![]() |
Nowe żywioły - Tibia traci, czy zyskuje?
Serdecznie witam. Jeszcze tylko kilka tygodni i pożegnamy się ze starym systemem trzech żywiołów, od nowa ułożymy taktyki walk z potworami i wejdziemy w tajniki odmienionej magii. Tym razem chciałbym więc zaprosić forumowiczów do dyskusji o siłach natury, które przecież kierują wieloma aspektami życia w Tibii. Czy uważacie, że należy obawiać się nowego ładu, czy też może cieszyć się z niego? Czy to dobrze, że Tibia kończy ze starym podziałem mocy? Czy może traci oryginalność i upodabnia się do innych gier? A co z przyporządkowaniem żywiołów dla profesji? Zapraszam do śmiałego, a jednocześnie kulturalnego wypowiadania się i pozwólcie, że dodam coś od siebie...
Trochę żałuję, że już nawet w Tibii będziemy musieli oglądać cztery żywioły plus życie-śmierć. A czy łucznik nazwany trochę nieopatrznie paladynem aż tak nam przeszkadzał? Może Cipsoft postanowił w końcu wyjść naprzeciw oczekiwaniom napływającego pokolenia nowych graczy i dać im grę taką jak inne, tylko że z klimatyczną grafiką, z upragnionym świętym wojownikiem? Można było to załatwić w inny sposób, ulepszyć truciznę, która jednak pozostałaby trucizną... Dać druidowi charakter, ale nie skazywać go na służbę Matce Ziemi... To tyle i wybaczcie mi tą nostalgię:). Szczerze zachęcam do podzielenia się tu długimi nawet przemyśleniami. Pozdrawiam, Foxbee |
zyskuje.... bynajmniej wg mnie cały ten żywioł trucizny to porarzka ale po zmianie w żywioł ziemi jest ok!
|
tibia dzieki update'om od 7.6 traci coraz bardziej i robi sie jak ots, exp x2 ? zrobcie jeszcze train roomy i na stale dajcie exp x10 i p set na start... a te zywioly ? n/c
|
Itd
Moim skromnym zdaniem zyskujemy na tych żywiołach ponieważ mogą one wprowadzić zrużnicowanie w i tak już dziwnym świcie MMORPG o nazwie TIBIA. Z resztą zobaczmy jak będzie a potem komentujmy. :p
|
Traci, tylko i wyłącznie traci, jak dla mnie ten system 4 (vis, pox, flam i mort;d) żywiołów był najlepszy.
|
Cytuj:
Exp x 2, to byla rekompensata za ciagle mass kicki. Ide o zaklad, ze byles jednym z placzacych ze padles przez lag na serwie. Dali 7 dni pacca, i wiecej expa zeby odrobic straty. To zle? Ty bys pewnie wolal zeby ci przyjechali panowie z Cipsoftu i z wyrazami szacunku dali kase na pacc na 10 lat. Co do zywiolow: "n/c" bo co? bo sie gubisz w ogarnieciu ich? Pomysl jest dobry, bo wygoni rozne profesje na rozne expowiska, a nie ciagle dragi i malpy. |
Według mnie żywioły wniosą bardzo dużo do Tibi.Teraz,żywioły działają na zasadzie : Zniszcze to,to i to ale nie zniszcze tego i tego.Po updacie będzie zasada taka że,to zabije,to zabije z łatwością,a tego w ogule nie zabije.Takie rozwiązanie mnie bardzo pasuje.Jednak paladyn jest dziwnie zrobiony.Najpierw łucznik,teraz wojownik światła, a knight? no cóż...Pall powinien mieć czary bardziej "myśliwskie" ? Np silne strzały,lub coś innego.
Mówicie że żywioły suck? zobaczymy czy beda suck jak bedziecie expic na dragach z exori frigo,lub pallkiem na tombach.Coś mi się zdaje że tak mówicie,bo boicie sie że wasza "zópel zaiewaina" profesja będzie gorsza od pozostałych? Co do pogarszania Tibi...Jakby nie robili updatow to byscie pieprzyli ze nie ma nic nowego,ze Cipy się nie przejmują graczami itd.Ja sobie teraz nie wyobrażam tibi 7.1 jak teraz gra 60k ludzi naraz.Cipsoft częśc rzeczy robi dobrze a część źle,próbuje jak może ale nie dogodzi wszystkim graczom z całego świata |
Cytuj:
|
A mnie tam odpowiada "Sługa Matki Natury" ;).
I nowy system żywiołów też. @2up Poprawił bym to na: Cytuj:
|
OMG! Już przestańcie sapać, że Tibia się zmienia i będziecie musieli od nowa się nauczyć grać. Szczerze doceniam to, że ktoś tęskni za 7.4 (ja też po trochu), ale musicie pojąć, że nowe pokolenie graczy musi zostać czymś zachęcone. Nie każdemu się to musi podobać, jednak należy się oswoić z rzeczywistością, jaka ukaże się nam niebawem.
|
Cytuj:
Dokladnie. Ja pamietam, ze z desert questem jest duzo chrzanienia sie, zeby kazdy wzial swoje itemy itd, to co dopiero dogodzic dzieciakom z calego swiata, zeby im sie wszystko podobalo. Nie da sie. Mass kicki -> "chcemy rekompensaty" Rekompensata, exp x 2, 7 dni pacca -> "co wy kurde robicie ots z tibii" Zacznijcie myslec i postawcie sie w sytuacji Cipsoftu. A jak nie pasuje, to nie grajcie, znajdzcie sobie dziewczyny itd. Co do istoty palka: po lecie byl overpowered. Dodanie mocniejszych strzal, jak napisales, bylo by znowu przegieciem. Zmniejszenie zasiegu spirow i zmuszenie do uzywania boltow/strzal jest bardzo dobrym posunieciem. Bo mimo oslabienia i zmiany taktyki gry, nadal zostaje bardzo mocna profesja. Tylko z kina nie wiem co bedzie teraz.. |
Zasada jest prosta, jak się nie podoba to nikt was nie zmusza do grania i albo się pogodzicie ze zmianami albo możecie iść wypłakać się do kąta.
Gdyby nie wszystkie update to po roku grania na tej samej mapie bez żadnych nowości i tak byście płakali bo Tibia za nudna by była. @UP Z kina będzie jak było tylko nie będzie już niezniszczalną maszyną do zabijania, która pakuje 100 bp mf i idzie expić na cały dzień i wynosi loot warty kilka razy tyle. |
Cytuj:
Knight natomiast zamiast uhow bedzie kupywal kamyki od drutow i sorcow by enchantowac bron na róźne żywioły :P |
Zyskuje, i bynajmniej nie mówię tego dlatego, że na tym samym koncie mam 62 edka.
Radykalne zmiany w systemie żywiołów były potrzebne od zawsze, cieszę się, że panowie developerzy w końcu zdecydowali się go rozbudować. Wpłynie to w znacznym stopniu na balansację postaci magicznych, które będą mogły hitać z siłą porównywalną do knighta. Już nie wspominając o zajebiaszczych zaklęciach ofensywnych dla edka :D |
Po 1 tibia zyskuje z każdym updatem. Pytacie co? ODMIANE KU***
chce wam się siedzieć 2 lata 4h dziennie na małpach czy innym pomiocie? Mi nie. system żywiołów sie nie podoba? Graj knightem on bije z melee ^.- System żywiołów powinien być juz dawno skoro mag poniżej poziomu 175 musi isc na demony z explo a najlepiej sd. Teraz exori frigo i już każda profesja ma podobnie na demonach. |
exori frigo... trzeba jeszcze miec pacca do tego exori frigo... pacca dopiero kupie i kiedy dostane wyplate z Google AdSense, mogli by przynajmniej cos zrobic dla facca ale po co, jak oni tylko mysla jak najszybciej i najwieceje zarobic...
|
Przynajmniej tutaj widać ludzi, którzy coś wnoszą do forum. Gdyby było takich więcej to nie byłoby głupich tematów jak "co sie ze mnom stanie" "nie bede jurz mugl botowac" itd itp. Wiadome, że dzięki updatom graczom zachciewa się grać. Gdyby nie upy to nadal byłoby tylko 1 miasto-Thais, zaledwie 10 potworków i byście tracili całe eq na jednym deadzie. Skoro updaty są takie złe to czemu coraz więcej osób gra? Bo tibia staje się coraz lepszą gierką. Ile to razy słyszałem, że tibia to gów...a gra, bo ma grafę 2d i tylko 4 profesje, a lineage jest 100razy lepszy. Przynajmniej tibia podbudowuje swoją opinię na tle innych gier... A wasze sceptyczne uwagi są wynikiem tego, że boicie się zmian, że nie nadążycie z nowoczesnością. Podobne uwagi były widoczne w czasie updatu letniego, kiedy wszyscy mówili, że będzie to nie wypał, że załamie się cały podział profesji ble ble... Jak staruszkowie (nie żebym coś miał do starszych ludzi to tylko metafora:p)
|
Cytuj:
|
@ nowe żywioły
bardzo dobry pomysł , ja osobiście dodał bym jeszcze kilka aby urozmaicić grę @ zasięg spear bardzo dobrze , palek to powinien być taki wojownik światła, taki łowca czyli lekki mieczyk i do tego jakiś luk a nie włócznie !! do tego opisu bardzo pasuje ARAGORN ( władca pierścieni ) lekka zbroja , luk i mieczyk uważam ze z każdym update , tibia staje sie coraz łatwiejsza ale ma coraz więcej klimatu . |
ludzie narzekaja i narzekaja a na swiatach bija coraz to lepsze rekordy graczy onlline
mi ten up osobiscie sie bardzo podoba i troche sie boje ze nie ogarne tego wszystkiego co bedzie nowoscia ale nie placze xD |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 00:48. |