Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Simlock (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=144727)

PanKracy 21-08-2007 02:39

Simlock

Witam. Dzisiaj wybrałem sie do komisu gsm w celu sciagniecia simlocka z Samsunga SGH 250v (kupiony 2 tygodnie temu w irlandii). W pierwszym komisie koles po wstukaniu kodu *#06# (pokazanie numeru IMEI) powiedzial ze eeprom telefonu jest uszkodzony bo jako numer IMEI pokazaly sie same zera, wyszlo cos mniej wiecej takiego
000000 00
000000 /0
Za naprawe tej "usterki" krzyknął sobie 40 zł. Poszedłem do następnego komisu gsm i koles bez problemu sciagnal mi simlocka w minute za 25 zł. Wszystko jest ok, probowalem na kilka kart i wszystko dziala. I tutaj jest moje pytanie. Czy koles mowił prawde o tym uszkodzonym eepromie, czy tylko chcial wiecej zarobic? Czy wpłynie to jakoś na działanie telefonu? Czy jest cos o czym powinienem wiedziec a mi nie powiedzial ten co sciagal za 25 zł? Proszę o odpowiedź!

Qras 21-08-2007 09:43

Wszedzie tak jest , ja chcialem smilocka scignac z mojego kochanego se k750i sciagnac to jeden pajac zaspiewal az "50 zl" wyszedlem i w nastepnym salonie za "30zl" poszedl ;]

Vanhelsen 21-08-2007 15:53

Kiedyś Sima ściągali w "moim" salonie za 10zł (4 lata temu) teraz liczą sobie minimum 25,- Trzeba wiedzieć jaką cenę można przełknąć a jaka jest już 1oo% naciąganiem. A co do "usterki" to dla mnie jest to zwykłe naciąganie... ale ostatnio się mnoży takich "specjalistów" i to nie tylko w tej dziedzinie, wystarczy obejrzeć odcinki 'Usterki' (btw, szkoda, że już nie leci)

Times 21-08-2007 16:08

Do starszych modeli telefonów np nokia6600 itp sam mogę ściągnąć sobie simlocka, mam do tego program na kompie. Wstukujesz kod IME i coś tam się generuje, potem to do tela. Gdzieś jest on w sieci, więc można zaoszczędzić kilka groszy na simlockach. Oczywiście w nowych modelach takich jak k800i, W800i itp się nie da. A z tymi salonami bywa różne, w jednym za ściągniecie simlocka do k800i chcieli 150zł, a po drugiej stronie ulicy już 50zł. Trzeba szukać.

Mam jedno pytanie. Jeśli będę mieć slimocka w telefonie na Erę, będzie mi chodziła karta Heyah ?

Nadrill 21-08-2007 16:15

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Times (Post 1614887)
Mam jedno pytanie. Jeśli będę mieć slimocka w telefonie na Erę, będzie mi chodziła karta Heyah ?

Tak. |||||||||||||

Gonzo von Krenzel 22-08-2007 01:46

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wieszok (Post 1614867)
wystarczy obejrzeć odcinki 'Usterki' (btw, szkoda, że już nie leci)

A leci, leci - na TVNie w godzinach rannych - około 4-5 nad ranem. Często po pracy oglądam. ;)

A co do eepromu - jakby był uszkodzony to byś swojego samsunga już nie używał.
Zapewne ktoś majstrował w telefonie. Jeśli działa to nie ma się czym przejmować - nie wybuchnie. Jednak możesz mieć problem, gdy niebiescy przybysze zechcą skontrolować telefon, który masz przy sobie. ;)

Aversin 22-08-2007 07:07

Oni bazują na niewiedzy użytkownika. Rzuci kilka nazw "eeprom" "imei" i myśli, że wyjdzie na profesjonalistę .. a wiadomo, profesjonalista się inaczej ceni :P

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 16:15.