Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Polska - kraj demokratyczny czy teokratyczny? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=159789)

Papa_Smerf 01-01-2008 22:41

Polska - kraj demokratyczny czy teokratyczny?

Cytuj:

Teokracja (gr. theós - bóg, kratós - władza) - doktryna polityczna, według której władzę w państwie sprawuje kapłan lub kapłani i w której duchowni decydują o sprawach cywilnych i religijnych. Sprawujący władzę w państwie są powoływani przez Boga/bogów, który sprawuje w nim rzeczywistą władzę. Celem władzy ziemskiej jest realizacja nadrzędnej woli, władzy boskiej i urzeczywistnienie uniwersalnych zasad ustanowionych przez Boga (bogów).
Cytuj:

Demokracja (gr. δημοκρατία demokratia "rządy ludu", od wyrazów δῆμος demos "lud" + κρατέω krateo "rządzę") – ustrój polityczny, w którym źródło władzy stanowi wola większości obywateli.[...]
Faktyczny ustrój demokratyczny powinien charakteryzować się:

* możliwością wyboru władzy przez wolne i uczciwe wybory
* możliwością kandydowania do ciał tworzących władzę przez wszystkich obywateli
* rządami prawa i jawnością stanowienia prawa
* przestrzeganiem humanistycznej idei praw człowieka takich jak:
o wolność głoszenia swoich poglądów - nawet jeśli nie są one w danym momencie popularne
o wolność zrzeszania się i tworzenia politycznych grup nacisku
o wolność od dyskryminacji (rasowej, religijnej, seksualnej itp.)
Inspirację do napisania tego tematu stanowi coraz większe mieszanie się kościoła chrześcijańskiego w sprawy naszego kraju.

Doszło w naszym kraju do pewnego rodzaju groteski. Kościół, organizacja religijna decyduje o tym czego mają uczyć się polskie dzieci i młodzież :confused:. Jakim prawem?! Dlaczego rząd nie zapyta Żydów, protestantów i przedstawicieli innych religii o program nauczania w szkole, jeżeli już pyta się Kardynałów i inny wysoko postawionych w kościele? Dlaczego w szkole uczą na religii o Bogu chrześcijańskim, dlaczego polskie dzieci w szkole modlą się do Boga chrześcijanów? Skandal kolejny, jak ocena z Religii może być wliczana do średniej. Równie dobrze moglibyśmy się uczyć modlitw żydów, zamiast udawać się na wycieczkę szkolną na Jasną górę zwiedzić Synagogę. Jako uczeń i obywatel czuję się dyskryminowany przez moje państwo. Wysłałem list (nie, nie mail) do MENu, chciałem spotkać się z Rzecznikiem praw obywatelskich - 0 odzewu.

Kolejną sprawą którą chciałbym poruszyć są święta Bożego Narodzenia. Świąt nie obchodzę, jestem nie wierzący - dlaczego nie mogę się uczyć w szkole w dni powszednie? Dlaczego market jest zamknięty? Dlaczego sejm nie pracuje tylko posłowie nabijają kolejne kilogramy przy stołach? W konstytucji zapisany jest kraj demokratyczny, religia nie ma najmniejszego znaczenia tutaj, święta chrześcijan mogą być tylko niech mi nie wchodzą w paradę. To samo się tyczy Wielkanocy.

ripper 01-01-2008 22:46

Nie wpadłeś na to, że WIĘKSZOŚĆ obywateli deklaruje, że jest katolicka, oraz że to WIĘKSZOŚĆ obywateli wybrała partie, których przedstawiciele tworzą rząd, akceptujący takie pomysły?
Tak, to jest demokracja, mój drogi. Rządzi większość - głupia, ale większa.
Nie podoba się? Wyjdź na Kubę = ) Tam to jest dopiero wolność od teokracji.

Tak btw:
Kolejny kretyn, który z pianą na mordzie drze się, że łamią jego podstawowe prawa. I naprawdę tak bardzo cierpisz z tytułu, że masz parę dni wolnych, a zakupy musisz zrobić troszkę wcześniej lub później, niż byś miał ochotę?

Korektor 01-01-2008 23:03

Nie, po prostu kolejny, który chce by było o nim głośno. Ośmieszasz się tymi zarzutami, a w szczególności zawracaniem dupy jednemu z ministerstw. Był Giertych to było źle, tera go nie ma i jest jeszcze gorzej.

spider-bialystok 01-01-2008 23:11

Demokracja jest do dupy, teokracja zreszta tez.

Papa_Smerf 01-01-2008 23:13

Cytuj:

Nie, po prostu kolejny, który chce by było o nim głośno.
Zgon, umrzyj.

Mam głęboko to czy będzie o mnie głośno czy nie na tibijskim forum gdzie 90% osób ma dysleksja. Chcę aby ludzie nie byli zaślepieni przez media i zauważyli problem.

Tak naprawdę chcesz "pr0"korektor by księża kierowali państwem?

Cytuj:

I naprawdę tak bardzo cierpisz z tytułu, że masz parę dni wolnych, a zakupy musisz zrobić troszkę wcześniej lub później, niż byś miał ochotę?
Nie mam dni wolnych we święta, waż słowa.

Edit: Fakt, dysleksja.

Korektor 01-01-2008 23:16

Otóż "pr0"Korek uważa, że naszym państwem nie rządzą księża, lecz obywatele.

A umrzeć nie mam zamiaru.

Lasooch 01-01-2008 23:17

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Papa_Smerf (Post 1821951)
dyslektykę

Chyba dysleksję, panie mądry. I zamknij się, bo naprawdę wolności nie są naruszane. A o nauczaniu RELIGII w kraju (w większości) katolickim POWINNI decydować księża, najlepiej się znają.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Papa_Smerf (Post 1821951)
Nie mam dni wolnych we święta, waż słowa.

Pan wielce-zapracowany-i-sfrustrowany-szesnastolatek? Zmarszcz se freda, może pomoże.

Osore 01-01-2008 23:21

Co to 'dyslektyka'?

Ocena z religii nie powinna się wliczać do średniej, to fakt. I także jestem za tym, aby uczyć 'religioznawstwa', a nie katechez jako takich, które powinny być imo prowadzone w niedziele w kościele. Ci, którzy czują potrzebę, pójdą.
Boże Narodzenie i okres świąt to dni wolne od pracy, dlatego że są one świętami kościelnymi. W katolickim kraju żyjemy, więc takie dni są ustawowo(?) wolne.
Księża nie kierują państwem. Państwem kierują politycy, a to, że dają się manipulować Rydzykowi to już nie wina kościoła.

ripper 01-01-2008 23:21

To może inaczej - krótka piłka.

Zacytowałeś nam definicję demokracji. Przeczytaj z łaski swojej jej PIERWSZE zdanie. Ze ZROZUMIENIEM. Dalej widzisz problem? Tak decyduje większość. Nie podoba się? Możesz wyjechać, średni iloraz inteligencji na tym skorzysta.

spider-bialystok 01-01-2008 23:23

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Osore (Post 1821976)
W katolickim kraju żyjemy, więc takie dni są ustawowo(?) wolne.

Pokaz mi zapis prawny stwierdzajacy, ze Polska jest krajem katolickim.
@down
Twierdzisz, ze pracownicy stacji benzynowych nie maja rodzin? : (

Arnisan 01-01-2008 23:28

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Papa_Smerf (Post 1821871)
Dlaczego w szkole uczą na religii o Bogu chrześcijańskim, dlaczego polskie dzieci w szkole modlą się do Boga chrześcijanów? Skandal kolejny, jak ocena z Religii może być wliczana do średniej. Jako uczeń i obywatel czuję się dyskryminowany przez moje państwo.

Kolejną sprawą którą chciałbym poruszyć są święta Bożego Narodzenia. Świąt nie obchodzę, jestem nie wierzący - dlaczego nie mogę się uczyć w szkole w dni powszednie? Dlaczego market jest zamknięty? Dlaczego sejm nie pracuje tylko posłowie nabijają kolejne kilogramy przy stołach?

Ojej, ile tu zarzutow. W podstawowce jest religia tylko o Bogu, bo jest komunia. W gimnazjum tez, bo jest bierzmowanie. W liceum glownie o nim, bo w 3. klasie jest takie niby przyblizenie sakramentu malzenstwa. Uczenie sie o innych religiach wcale nie jest takie fajne jak moze sie wydawac. Ucza sie wszyscy o Bogu bo taka jest religia w panstwie i nic na to nie poradzisz. Druga kwestia "czemu jest ocena z reli skoro nie wierze" pf..idziesz do dyrektora szkoly, dajesz mu podanie o zwolnieniu z zajec religii i masz spokoj. To takie trudne? Na swiadectwie bedziesz mial napisane "zwolniony" i tyle. Trzecia sprawa tyczy trzeciego akapitu. Nikogo nie obchodzi, ze nie wierzysz, ja tez nie i mi to dynda. Sklepy sa zamkniete, bo taka ustawa weszla i to nie ze wzgedu na kosciol. Na zachodzie tez tak jest. Wyobraz sobie, ze pracownicy marketow tez maja rodziny i chca z nimi spedzic swieta. Zawsze masz otwarte stacje benzynowe. Co do nauki. Swieta to taki cudowny okres czasu, w ktorym grzeczne dzieci sie ucza sami, bo najblizsze tygodnie do ferii zimowych to bedzie prawdziwe zarzynanie sie. Kolejny buntownik....

Papa_Smerf 01-01-2008 23:34

Cytuj:

W katolickim kraju żyjemy, więc takie dni są ustawowo(?) wolne.
Nie trafione zdanie. Nie żyjemy w takim kraju.

Cytuj:

Możesz wyjechać,
Chętnie, będę się starał jak najszybciej.

Cytuj:

średni iloraz inteligencji na tym skorzysta.
Nie.

Cytuj:

A o nauczaniu RELIGII w kraju (w większości) katolickim POWINNI decydować księża, najlepiej się znają.
Tego nie kwestionuję, poddaję w wątpliwość istnienie przedmiotu "Religia".

Cytuj:

Pan wielce-zapracowany-i-sfrustrowany-szesnastolatek? Zmarszcz se freda, może pomoże.
No offence. Kto Ci powiedział, że ja 16 lat mam? To jest forum gry MMORPG, dozwolone jest chyba wczuwanie się w swoją postać w grze.

Cytuj:

Co to 'dyslektyka'?
Poprawione.

Cytuj:

Otóż "pr0"Korek uważa, że naszym państwem nie rządzą księża, lecz obywatele.
Z polskiego jestem słaby, hmm jednak wygląda mi to na tryp oznajmujący, czas teraźniejszy;

A to:

Cytuj:

Tak naprawdę chcesz "pr0"korektor by księża kierowali państwem?
Tryb przypuszczający.

Osore 01-01-2008 23:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider bialystok
Pokaz mi zapis prawny stwierdzajacy, ze Polska jest krajem katolickim.

U.u Dlatego właśnie stoi tam ten znak zapytania. Polska nie jest krajem ustawowo katolickim, a religia katolicka nie jest konstytucyjnie religią państwową. Jednakże, zaraz po Malcie, żyjemy w najbardziej katolickim kraju na kontynencie.
A w kodeksie pracy masz zagwarantowane wolne święta, zarówno kościelne jak i państwowe.

Davido16 01-01-2008 23:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bols (Post 1822002)
polska to po prostu jebane zadupie ;0

Jak Ci się nie podoba, to wy********* do USA, Anglii, Irlandii czy Rosji albo Japonii.

Lasooch 01-01-2008 23:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Papa_Smerf (Post 1822005)
No offence. Kto Ci powiedział, że ja 16 lat mam? To jest forum gry MMORPG, dozwolone jest chyba wczuwanie się w swoją postać w grze.

Powiedział mi to wiek podany w Twoim profilu, a podawanie fałszywego wieku to NIE wczuwanie się w postać. Niezależnie od tego ile naprawdę masz lat, zakładam, że masz 16.

Bambuko 01-01-2008 23:45

Na jakiej podstawie JESZCZE uważasz, że w Polsce rządzi kler?

JustaNoob 01-01-2008 23:47

W Polsce co raz lepiej...
a ludzie co raz bardziej się czepiają
Co niektórzy by chyba potrzebowali powrotu do komunizmu
Władza demokratyczna i tyle!!

Papa_Smerf 01-01-2008 23:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Arnisan (Post 1821995)
Ojej, ile tu zarzutow. W podstawowce jest religia tylko o Bogu, bo jest komunia. W gimnazjum tez, bo jest bierzmowanie. W liceum glownie o nim, bo w 3. klasie jest takie niby przyblizenie sakramentu malzenstwa.

Nie obchodzi mnie to. Niech sobie kościół swoje nauczanie przeniesie do swych katedr, a nie w szkole dzieciakom wbija do głowy jego zdaniem "jedyną słuszną religię".

Cytuj:

Uczenie sie o innych religiach wcale nie jest takie fajne jak moze sie wydawac.
Fajne czy nie, na to już MEN od dawna uwagi nie zwraca. Argument nie trafiony.

Cytuj:

Ucza sie wszyscy o Bogu bo taka jest religia w panstwie i nic na to nie poradzisz.
Podaj mi zapis z czegokolwiek, że "taka jest religia w państwie".

Cytuj:

Druga kwestia "czemu jest ocena z reli skoro nie wierze" pf..idziesz do dyrektora szkoly, dajesz mu podanie o zwolnieniu z zajec religii i masz spokoj. To takie trudne? Na swiadectwie bedziesz mial napisane "zwolniony" i tyle.
Zważ na to, że ocena z religii liczy się do średniej, uczniowie chodzący na Religie w łatwiejszy sposób mogą otrzymać lepszą średnią. Na religie nie chodzę, nawet nie musiałem do dyrektora iść.

Cytuj:

mi to dynda.
Jak widać mi nie.

Cytuj:

Wyobraz sobie, ze pracownicy marketow tez maja rodziny i chca z nimi spedzic swieta. Zawsze masz otwarte stacje benzynowe.
Przed chwilą napisałeś, że dla kraju nieważne jest czy jesteś wierzący czy nie. Oczywiście że pracownicy mogą spędzić swoje święta w domach z rodziną, to już mnie nie za bardzo obchodzi. A jak ktoś by był wyznawcą religii, która w normalny dzień powszedni ma najważniejsza święto to też zamkną markety? Religia religii winna być równa w Demokracji.
Na stacjach benzynowych jest drożej.

Cytuj:

Co do nauki. Swieta to taki cudowny okres czasu, w ktorym grzeczne dzieci sie ucza sami, bo najblizsze tygodnie do ferii zimowych to bedzie prawdziwe zarzynanie sie.
Jeżeli ktoś nie pracował sumiennie przez cały rok to teraz ma zarzynanie. Jego kłopot.

Cytuj:

Kolejny buntownik....
Nie.

Articuno 01-01-2008 23:59

Drogi papa_smerf, czy ty masz w ogóle pojęcie co to znaczy dyskryminować?

Bambuko 02-01-2008 00:02

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Papa_Smerf (Post 1822044)
Nie obchodzi mnie to. Niech sobie kościół swoje nauczanie przeniesie do swych katedr, a nie w szkole dzieciakom wbija do głowy jego zdaniem "jedyną słuszną religię".

Nie musisz uczęszczać na religię. Nie wyskakuj z oceną - nie musisz chodzić, to wolny kraj.
Cytuj:

Podaj mi zapis z czegokolwiek, że "taka jest religia w państwie".

Niepotrzebny jest żaden zapis. W ostatnich dwóch wyborach parlamentarnych, a także w ostatnich samorządowych najwięcej głosów zdobywały partie chadeckie - więc jaką politykę państwa sobie wyobrażasz?
Cytuj:

Zważ na to, że ocena z religii liczy się do średniej, uczniowie chodzący na Religie w łatwiejszy sposób mogą otrzymać lepszą średnią. Na religie nie chodzę, nawet nie musiałem do dyrektora iść.

Wcale nie musi mieć piątek z religii, znam ludzi, którzy teraz mają problemy, bo przez religię można nie zdać, a ksiądz, siostra czy katecheta są dosyć wymagający.
Cytuj:

Jak widać mi nie.

Mniejszości powinny dbać o swoje prawa, ale nie mogą wymagać wiele kosztem większości.
Cytuj:

Przed chwilą napisałeś, że dla kraju nieważne jest czy jesteś wierzący czy nie. Oczywiście że pracownicy mogą spędzić swoje święta w domach z rodziną, to już mnie nie za bardzo obchodzi. A jak ktoś by był wyznawcą religii, która w normalny dzień powszedni ma najważniejsza święto to też zamkną markety? Religia religii winna być równa w Demokracji.
Na stacjach benzynowych jest drożej.

Jeśli jesteś wyznawcą innej religii, to masz prawo do dni wolnych w czasie najważniejszych świąt.
Cytuj:

Jeżeli ktoś nie pracował sumiennie przez cały rok to teraz ma zarzynanie. Jego kłopot.

Cztery miesiące. Akurat w przypadku szkoły nie chodzi jedynie o święta, są to po prostu przerwy w nauce, jak ferie zimowe czy wakacje. Możesz przyczepić się tylko do dni wolnych od pracy - ale to po prostu niezgodność interesów (znakomitej większości narodu z Twoimi).
Cytuj:

Nie.

To niby kto? Racjonalista?

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 05:48.