-08-2007 20:23

Wolę Skype, bo szybciej można poznać, czy ktoś jest pedofilem, czy nie.

OldSlayer 15-08-2007 20:35

Moim zdaniem gg jest lepszy, prosty, więcej osób z niego korzysta, I MOŻNA UTWORZYĆ KONFERENCJĘ, poza tym jest chyba opcja rozmowy głosowej, wygląda lepiej niż skype i można zmienić sobie wygląd

Lasooch 15-08-2007 20:55

@Wieszok: do komunikacji głosowej z 1 osobą WYŚMIENICIE (i trudno mi sobie wyobrazić, by dało się lepiej, a nawet jeśli - nie potrzebuję tego) służy mi Xfire, z wieloma - Ventrilo. Po jakiego grzyba mi Skype? (Xfire mam b. często włączone, bo i tak mi się przydaje, a włączenie Ventrilo to taki sam problem jak włączenie niepotrzebnego mi na codzień Skype).

Rybzor 15-08-2007 20:57

Również wole AQQ, gg sie wiesza i ogólnie ssie, a skype jest jakieś takie ble : P

Dark Sven 15-08-2007 21:46

Gadu-Gadu. Czemu? Nie psuje się, a Skype ma brzydkie menu.

Fiszbin 15-08-2007 21:55

Lol, narobiłeś się jakiś zestawień, porównań tylko nie wiem po co to komu.

Od 5 lat używam gg i jakoś nigdy nie sprawiało mi większych problemów, zawiesza się sporadycznie, ale to często z mojej winy. Przez te 5 lat kilka razy próbowałem się przesiadać na tlen, konnekt i kilka innych, ale nigdy nie mogłem się do nich przyzwyczaić. Jak gg zacznie się poważnie sypać to zapewne zmienię na coś innego(ale na pewno nie na skajpa).

janek@ 16-08-2007 00:38

Oczywiscie, ze gg bo jest wszechstronny i duzo ludzi go uzywa. ;]

Kiedys slyszalem w wiadomosciach, ze skype tak jak tibia jest "zly" i pokazuje ip hackerom. =p

Żyłka 16-08-2007 02:59

Cytuj:

Więc dlaczego Skype jest tak bardzo niepopularny?
Może dlatego, że bez mikrofonu jest praktycznie bezużyteczny na tle innych komunikatorów?

Cytuj:

Wielu użytkowników GG, których widziałem miało otwarte po kilka, kilkanaście okienek gadu-gadu, Jest to czasami bardzo uciążliwe i mylące.
Rozwiązanie tego problemu jest w Skype: Gdy rozmawiam z osobą nr. 1 to do chatu mogę zaprosić osobę nr. 2 i 3 i 4... i tak dalej. Krótko mówiąc mogę rozmawiać z kilkoma osobami naraz.
Tak, uwielbiam kiedy dziesięć innych osób czyta to, co mam do przekazania tylko jednej. Poza tym na GG również znaleźć można odpowiednik konferencji, tylko że prostszy i wygodniejszy w obsłudze.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 16:24.