Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Wypadek na Airshow w radomiu. (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=146291)

Str4t0s 01-09-2007 21:35

Wypadek na Airshow w radomiu.

Tragiczny wypadek 2 samolotów na airshow w radomiu. Dam wideo jak będzie gdzieś w necie. Można zobaczyć w wiadomościach albo aktualnie na TVN24.
Przerażające. 2 samoloty się zderzyły. Piloci zginęli. Wiele z publiczności jest rannych.
Zaraz dam jakieś screenshoty czy coś jak znajdę
@edit : Tu jest wideo na onecie. http://wiadomosci.onet.pl/2616904,relacjetv.html
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Onet.pl
Do tragicznego wypadku podczas pokazów lotniczych Air Show w Radomiu doszło w momencie, gdy samoloty z grupy akrobatycznej "Żelazny" wykonywały manewr mijania, element figury akrobatycznej zwanej "rozetą". Każda z maszyn rozwija wtedy prędkość ok. 300 km/h.
Dwaj Lotnicy z grupy akrobatycznej Żelazny - Piotr Banachowicz i Lech Marchlewski - zginęli. Informację tę potwierdził generał Andrzej Błasik, dowódca sił powietrznych.

- Straciliśmy dwóch wspaniałych kolegów z grupy Żelazny - powiedział generał. Założyciel i lider zespołu ppłk rez. mgr inż. pil. Lech Marchlewski był instruktorem szybowcowym i samolotowym, dyrektorem Aeroklubu Ziemi Lubuskiej, pilotem liniowym w firmie SKY Express, nalot prawie 4900godzin. Inż pil. Piotr Banachowicz, był członkiem Aeroklubu Ziemi Lubuskiej, nalot 500 godzin.

Grupa "Żelazny" powstała w 2000 roku przy współpracy Aeroklubu Ziemi Lubuskiej i firmy Żelazny, która zakładała sieć sklepów o tej nazwie. Główne zadanie grupy to pokazy lotu zespołowego, członkowie grupy wielokrotnie startowali też w krajowych i międzynarodowych zawodach w akrobacji samolotowej. Używają samolotów Zlin 526 i Zlin 50.

Major Wiesław Grzegorzewski, rzecznik sił powietrznych powiedział, że okoliczności wypadku zbada Główna Komisja Badania Wypadków Lotniczych.

Prezydent Radomia odwołał wszystkie imprezy towarzyszące Air Show.

Jak powiedział w TVN24 Cezary Orzech, ekspert lotniczy, jeden z pilotów miał lecieć ostatni raz i chciał publiczności, na pożegnanie, pokazać coś specjalnego.

@edit2 : Ponieważ ten 1 filmik się dłuży to zobaczcie ten.
Na początku jest troche fotek a potem jest pokazany ten wypadek. http://wiadomosci.onet.pl/2617012,relacjetv.html
Zauważcie że tam kiedy samoloty się zderzają widać lecące ciało pilota.

Hieyan 01-09-2007 22:06

Aha, i mamy zacząć dyskusje na temat 'Co zrobić, żeby więcej do takich rzeczy nie dopuścić?' Rozumiem, że to dla niektórych tragedia, ale po co ten temat? 80% forum pewnie i tak o tym słyszało.

DRoN 01-09-2007 22:25

A będzie żałoba narodowa?

Lasooch 01-09-2007 22:29

Ciekawe, czy to Korektor zginął po raz drugi.

Wypadki chodzą po ludziach. Taki miłe wydarzenie na rozpoczęcie września >.>

Rybzor 01-09-2007 22:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 1635312)
Ciekawe, czy to Korektor zginął po raz drugi.

Możliwe, pewnie ma perma na forum i nie widział więcej sensu ciągnąć ten żywot, a jak obejrzymy dokładnie film pewnie jego samolot wykonał w powietrzu napis "oxy to dla ciebie", znowu wkroczy rząd do sprawy i sie zrobi sensacja : (

@ontopik
Nie wiem co na celu mają takie tematy, mamy pisać jak nam strasznie przykro? Tragedia to tragedia i nic na to nie poradzimy.

Chesterkaa 01-09-2007 22:52

Omg zajebiscie!I co z tego ? Jesli ktos sie tym interesuje (badz nie) to moze zajrzec na portal internetowy. Nie wiem po co zakladac taki temat... Kurna tyle ludzi codzinnie ginie, a ja mam zalowac jakis dwoch kolesi, ktorzy chyba liczyli sie z ryzykiem tego co robia.

Rayza 01-09-2007 22:59

Tak.....
Najlepiej zrobić nowy topic nie?:)
Zal mi pana Kowalskiego który zginał jakiś czas temu... ale smuci mnie to ze nie było tematu o nim :(
PS:Szkoda ich ale tak to bywa :(...wypadki sie zdazają.... szkoda ich..

Zamor1 01-09-2007 23:06

Co do wypadku, myślę, że to ten po lewej zawinił, wystarczyło, że drgną i doszło do wypadku.

Walekifa 01-09-2007 23:07

Hmm.Miałem tam być..W sumie to się ciesze,że nie pojechałem, bo nie nawidzę takich widoków.

Atimcia 01-09-2007 23:33

eh....
Grupa akrobatyczna "Żelazny" jest dość sławna na PL, oczywiście nie każdy ich zna bo nie każdy interesuje sie lotnictwem.
I fakt, jak zobaczyłam ten wypadek w tv to serduszko mi stanęło (może dlatego,że pochodzę z miasta "żelaznych" i może dlatego,że parę osób sie zna).

Tak wiec Ci co mają gdzieś ten temat niech po prostu umilkną i przestaną się nabijać.

Każdy lubi co innego jedni są fanatykami piłki inni tibii itp.

Autor napisał i ok, nie napisał tego tematu po to byście mieli powody do nabijania postów czy też wyśmiewania się, trochę powagi i kultury.

Dark Sven 01-09-2007 23:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Atimcia (Post 1635465)
(może dlatego,że pochodzę z miasta "żelaznych" i może dlatego,że parę osób sie zna).

I teraz będziesz szpanować znajomościami, i jakie to ty nie masz plecy? Otóż wiedz, że my się nie damy zastraszyć!

A tak na serio.

Ja nigdy nie pochwalam takich pokazów. Ani to ładne, a w dodatku te smoki są tak zue dla środowiska, i wynikają z tego tragedie. Także "NIE dla pokazów lotniczych" Od Suena.

Atimcia 01-09-2007 23:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez __DARK_SVEN__ (Post 1635476)
I teraz będziesz szpanować znajomościami, i jakie to ty nie masz plecy? Otóż wiedz, że my się nie damy zastraszyć!

A tak na serio.

Ja nigdy nie pochwalam takich pokazów. Ani to ładne, a w dodatku te smoki są tak zue dla środowiska, i wynikają z tego tragedie. Także "NIE dla pokazów lotniczych" Od Suena.

ta. Akurat to mam gdzieś. Kto kogo zna mało istotne.
Wkurza mnie to jak inni wyśmiewają się.........

Wszystko jest dla ludzi byle z umiarem.
Tobie się nie podoba MI tak. Każdy ma swoje pasje i swoje zainteresowania.
Gdyby patrzeć na wypadki (których wbrew pozorom tak często nie ma) to w ogóle nie powinniśmy wychodzić z domu.

Widzę,że z tematu tak czy siak zrobi się sieczka więc nie ma sensu by dalej był otwarty.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 20:03.