Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Wasze podejście do niepełnosprawności (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=170417)

Grocix 06-04-2008 12:35

Wasze podejście do niepełnosprawności

Pytam z czystej ciekawości, co myślicie gdy widzicie osobę na wózku czy niewidomą?

@Edit
Umm, temat nie jest prowokacją jak to niektórzy odebrali. Swoją drogą, Misza, jak to wygląda w Szwecji?:>

Gelt 06-04-2008 12:39

Nie patrze się na taką osobę. To szczyt chamstwa. Ogólnie nie traktuje ich jak kalekę. Przez takie coś wcale nie jest im lepiej. Pomagam takim ludziom kiedy widzę, że naprawdę potrzebują pomocy i widać, że sami sobie nie poradzą. Ogólnie szkoda mi ich, bo nic nie zawinili (w większości) a muszą borykać się z dodatkowymi problemami.

CytrynowySorbet 06-04-2008 12:39

To samo co o pijaku czy bezdomnym - niektórym idzie dobrze w życiu, niektórym źle, i jednocześnie cieszę się, że mi się to nie przytrafiło.

Misza 06-04-2008 12:41

To oczywiste, że się z nich śmieję.

Jakich ty się odpowiedzi spodziewasz? Wszyscy napiszą, że są ekstra grzeczni dla nich. Oprócz tych, którzy palną taki suchy żart jak ja.

Voon 06-04-2008 12:47

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet (Post 1987882)
To samo co o pijaku czy bezdomnym - niektórym idzie dobrze w życiu, niektórym źle, i jednocześnie cieszę się, że mi się to nie przytrafiło.

Źle, źle, źle...

A nie pomyślałeś że pijak sie samodzielnie stoczył, a utrata wzroku to wada genetyczna?

CytrynowySorbet 06-04-2008 12:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Voon Arculin (Post 1987899)
Źle, źle, źle...

A nie pomyślałeś że pijak sie samodzielnie stoczył, a utrata wzroku to wada genetyczna?

Nie chodzi mi tutaj o świadome decyzje (równie dobrze mogę powiedzieć, że facet na wózku jechał po pijaku i spadł z mostu - cudem przeżył - ma mi być go żal?). Mi chodzi o los i tyle, każdego spotka coś złego w życiu. Czy to bycie pijakiem, czy kaleką. Zresztą pijak też w pewnym sensie kaleka.

Voon 06-04-2008 12:55

Cytuj:

Zresztą pijak też w pewnym sensie kaleka.
Ale z własnej, nie przymuszonej woli.

Walekifa 06-04-2008 12:56

Źle mi kiedy pomyślę, jak niektórzy mają. Ale co mogę zrobić? Mijam ich i dalej myślę o swoich kręgach. Nie znam żadnego niepełnosprawnego. Ale myślę,że jakbym znał, to na pewno bym go nie odrzucił.

Killuminati 06-04-2008 12:58

Myślisz, że ktoś odpowie inaczej, niż jest ekstra grzeczny i pomaga im na każdym kroku? No co ty, lepiej upodobnić się do ogółu i nie narażać się na krytykę.

Grocix 06-04-2008 13:00

@Up
Szczerze mówiąc to ta grzeczność też w rzeczywistości nie jest dobrym podejściem. Jestem przekonany, że większość niepełnosprawnych wolałaby być traktowana raczej... normalnie.

@Down
A nie wiem... jakby na dyskotece podjechała do Ciebie zarąbista laska, ale na wózku, i zagadała to co byś zrobił?:>

Dark Sven 06-04-2008 13:05

Traktuje jak innych nieznajomych na ulicy. Olewam.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Grocix (Post 1987927)
@Down
A nie wiem... jakby na dyskotece podjechała do Ciebie zarąbista laska, ale na wózku, i zagadała to co byś zrobił?:>

Powiedziałbym "Akyż duszo nieczysta!"...

Tompior 06-04-2008 13:09

Jak widze osobe niepelnosprawna, zebrzaca na ulicy to mysle o jednym: ten kto jej cos wrzucil, wspomogl mafie.
A jezeli widze normalnego, niepelnosprawnego czlowieka na ulicy to wiadomo, zerkne (ale tak, zeby nie widzial) co z nim jest nie tak, gdyz mnie to ciekawi i pojde dalej. Ale ogolnie traktuje ich tak jak wszystkich innych.

Serious Sam 06-04-2008 13:58

Niepełnosprawnych traktuję normalnie, kiedy widzę takiego na ulicy po prostu nie gapię się na niego tylko omijam go jak innego człowieka.

@down
Masz rację, trzeba dziękować Bogu za to, że żyjemy, że jesteśmy pełnosprawni, ale niestety niektórzy tego nie doceniają.

Goldscorpion 06-04-2008 14:10

Spoglądam ukradkiem i szczerze współczuje. Dziękuję Bogu za to, że pozwolił mi żyć <póki co> bez takich problemów...

@DOWN
Widocznie miał ku temu jakiś powód. Każdy z nas ma jakiś krzyż. Jedna osoba może mieć rodziców alkoholików, inny mimo, iż chciałby uprawiać różnego rodzaju sport <np. ja> ma chore stawy... Możnaby tak wymieniac bez końca.

Cytuj:

To jest poprostu ślepa wiara
Wiara jest jedna, religi jest wiele. To nie religia Cię zbawi, lecz wiara.

Grocix 06-04-2008 14:17

To w takim razie czemu Twój Bóg pozwolił jednym być sprawnymi, a drugim nie?:>

@Down
No najwyraźniej. Sorka, zapomniałem.

Killuminati 06-04-2008 14:17

Bo są równi i równiejsi. Nie wiedziałeś? ^^

To jest poprostu ślepa wiara, ale to nie temat do tego. Zapraszam do tematu o Religii :)

Grocix 06-04-2008 18:32

@Gold
Czyli dziecko jest karane (bo tak można wywnioskować z Twojego postu) za grzechy rodziców? Czyli Bóg stosuje odpowiedzialność zbiorową? Gz.

<.< 07-04-2008 00:28

http://img248.imageshack.us/img248/8...elchairpz4.jpg

Sozemego 07-04-2008 02:41

@<.<
Kocham cie.

Michoss 07-04-2008 03:13

http://img388.imageshack.us/img388/8669/transhz3.png

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 01:28.