Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Powiedz stop zangielszczaniu jezyka polskiego!! (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=146576)

TaH 04-09-2007 15:15

Powiedz stop zangielszczaniu jezyka polskiego!!

Istna tragedia jak wyslawia sie mlodziez na tym forum :/ Nie wiem dlaczego panuje moda na uzywanie 50% angielskiego i 50 % polskiego :/ No i co najgorsze te 2 jezyki wystepuja w jednym zdaniu, sa polaczone :/ np:
-"next pytanie"
-"miałem red hp"
-"no coz po tylu dead"

Nie wiem jak to nazwac ... :)

Daramius 04-09-2007 15:19

STOP ! :D
Ciekawi mnie tylko jak bys chcial to zwalczyć ?

Argen 04-09-2007 15:20

Mi też się to nie podoba, ale żadna akcja na to nic nie poradzi.
Zauważ, że nikt 'normalny' nie używa tego języka w 'rlu', a jedynie w grze i na forach takich jak te.
Zjawisko mieszania języków, można porównać do równie wkurzającego "xD ;p :D" lub "sk8, w8".

Rada: Zaciśnij zęby, i nie zwracaj uwagi.

TaH 04-09-2007 15:40

trzeba to zwlaczac :D :/ Ja nie wiem czy ludzie wstydza sie j. polskiego, uwazaja angielski za lepszy?

qq2 04-09-2007 15:47

Ale ja nei rozumiem 1:
Skoro gramy w tibię, to przecież na bp nie powiemy plecak, bo to śmiesznie brzmi...
Każdy ma swoje skróty pisania i niezależnie od tego będzie pisał tak, jak mu wygodnie.

A czemu miałbym się wstydzić swojego języka ? Nie rozumiem...

A jak już chcecie robić evul akcje, to róbcie takie, które się przydają (np. kaleczenie j. polskiego, 70% tego forum, to dzieci, które nie mogą napisać porządnie słowa nawet nie stwarzającego problemu).

Nie podpiszę się pod tym.

TaH 04-09-2007 15:49

to nie jest zadna akcja :) ten temat mial jedynie przykuc wasza uwage :)
p.s
wlasnie dedlem na spiderach spadl mi sword a jakis koles sthiefowal mego loota ;/

DRoN 04-09-2007 16:09

A mnie dzisiaj w Piszczelu, jak robiłem łup-worek zaatakowało dwóch zabójców graczy i atakowali mnie natychmiastową śmiercią. Myślałem, że umrę (w grze), na szczęście przybiegł mój kolega z płatnym kontem na przyspieszeniu i zabił ich królewską włócznią.

raven 04-09-2007 16:19

@up

buhauhauha :D

Vil 04-09-2007 16:32

problemem jest nie zangielszczanie jezyka, tylko jego kaleczenie i zdebilanie, np poprzez wpieprzanie "q" i "sh" wszedzie gdzie sie da.

ripper 04-09-2007 16:47

Czego się czepiasz? Skoro zapożyczaliśmy z łaciny i greki, to możemy i z angielskiego. Byle poprawnie.

Alanus Lutinum 04-09-2007 16:49

Jakie zangielszaczenie? To przecież język slangowy tibii. Skróty (np. wtf, omg, w8) są popularne i uzywanie ich ułatwia kontakt i wyrażenie emocji.

Gorsze jest kaleczenie języka błędami ortograficznymi i wydłużanie końcówek oraz robienie sh zamiast sz czy zastąpywanie w podwójnym f. Głupie jest też spolszczanie słów anigielskich np sweet słit.

Str4t0s 04-09-2007 16:52

Jakie zangielszaczenie? To przecież język slangowy tibii. Skróty (np. wtf, omg, w8) są popularne i uzywanie ich ułatwia kontakt i wyrażenie emocji.

Gorsze jest kaleczenie języka błędami ortograficznymi i wydłużanie końcówek oraz robienie sh zamiast sz czy zastąpywanie w podwójnym f. Głupie jest też spolszczanie słów anigielskich np sweet słit.

Czarny ork 04-09-2007 17:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Argen (Post 1639281)
Mi też się to nie podoba, ale żadna akcja na to nic nie poradzi.
Zauważ, że nikt 'normalny' nie używa tego języka w 'rlu', a jedynie w grze i na forach takich jak te.
Zjawisko mieszania języków, można porównać do równie wkurzającego "xD ;p :D" lub "sk8, w8".

Rada: Zaciśnij zęby, i nie zwracaj uwagi.

Ja pisze tak tylko dla zaoszczedzenia czasu bo np jak bijesz takie super boskie wypasione dragi to kazda sekunda decyduje o zyciu lub dedzie i jak ktos do ciebie pisze a ty chcesz mu napisac aby poczekał to co wybierasz?? Wkurzające "w8" czy "poczekaj zaraz odpiszę" ? I kłopot rozwiązany :)

DRoN 04-09-2007 17:09

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Str4t0s (Post 1639429)

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Alanus Lutinum (Post 1639424)

Multi konto :F

matiiii 04-09-2007 17:12

Cytuj:

Ja tam wam mowIe ze TaQa aqCja nnIc nie da. Poprostu nnnnje rozmawjay z taqeemi OSobaMEe, alb fffOCjAż thy nje pjsh tAaaQ..
Tak więc nic tym nie zdziałasz.

Krizz 04-09-2007 17:15

- czyścimy.

TaH 04-09-2007 17:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Czarny ork (Post 1639458)
Ja pisze tak tylko dla zaoszczedzenia czasu bo np jak bijesz takie super boskie wypasione dragi to kazda sekunda decyduje o zyciu lub dedzie i jak ktos do ciebie pisze a ty chcesz mu napisac aby poczekał to co wybierasz?? Wkurzające "w8" czy "poczekaj zaraz odpiszę" ? I kłopot rozwiązany :)

ja mam na mysli sposob wyrazania sie na forum :)

Erhion 04-09-2007 17:42

Powiedz stop głupim akcją.!!!

janek@ 04-09-2007 17:45

To namawiaj dalej...
Prawda jest, ze jakies 98% tego forum bedzie mialo to w gdzies z czego 2% zauwazy to, ale i tak wroca do poke slow. =p

Nie zrozum mnie zle, ale takie akcje nie maja sensu to tak jak bys np. chcial zabrac narkotyki narkomanom, a sukcesu nie widac bo do tego wroca.

P.S.
Pokemony sa pokemonami, a inteligentni spia.

ripper 04-09-2007 17:46

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin (Post 1639535)
Powiedz stop głupim akcją.!!!

I błędą. Omg.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 06:06.