Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Mafia - edycja 2 (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=153488)

Gewof 06-11-2007 21:43

Mafia - edycja 2

http://foteka.pl/full/6657114289c635...946edf6fb5.jpg

MAFIA EDYCJA 2

Witam, część forumowiczów zna tą grę, część nie, dlatego na początek przedstawię ogólną fabułę.

Jak się domyślacie, przedstawiciele tego forum, dbający trochę o rekreacje (tym razem Bambuko i Ryba), przygotowali zabawę w tą grę, tu na forum. Może nie zupełnie tu, ale szczegóły później. Więc zaczynajmy.

Fabuła

Ukryty tekst:
Rzecz dzieje się w mieście Palermo, gdzie właśnie wybrano nową radę miejską. Po raz pierwszy istnieje szansa na skuteczną walkę z mafią. Mafii udało się bowiem wprowadzić do rady tylko 3 na 13 radnych. Niestety nie wiadomo których... Rada nie może rozpocząć obrad dopóki nie usunie ze swego grona wszystkich mafioso. Ma na to coraz mniej czasu, gdyż mafijne rodziny nie próżnują i co noc ginie jakiś radny.

Dla forumowej mafii prowadzonej przez mistrzów gry przewidzieliśmy liczbę miejsc w granicach 2x po 15-20. Jeżeli zgłosi się więcej, rada miasta wybierze tych najbardziej elitarnych (nie mylić z elytarnych), a jakie to mogą być osoby? Już wyjaśniam. Osoba pragnąca wziąć udział w zabawie powinna:
  • Najważniejsze - potrafić się bawić.
  • Posiadać IQ > 20 (ostatnia edycja niestety pokazała nam, że jest to bardzo ważny warunek)
  • Mieć zdolność do powstrzymywania się od głupich komentarzy - tj. dyskutować wyłącznie o grze, wypełniać swoje obowiązki w zależności od roli i wymyślać ciekawe scenariusze.
  • Wykazać się zdyscyplinowaniem
  • Mieć stały dostęp do internetu, tzn musi mieć możliwość poświęcenia co najmniej 20 min/dobe dla gry
  • Potrafić rozgraniczyć świat gry, z tym na forum. Wyobrazić sobie, iż obywatele miasta nie są ich kumplami bądź wrogami i głosować zależnie od przebiegu rozgrywki, a nie realnego życia (co nie znaczy, że nie można się zmówić i w pierwszej turze wyeliminować np. Korka ;-)
Jeśli uważasz, że spełniasz warunki - napisz swoje zgłoszenie w tym temacie. Osoby wykazujące się szczególną głupotą i infantylizmem będą po prostu wyrzucane z zabawy, bez zbędnych ostrzeżeń.

Przebieg gry.

Ukryty tekst:
W grze następują na przemian fazy dnia i nocy. W dzień obraduje rada miejska. Radni starają się wykryć mafiozów. Mafiozi starają się rzucić podejrzenie na prawych radnych. Każdy może oskarżyć innego radnego o konszachty z mafią. Po mowie oskarżycielskiej oskarżony ma prawo do obrony, po czym następuje głosowanie. Jeśli ponad połowa radnych jest za, oskarżony jest wykluczany (z użyciem pistoletu) z rady, jego karta jest pokazywana do publicznej wiadomości (nie zawsze - patrz: opcjonalne zasady), świeczka zostaje zdmuchnięta, po czym ogłasza się koniec obrad danego dnia. Jeśli większość nie będzie za, radni mogą głosować kogoś innego, ale nie więcej niż trzech jednego dnia. Tym samym po wstępnym rozdaniu ról oraz przysięgach, rozpoczyna się żarliwa dyskusja pełna przypuszczeń ("Głos ci zadrżał przy słowach 'prawy obywatel'." "To z przejęcia", itp.).

Kiedy już radni odstrzelą jednego mafiozę (albo dobrego obywatela) nastaje noc. Zasuwane są kotary / gaszone jest światło. Wszyscy gracze zasłaniają sobie oczy przepaskami. Następnie Mistrz Gry ogłasza: "Budzi się mafia." Mafiozi najciszej jak potrafią zdejmują przepaski po czym głową wskazują Mistrzowi Gry kogo chcą pozbawić tej nocy kłopotów. W przypadku rozbieżności zdań Mistrz Gry sprawdza zerkając na ich karty, który mafiozo jest najstarszy w hierarchii. Następnie mafiozi zakładają z powrotem opaski. Mistrz Gry podchodzi (jak najciszej) do wyznaczonego delikwenta i strzela mu nad uchem po czym zdmuchuje jego świeczkę i odwraca kartę (nie zawsze - patrz: opcjonalne zasady). Mistrz Gry ogłasza "Budzi się komisarz Cattani". Cattani zdejmuje opaskę, po czym wzrokiem wskazuje, kogo chce sprawdzić. Mistrz Gry pokazuje komisarzowi kartę podejrzanego. Cattani zakłada opaskę a Mistrz Gry ogłasza nadejście dnia. Wszyscy zdejmują opaski i patrzą kogo już nie ma wśród żywych. Oczywiście trupy nie mają prawa głosu, mogą za to przyglądać się wszystkiemu także w nocy. Powinny jednak odsunąć się lub wstać od stołu aby było na pierwszy rzut oka wiadomo kto jest jeszcze żywy. Komisarz może wykorzystać za dnia zdobyte w nocy informacje (czasami opłaca się nawet wyjawić całą swoją wiedzę, po czym popełnić samobójstwo pokazując kartę na dowód, że jest się Cattanim, choć patrz: opcjonalne zasady). I tak gra toczy się, aż wszyscy mafiozi zostaną odstrzeleni, albo uzyskają przewagę w radzie i sami dokończą sprawę nawet za dnia.

Tyle teoretyczno-fabularnej wiedzy. Przejdźmy do konkretów.

Zasady gry na forum trochę się zmienią w porównaniu do RL, zostaną przystosowane do rozgrywki on-line. Jest to możliwe i sprawdzone. Temat ze szczegółowymi zasadami będzie widoczny na specjalnie przygotowanym podforum, które będzie dostępne wyłącznie dla graczy (tutaj podziękowania dla Droma, oraz Gewofa, który sobie tylko znanymi metodami go przekonał). No bo chyba nie myśleliście, że uda nam się przeprowadzić rozgrywkę w owionie?;).

W tej edycji zostanie wprowadzone kilkanaście zmian które pozwolą nam na lepsza i sprawniejsza rozgrywkę. Będą utworzone dwie grupy które będą grały równocześnie na 2 osobnych podforach. Grupę pierwszą poprowadzi Ryba, natomiast druga, ja Gewof.

Mniej więcej w ciągu tygodnia, max dwóch postaramy się wytypować dwa skaldy z osób które sie zgłoszą!

To wszystko, co powinniście wiedzieć w tej (jakże wzniosłej) chwili.
Osoby które w poprzedniej edycji wykazały sie umiejętnością zabawy w grę będą miały możliwość ponownej gry ;)

Lista zgłoszeń (z niej dopiero będziemy wybierać zawodników!):
1. ripper
2. Davido16
3. Xantro
4. kamsz
5. Optyk (za napisanie fajnego zgloszenia, ma juz zapewnione miejsce)
6. Grocix
7. Karl0ss
8. Abbath
9. hoomik
10. Wieszok
11. Calen Futh
12. Żyłka
13. Nikast Shynix
14. Kozunek
15. Nadrill
16. Misza
17. LolnY
18. Korektor
19. Necromantor
20. Thomisson
21. Vagraav
22. Cafe
23. Colo_2006
24. Durtalion
25. Fredrius
26. Fermen
27. Glarmi
28. Ryłek
29. Fire Necromacer
30. Olorion
31. Theraphosidae
32. Van'kleju
33. litt
34. Goar
35. Mad-sin
36. Donas
37. Alendil

ripper 06-11-2007 21:46

Domyślam się, że uczestniczy poprzedniej rozgrywki nie mogą uczestniczyć w tej? Mimo to wpisuję się na listę "rezerwowych" - jak zbraknie graczy to możecie mnie wziąć (mała szansa, ale zawsze jakaś).

Davido16 06-11-2007 21:47

Jak można, to zgłaszam się (rezerwowy)

Xantro 06-11-2007 21:51

Ja się zgłaszam, zgłaszałem się i w poprzedniej edycji ale mnie nie wybrano. Oczywiście do normalnej ekipy, bo nie wiem dlaczemu miałbym być w rezerwie
Specjalnie napisałem dlaczemu

kamsz 06-11-2007 21:52

jaaaaaaaaaaa

Marcin24 06-11-2007 21:54

A co się na IRCu działo...

.Matrik. 06-11-2007 21:54

Moje pytanie - jest szansa, że nie wywalicie mnie z grupy "mafia", żebym mógł dalej oglądać kolejne edycje? Bo grać drugi raz nie będę, ale chętnie obejrzę innych. Byłbym cicho, tylko patrzył ;)

Cytuj:

Posiadać IQ > 20 (ostatnia edycja niestety pokazała nam, że jest to bardzo ważny warunek)
Eee?! Naah!

OpTyK 06-11-2007 22:15

Cytuj:

Pewien mlody czlowiek wysiadl z lekko rozwalonego Forda.
Poprawil krawat, zapalil cygaro i ruszyl w strone plazy Palermo obejrzeć zachod słońca. Nie dotarł tam jednak - wejście było zabezpieczone taśmą policyjną, a tłum gapiów krzyczał między soba, ze to kolejna ofiara mafii terroryzującej ten rejon Włoch.
Przybysz odwrócił się i zamyślony udał się na spacer, kupując po drodze tutejszą prasę. Dowiedział się z niej, ze miasto szuka nowych radnych. Zapłonął chęcią zmienienia tego miasta i postanowił wystartować w wyborach. Wybory już wkrótce - czy uda mu się dostać do rady i sprawić, że to miasto będzie lepsze?
Zgłaszam się :)

Grocix 06-11-2007 22:16

Podpisuję się pod prośbą Matrika. :) Zapiszcie mnie też na listę rezerwową.

Pozdrawiam,

Segni ;)

Karl0ss 06-11-2007 22:21

Rezerwa.
cóż za długi post, och ach
Pozdrawiam

Abbath 06-11-2007 22:26

Zgłaszam się ;o.

hoomik 06-11-2007 22:26

Don Humzore ponownie sie zglasza

Vanhelsen 06-11-2007 22:34

Don Bartolomeo Wieszokone się zgłasza ;]

Ukryty tekst:
A swoją drogą, ciekawe czy udało by mi się zorganizować coś takiego w realu ;]

Calen Futh 06-11-2007 22:34

William Antoniazziy do usług :)
Calen nubie, po kiego grzyba się zgłaszasz jak i tak w ogóle nie grałeś i wszystko musiałem sam pisać ? :<

Żyłka 06-11-2007 22:35

Zgłaszam chęć uczestniczenia w grze.

Nikast Shynix 06-11-2007 22:36

Zgłaszam się.

Kozunek 06-11-2007 22:38

Ja też się zgłaszam do uczestnictwa

Nadrill 06-11-2007 22:45

Zgłaszam się

Misza 06-11-2007 22:50

Wpiszcie mnie na listę.

LolnY 06-11-2007 22:50

Życzę powodzenia nowym - niech wiedzą jak fajnie się w to gra :D

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 20:04.