![]() |
Łamigłówka Einsteina (twierdzi ze 98% ludzi jej nie rozpracuje xd)
A wiec oto zagadka :)
http://katmat.pb.bialystok.pl/~raj/wsgn/zagadka.pdf Kto rozwiąże ? Odp moze byc do mnie na priv zeby nie psuc innym zabawy :) Powodzenia. |
Huh... Cięzkie, jutro się za to wezmę ; ).
|
Z kartką łatwe. Btw nie twierdzi tylko twierdził. No i chyba się mylił.
|
czym to otworzyc? =o
co ty pierdolisz? u mnie pojawia sie okieno do sciagania, lol. |
Cytuj:
|
Mógłby ktoś to wrzucić w txt/html/doc? Bo nie mam adobe'a i nie chce mi się ściągać xP
|
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Wiesz, że:
· Obok siebie stoi 5 domów, każdy w innym kolorze. · W każdym domu mieszka jedna osoba innej narodowości. · Każda osoba ma swój ulubiony napój, pali jeden gatunek papierosów i posiada określone zwierzę. · Żadna z tych pięciu osób nie pije tego samego napoju, nie pali tych samych papierosów, nie posiada tych samych zwierząt. Pytanie brzmi: Kto ma rybę? Oto wskazówki: · Anglik mieszka w czerwonym domu. · Szwed ma psa. · Duńczyk pije herbatę. · Zielony dom stoi z lewej strony białego domu. · Właściciel zielonego domu pije kawę. · Osoba paląca Pall Mall ma ptaka. · Osoba w środkowym domu pije mleko. · Właściciel żółtego domu pali Dunhill. · Norweg mieszka w pierwszym domu. · Palacz Malboro mieszka obok tego, co ma kota. · Właściciel konia mieszka obok palacza Dunhill. · Palacz Winfield pije piwo. · Norweg mieszka obok niebieskiego domu. · Niemiec pali Rothmanns. · Palacz Malboro ma sąsiada, który piję wodę. Dla tych, co nie mają acrobat readera. |
Dzięki, jutro pokombinuję. Gdzieś już widziałem tę zagadkę, ale nie chciało mi się myśleć.
|
Tyle lat i ktoś musiał się przełamać i dać ją tutaj w nowym temacie ; >
|
Ja sie pochwale ze ja rozwiązałem i jestem ostro podniecony z tego powodu haha :)
|
Bo ta zagadka jest banalna. Poza tym - STAAAAAARE.
|
któryś mózg zrobił to bez kartki ? ;p Bo z kartką to faktycznie trochę łatwe.
|
bylo to juz na tym forum
|
Przeczytałem to pierwszy raz ok. ~2 lata temu, po 2h znałem rozwiązanie. Rozrysowanie na kartce pomaga i to bardzo :)
|
znam to xd ale nie bralem sei za to (nie chcialo mi sie) moze tera sprobuje ^^
|
Źle, źle, źle. Nie tak. Einstein nie uważał, że tylko 2% ludzi potrafi to w ogóle rozwiązać. Chodziło mu o to, że jedynie te 2% będzie umiało rozwiązać to W PAMIĘCI. Na kartce to to nie jest trudne, ani trochę.
Ktoś gdzieś źle napisał i teraz każdy, kto to rozwiąże mówi: "Ooo... Należę do tych 2%, którzy potrafią to rozwiązać!"... |
Źle, źle, źle. Einstein nigdy nic podobnego nie powiedział : )
|
W podstawówce na dodatkowych lekcjach matematyki to robiłem :P
bez rozpiski ciężko idzie X( |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 16:40. |