![]() |
Zagadkowy syf
Mam problem, skanowałem pewien plik, był czysty, po zainstalowaniu, przy rozruchu okazało się, że coś jednak w nim jest. Czy to możliwe, żeby po zainstalowaniu, ściągnął na komp jakiś syf? Jeśli to ułatwi sprawe, to antyvir wyświetlił mi taki rodzaj syfostwa : win32: Horse-R [Trj]
|
wyraźnie widać ze to trojan :baby:
"Horse-R [Trj]" |
Celem mojego posta było raczej, by ktoś odpowiedział mi na pytanie, czy ściągnięcie syfa bez alertu przy włączonym firewallu i antyvirze jest możliwe, i czy to aby napewno jest virus. Umiem czytać co mi napisze antyvir, więc jeśli masz mówić mi, że to trojan, bo jest napisane przy alercie trj, to lepiej nic nie mów. Bo to raz słyszałem o nieszkodliwym programie, przy których wyje antyvir...? Nawet ktoś z tibia.pl zrobił taki program, co grzebał w rejestrze i większość antyvirusów wykrywało go jako syf.
|
a co to za program sciągłeś?? może być taka sytuacja że jak sciągłeś to virus nie był jeszcze "znany" a antyvir wykrył go dopiero po aktualizacji
|
Niektóre programiki (mogą być nie rozpoznawalne przez antywira za zagrożenie) mogą przygotowywać komputer przed ściągnięciem właściwego trojana. Wtedy przy pobieraniu trojan może być nie wykrywalny (jeżeli słabszy antywir, bądź niski poziom zabezpieczeń).
Jeszcze jedna sprawa, jeżeli usunąłeś trojana to wcale nie oznacza, że nie będzie on pobierany ponownie np. za 12h, bo mogłeś jeszcze tego programiku nie wywalić, co inicjuje ściąganie właściwego trojana. |
Podeślij mi ten plik.
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 15:39. |