![]() |
Język Magii
Pewnie niektórzy z użytkowników forum uznają że pisze od tematu :] ale no chciałem to tu napisać. Gram w tibie od niedawna druidem i zacząłem się powoli zastanawiać na złożeniem inkantacji zaklęć. Pozwoliłem sobie na małe przełożenie paru słów i jeśli to was zainteresuje to czytajcie!
-pox - trucizna (exana pox - zaklęcie leczące zatrucie) -flam - ogień -lux - światło (utevo lux - czar powodujący światło) -gran - większe (exura gran czy utevo gran lux) -utevo - przywołać/zrobić (utevo res - przywołanie stwora, utevo lux tworzenie światła) - exura - leczenie - ina - w (uttevo res INA) Jest zapewne jeszcze więcej przykładów i tu mam zadanko dla chętnych. Znajdźcie je :D Pozdro! :evul: |
W większości masz rację, ale gdzieś na hunted.pl jest temat objaśniający właśnie znaczenie czarów...
|
Nie no, przyklejony i zaraz wyżej -.-.
http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=102487 |
Cytuj:
gran=większe,wielkie vita=największe ina=przemiana res=potwór |
Cytuj:
po co ten temat? |
To jest łacina, a przynajmniej kiedyś nazwy czarów były związane z tym językiem. Teraz to nie wiem na 100%, vitae oznacza życie.
A Toren Twoje hipotezy są błędne i takimi metodami jak działasz nic nie osiągniesz w tym kierunku. Radzę pouczyć się przedmiotów ścisłych. |
Cytuj:
P.S.kurde nie wieże ,że nawet nie pomyślałem co to znaczy vita 8o |
Cytuj:
Jak będę miał czas na święta, to może spróbuję to rozszyfrować, ostatnio tłumaczyłem z rosyjskiego na serbski nie znając obydwu języków, i bawiłem się w hebrajski- nie znając go. |
@topic
Jest coś takiego jak wyszukiwarka... |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 21:52. |