Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Egzaminy Gimnazjalne 2008 ;) (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=170023)

Gonzo 30-03-2008 18:35

Egzaminy Gimnazjalne 2008 ;)

Ponieważ sprawa w tym roku dotyczy także i mnie, postanowiłem otworzyć taki temat.

Jak się przygotowujecie?
Czy już zaczęliście?
Znacie jakieś strony do powtórki przed egzaminem?

Osobiście uważam, że najlepszą powtórką jest ciągłe rozwiązywanie testów, a jak jesteśmy zmęczeni to przerwa na duże cappucino ;).

Jeśli chodzi o powtórki, to polecam:

http://portalwiedzy.onet.pl/7136,tematyczne.html

Jeśli chodzi o informację o samym egzaminie:

http://serwisy.gazeta.pl/edukacja/1,...FQpuMAodLUV6mw

I pamiętajcie... 24 dni zostały! :D

Voon 30-03-2008 18:40

Czego jaś sie nie nauczy, jan nie będzie umiał. Tj: czego nie nauczyłeś sie do tej pory żadne przgotowania nic nie dadzą. I gówno dzdzą serwisy które na 100% nauczą Cię wszystkiego tak że egzamin znasz na maxa.

eisscheriann 30-03-2008 18:42

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gonzo (Post 1979427)
Czy już zaczęliście?

Yyy.. No way! Powtórki w szkole mamy :s
Powtórzyć pare wzorów w dzień egzaminu, wystarczy ;)
Na próbnym miałem 40/50 z hum. i 34/50 z mat-fiz, nie obrażę się jak powtórzę wynik^^

3x 'powtórzyć' _/

Gelt 30-03-2008 18:48

Ja podszedłem do tego bardzo lajtowo.. W ogóle się nie uczyłem. Wystarczy myśleć. Wszystkie wzory były podane więc nie było specjalnie problemów. Najważniejsze do nie denerwować się i MYŚLEĆ.

Dregar 30-03-2008 18:57

Jako, że ja rok temu pisałem to cudo. Powiem wam, że nic sie nie uczyłem i miałem 64 punkty (38 matma i 26 hum) miałem średnia 3,8 i w sumie 54 punkty rekrutacyjne, dostałem sie gdzie chciałem, ale żałuje, że przed egzaminem sie nie uczyłem bo z matmy można było mieć spokojnie 47 punktów, a z polaka 35

Pzdr.

Adamsik 30-03-2008 18:59

Rok temu do zadania z fizyki, ktora sprawia chyba najwięcej problemów, nie trzeba było znać żadnego wzoru. Wystarczyło chwile pomyslec. Te testy są naprawde bardzo łatwe, trzeba tylko pare razy sprawdzic sobie niektóre zadania.
Jeszcze taka mała rada. Pamiętajcie żeby zakodować kartę. Bo ja niestety zapomnialem xD

Rohas 30-03-2008 19:11

Rozwiązywanie testów Ci nic nie da. Powtórz wzory, a reszta to pójdzie z interpretacji tekstu (human) i myślenia ;-)

Goldscorpion 30-03-2008 19:18

@Up
Oj zdziwiłbyś się.

Ja tam trochę się jeszcze pouczę. Porozwiązuję egzaminy, pouczę się wzorów itd.
Na próbnym miałem tylko 70 pkt :/ A ja się tu spowiedziałem z 90 <lol2> Ale właściwie nie potrzeba mi aż tyle. Przy średniej 5.0 = pasek masz 60 pkt + 10 za konkursy to i te 70 by wystarczyło

Aroonia 30-03-2008 19:40

Nie ukrywam, że czuję pewne obawy. Nie wiem czy potrafię dostatecznie dużo. Najbardziej martwią mnie zadania z fizyki i to najobszerniejsze z matematyki... Przedmioty humanistyczne nie sprawiają mi problemów, gorzej ze ścisłowcami. Część przyrodniczo-matematyczna, żebym chociaż na 40 pkt wyciągnął...

ripper 30-03-2008 19:46

IMO nie ma sensu uczyć się przed testami - jeśli ktoś olewał naukę przez całą podstawówkę i gimnazjum, to mu to już nie pomoże = )
Anyway - banalne to. Nawet część matematyczno-przyrodnicza jest do strawienia.

Aroonia 30-03-2008 19:53

Nauczycielka z j. polskiego ciągle, ale to ciągle twierdzi, że nic nie umiemy. Opisze biografię jakiegoś literata i każe określić kto to, oczywiście cała klasa milczy. Po przeczytaniu wiersza zleca wyszukanie i nazwanie wszystkich środków stylistycznych... wydaję mi się, że wyolbrzymia. Co Wy na to?

Yoh Asakura 30-03-2008 19:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Aroonia (Post 1979569)
Nauczycielka z j. polskiego ciągle, ale to ciągle twierdzi, że nic nie umiemy. Opisze biografię jakiegoś literata i każe określić kto to, oczywiście cała klasa milczy. Po przeczytaniu wiersza zleca wyszukanie i nazwanie wszystkich środków stylistycznych... wydaję mi się, że wyolbrzymia. Co Wy na to?

Nie dajcie się tak terroryzować, wyolbrzymia. Jeżeli umiesz czytać ze zrozumieniem, to dasz sobie radę. Gorzej z częścią matematyczną ;)

Gelt 30-03-2008 19:57

Z wierszem jest straszna lipa. Przynajmniej dla mnie xP Ogólnie nauczycielka twierdziła, że nic nie umiem z polskiego i wystawiał mi 2.! Ile pkt. z humana.? 42 xd Więc tak, trochę wyolbrzymiają. Najgorsza jest rozprawka.. Wrr... Tzn. zależy na jaki temat trafisz..

Safiro 30-03-2008 19:59

Ja narazie się tym nie martwię ale za rok też mnie to czeka ;d
Trzymam za was kciuki ^^
I do książek a nie przed kompem ;D
Pozdro!

Gonzo 30-03-2008 20:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Aroonia (Post 1979569)

W szkole mam dokładnie to samo ze środkami stylistycznymi (tyle, że mieliśmy je wypisać z noweli Sienkiewicza pt. 'Latarnik' - wystarczy pamiętać, czym jest epitet, metafora, usposobienie, porównanie). Na dzisiaj zaplanowałem sobie ich powtórkę, ale chciałem trochę przyexpić bo z wojny wypłaciłem się (Tak, wiem - żałosne). ;)

Mykam się uczyć. :)

Walekifa 30-03-2008 20:27

50 na próbnym. Ale to przez to,że dali nam trudny mat-przyr... Kto wykroczył poza 25 pkt. w nim to już był niezły kozak. Była tabelka jakie kraje produkują ile herbaty (A w tabelce m.in. Indie,Sri Lanka) A potem pokazali mapę świata i zaznacz sobie te państwa pan... Na pewno każdy wie gdzie jest Sri Lanka...

Yoh92 30-03-2008 20:33

Heh.. Z Humanistycznego nie muszę się o nic martwić. Tak chociarz myślę :P

Z testu próbnego, humanistycznego miałem 48/50, ale z matematyczno-przyrodniczego mniej niż 30 ;(

Przyłożę się do tego matematyczno-przyrodniczego :D

Aha.. Wisi mi to za przeproszeniem, czy będzie Rozprawka czy Charakterystyka.. Wszystko wkułem na pamięć z humanistyki :P Dlatego też piszę czytelnie na Forum, nie używając Mozilli :D

Pozdrawiam
Yoh92

Marsseel 30-03-2008 20:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Yoh92 (Post 1979634)
Wszystko wkułem na pamięć z humanistyki :P Dlatego też piszę czytelnie na Forum, nie używając Mozilli :D

Rzeczywiście:
Cytuj:

Heh.. Z Humanistycznego nie muszę się o nic martwić. Tak chociarz myślę :P

Dark Sven 30-03-2008 20:48

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Yoh92 (Post 1979634)
Aha.. Wisi mi to za przeproszeniem, czy będzie Rozprawka czy Charakterystyka.. Wszystko wkułem na pamięć z humanistyki :P Dlatego też piszę czytelnie na Forum, nie używając Mozilli :D

Pozdrawiam
Yoh92

Ta...

Jeszcze trochę czasu mam. Za rok.

Jedynie co może przybić, to to, iż jako pierwsi pisać będziemy testy z Angielskiego, czyli nie wiemy co może być, i na co się przygotować.

Walekifa 30-03-2008 20:51

Będziecie mieli próbne z Angielskiego na 100%: P

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 14:23.