![]() |
Cip & Blizzard
Dla mnie to jest śmiechu warte... porównałem sobie 2 gry MMO sprawdzając samą PRACE czyli nie sprawdzałem ile ludzi gra jaka jest fabuła itd no to zaczynam.
Porównałem pracę ekipy BLIZZARD czyli World of Warcraft i pracę ekipy Cipsoft czyli TIBIA no więc tak: TIBIA ( - ) **** WORLD OF WARCRAFT ( + ) *** + ekipa BLIZZARD dba o swoich klientów mimo to że ma ponad 8 mln graczy. - ekipa CIPSOFT niestety nie dba o graczy i całkowicie olewa innych. *** + BLIZZARD codziennie umieszcza na swojej stronie jakieś ciekawe newsy/obrazki/żarty/ciekawe informacje etc ... ( ogólnie codziennie można czytać ciekawe informacje o grze i nie tylko) - CIPSOFT oczywiście jakieś newsy na stronie pojawiają się ale czasem nawet raz na tydzień a nawet dwa tygodnie (oczywiście poza tymi nędznymi informacjami co się dzieje z serverami itd...) *** + BLIZZARD robie update tak po prostu nie ma danych terminów i w ciągu roku jest tych update/poprawek/dodatków ogromnie wiele !! - CIPSOFT niestety tu jest sytuacja całkowicie odwrotna bo jak wiadomo updaty są rzadko a CIPSOFT nie umie zaskoczyc graczy czyms fajnym i ciekawym ... *** + BLIZZARD jak wiecie jest to wielka firma która zapracowała sama na siebie ciężką i wielką pracą i dzięki temu świetnie sie rozwijają. - CIPSOFT mimo to iż jest to malutka firma w porównaniu z BLIZZARDEM niestety całkowicie nie stara się polepszyć jakości gry i wielu graczy to denerwuje... NO I TERAZ KTóRA EKIPA WYGRAłA; *** EKIPA BLIZZARD ZDECYDOWANIE WYGRYWA *** :cup: Zapytałem sie wielu kumpli o odczucia i porównanie i wszyscy mieli takie same zdanie czyli CIP musi w końcu zadbać o graczy Chciałbym się dowiedzieć jakie wy macie opinie na ten temat ! X( |
Cóż za obiektywna opinia. Od razu widać, że jesteś postronny względem obu "firm".
|
- Daj mniej oczojebne kolory
- Zamień miejscami + i -, bo WoW jest na - ? - Blizzard ma kaszke, kaszke ma. - I tak Wizet jest najlepszy :P @Down: Jesteś zajebisty! |
Taaa...
Ostatni punkt wszystko wyjaśnia: Blizzard-wielka firma. Cipsoft-mała firma. PS. Nie podoba się? Nie graj. PS2. Muszę sobie poprawić samopoczucie. Powiedzcie że jestem zajeb*sty blx ;<. |
No właśnie CIP mała firma i dlatego musi dbać o graczy żeby ich nie stracić. Nie myślcie sobie ze gram w wow-a bo nie gram i wole tibie tylko że ogromnie poraża mnie praca CIPu w bardzo wolnym tempie a przecież zarabiają wielkie pieniądze :)
|
Za WoWa trzeba płacić, a kto płaci ten wymaga. Porównaj ile CipSoft zarabia na PACCach,a ile Blizzard na abonamentach za grę.
Tibia: 10% graczy 30zł/miesiąc WoW: 100% graczy 50zł/miesiąc Dzięki tym pieniądzom mogą zatrudnić programistów, grafików, ludzi od kontaktu z graczami itp. Dlatego tam gracze mają lepiej, są częstsze newsy, updaty i wszystko co fajne. Tia.. mówisz że CipSoft nie dba o graczy i ich olewa, nie odpisuje na maile. A ja wcale się im nie dziwię. Zauważ że w WoWa nie grają ludzie o niskim poziomie inteligencji i niskim wieku. Jak ktoś pisze do nich maila to w sensownej sprawie, po angielsku i z normalnym problemem. Poza tym tam mają sztab ludzi którzy sie zajmują odpisywaniem. W CipSofcie nie pracuje dużo ludzi. A człowiek który byłby zatrudniony na stanowisko "odpowaidacza na maile" musiał by być masochistą i osobą psychicznie chorą. Bo każdy by zwariował widząc i mając perspektywę odpisania na setki, a nawet tysiące listów od zdesperowanych graczy którzy nawet nie umieją zdania po angielsku sklecić. Tylko piszą po polsku, brazylijsku, japoński, rusku albo jakimś innym języku i to pewnie jeszcze z błędami. O tym jak ktoś ich shakował, niedostali pacca za 5k albo padli na rocie i stracili scale armor lub ktoś ich oszukał albo nie wiedzą jak używać drabinki. Prośby o darmowe itemy i pacce sa tam codziennością. Gdyby Tibia była płatna na pewno CipSoft utrzymywał by lepszy kontakt ze swoimi graczami. Ale tego nie zrobi ponieważ na 99% by zbankrutował. |
@Times
Tak naprawdę to sie z tobą zgadzam w 98% dlatego że wydaje mi się że CIP zarabia więcej niż ci się wydaje jeśli ostatnio został aktywowany 100 000 PAC to sobie policz ;D co prawda utrzymanie serwerów kosztuje i to nie małe pieniądze. Ja szanuje prace CIPSOFTU lecz chciałbym i oczekuje więcej płacąc 90 zł na 3 miesiące, oczywiście 90zł na 3 miesiące dla jednych jest to większa suma a dla drugich mniejsza lecz jeżeli sie płaci to moim zdaniem osoby posiadające premium acc mają pełne prawo wymagać czegoś więcej =] Times POZDRO ! |
Cytuj:
|
100 000 * 90zł = 9 000 000zł - tyle CipSoft zarobił na samych PACCach przez całą swoją karierę
8 000 000 * 50zł = 400 000 000zł - tyle Blizzard zarabia miesięcznie. Przez całą swoją karierę trudno policzyć. Oczywiście utrzymacie serwerów do WoWa oraz tyle ludzi zatrudnionych w tej firmie kosztuję nieporównywalnie więcej niż utrzymanie serwerów do Tibii oraz kilkuosobowej załogi. Ale Tibia zarobiła z PACCów przez 10 lat tyle co WoW przez niecały dzień (lol chyba mi się coś poplątało). Nie ma co porównywać. |
Cytuj:
Diablo II rox /o/ |
Cytuj:
Nie widzę sensu w porównywaniu tych dwóch firm. |
No ja rozumiem że te firmy są nieporównywalne i dlatego napisałem o dbaniu o graczy i między innymi o regularne odświeżanie strony co mnie OKROPNIE DENERWUJE gdy wchodzę na stronę TIBIA.COM i tam jest to samo co było 5 dni temu :( po prostu wydaje się że ta strona jest zaniedbana ;(
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 15:03. |