Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Loża Fantasy (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=171240)

Bluray 13-04-2008 20:56

Loża Fantasy

LOŻA FANTASY
:mag:

:king: Założyciel :king:
Bluray

:crusader:Cel :crusader:
Chciałbym żebyśmy dyskutowali tu o wszystkim co ma związek z gatunkiem fantasy, o jego przeszłości, teraźniejszości i przyszłości.
Można też tu wklejać swoje własne dzieła fantasy.

mini REGULAMIN
1. Piszemy tu tylko o tematach związanych z fantasy. :elf:
2. Nie używamy wulgarnego języka.
3. Nie plagiatujemy.
4. Staramy się edytować posty.

Zacznijmy od czegoś prostego: wasze ulubione uniwersum.

Moje to Wiedźmin, Andrzeja Sapkowskiego. Warcraft...

kołbaś 13-04-2008 21:00

mogles chociasz sobie dodac przydomek z temarii albo z Cintry bo z rivii to troche oklepane.
Ulubione universum ? O jezu nie ma takiego. jednakowo lubie Warhammera, Wiedzmina, Azeroth, LotR, Neuroshima(chociasz to bardziej SF niz fantasy ale i tak wpisze)
jasne ze moze wkoncu jakos orginalniej.

ripper 13-04-2008 21:07

Przeczytałem paręnaście (a może i nawet parędziesiąt) różnych książek, które można wrzucić do worka 'fantasy', i zauważyłem, że motywy przewodnie fabuł, sylwetki bohaterów i ich dylematy moralne oraz zwroty akcji są wszędzie praktycznie jednakowe. Znudziły mi się już elfy, smoki i krasnale, chociaż od czasu do czasu podbiorę kuzynowi jakąś trylogię z serii FR i 'połknę' w jeden-dwa dni dla relaksu.

Ulubione uniwersum: Dragon Lance.
Ulubiona postać: Raistlin Majere (do spółki z Caramonem).
Ulubiona książka: pierwszy tym 'Trylogii mrocznego Elfa'.

Czyli nic oryginalnego = )

Serious Sam 13-04-2008 21:23

Jeżeli chodzi o fantasy, to przeczytałem trylogię "Władca pierścieni".

Grocix 13-04-2008 22:16

Ja osobiscie tez przeczytalem sporo fantasy. Co do uniwersum to moze Ziemiomorze?:>
Dodam, ze nad lozkiem mam mape Srodziemia, o!

Vanhelsen 14-04-2008 00:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez ripper (Post 2000665)
Przeczytałem paręnaście (a może i nawet parędziesiąt) różnych książek, które można wrzucić do worka 'fantasy', i zauważyłem, że motywy przewodnie fabuł, sylwetki bohaterów i ich dylematy moralne oraz zwroty akcji są wszędzie praktycznie jednakowe. Znudziły mi się już elfy, smoki i krasnale, chociaż od czasu do czasu podbiorę kuzynowi jakąś trylogię z serii FR i 'połknę' w jeden-dwa dni dla relaksu.

Ulubione uniwersum: Dragon Lance.
Ulubiona postać: Raistlin Majere (do spółki z Caramonem).

Skoro uważasz motyw fantasy za oklepany polecam tak
a) świat dysku
b) trylogię pullmana
c) trylogię Marcina Mortki (m.in. Wojna Runów)
d) Trylogię Jacka Piekary (Sługa Boży, Młot... etc)
Oczywiście, że bohaterowie/akcja/fabuła będzie taka sama gdy czytamy kolejny n+240x+4y^2 tom DragonLance czy DnD... Jak chodzi o fantasy polecam bibliotekę i eksperymentowanie z autorami, wiele można ciekawych rodzynków znaleźć :)

MOje ulubione Uniwersum? Są trzy: Świat DYsku, świat Mrocznych Materii (Pullman'a) i świat Jacka Piekary. Piertwszy za komizm i to udany, za to całe krzywe spojrzenie na fantasy, dwa pozostałe za antyklerykalizm w bardzo ładnym i genialnym ujęciu.

ripper 14-04-2008 07:10

@Wieszok
Nie twierdzę, że fantasy musi być zawsze sztampowe i nudne. Po prostu JA nie trafiłem na zbyt wiele dobrych książek. Piekarę czytałem i przyznam szczerze, że zapomniałem o nim, pisząc poprzedniego posta. Szkoda, bo trochę ratuje moją opinię o tym gatunku. Co do Pratchetta - jedną książkę czytałem, ale to było dawno. W wolnej chwili się za niego wezmę.

Bambuko 14-04-2008 09:49

ej no co wy

http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=90413

jest prośba o zmianę nazwy, loża jest już zarezerwowana

- Prodigy - 14-04-2008 13:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez ripper (Post 2000665)

Wtóruję temu stwierdzeniu, ta część całej sagii o przygodach Drizzta jest moim zdaniem bezapelacyjnie najlepsza, choć "Nowy Dom" też uznaję za świetny.

.Matrik. 14-04-2008 14:35

Pod co podpada "Mistrz i Małgorzata"? Fantasy? ; P

Tym niemniej lubię Sapkowskiego (choć czytałem tylko dwa opowiadania, styl ma świetny) i Pratchetta. Jego książki zajedwabiście mnie relaksują, a najlepsze, że można je czytać na dwa sposoby: doszukując się masy aluzji, jakie pozawierał w swoich dziełach i normalnie - a obie metody dają wiadro satysfakcji ; D

Bardownik 14-04-2008 15:39

Osobiście polecam książki Piekary. A choćby "Necrosis: Przebudzenie" czy zbiór przygód Mordimera Madderdina. Fascynuje mnie sposób w jaki wykorzystuje metodę opisywania postaci na podstawie ich zachowań. Mimo możliwości osobistych domniemań co do oceny postaci, ich ogólna charakterystyka zawsze wygląda tak samo.
Piekara każdej z nich nadaje takiego specyficznego, osobistego uroku dzięki czemu jego książki to nie tylko przebieg danej przygody, ale także i fascynujące "reakcje" zachodzące w ich uczestnikach.
Wydaje mi się, że w jego opowieściach nie ma miejsca na monotonność i choć często się takie wydają zaszwe udaje mu się zaskoczyć czymś nowym, co przerabia naszą wizję danej opowieści. Przyjemne zaskoczenia ;)

Xantro 14-04-2008 15:51

Ulubione uniwersum... Hmm... Ta planeta (nie pamiętam jak się nazywa) z Pana Lodowego Ogrodu Grzędowicza. Polecam książkę wszystkim, doskonale splecione elementy realizmu i fantastyki. Lubie też Pratcheta, Sapkowskiego i Ziemiańskiego (w sumie to nie Ziemiańskiego a Achaje ;p). No i jeszcze Pilipiuka o ile można go całkowicie pod fantastykę podciągnąć.

Bambuko 14-04-2008 18:37

rzecz jasna Neil Gaiman, tutaj "Nigdziebądź", "Gwiezdny pył", "Koralina" itp. także komiksy o Sandmanie
oraz Roger Zelazny i jego Kroniki Amberu

a co z sf ?

opowiadania Dicka, oraz polski akcent, czyli świetny Janusz A. Zajdel - "Paradyzja", "Limes inferior" i pozostałe, a także genialne opowiadania.

Bluray 14-04-2008 18:38

Kończę już Wiedźmina i tak się zastanawiam za co się następnego zabrać :P

Gimlos 14-04-2008 19:00

Ulubione uniwersum to Amber Rogera Zelaznego. Cykl jak najbardziej genialny. Ze swiatow "sztampowych" przypadl mi najbardziej do gustu Krynn przedstawiony w Dragonlance. Wydaje mi sie jednak ze o mojej sympatii do tych ksiazek nie decydowal sam swiat w nich przedstawiony, a stworzone przez autorow postacie - tutaj mam na mysli Corwina, Raistlina i ... Tasselhoff Burfoot ;)

Ditto 14-04-2008 19:14

wolicie orki czy elfy? bo nie wiem na czym ekspowac ;/

Bardownik 14-04-2008 19:19

Dla mnie to już trochę nudne się stało. Oklepany temat.
Zamiast błądzić w innych rasach polecam pogrzebać we własnym gatunku- człowieku ;)

Glacial 14-04-2008 19:40

napisze mature i zabieram się do czytania całej serii Złotych Kompasów. Ponoć bardzo zakręcona fabuła.

Vanhelsen 14-04-2008 21:08

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ten co wie (Post 2001876)
napisze mature i zabieram się do czytania całej serii Złotych Kompasów. Ponoć bardzo zakręcona fabuła.

Złotych kompasów? :> A ja byłem pewien, że to tylko pierwszy tom trylogii Mroczne Materie ;) Fabuła może nie bardzo zakręcona ale na pewno ciekawa i interesująca. Można fajną prezentację napisać na podstawie tej trylogii + trylogii Jacka Piekary ("Wizja kościoła w powieściach fantasy") Tylko spotkanie moherowych beretów w komisji mogło by się źle skończyć dla zdającego :D

Necromantor 14-04-2008 21:28

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ditto (Post 2001833)
wolicie orki czy elfy? bo nie wiem na czym ekspowac ;/

orky..:cup:

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 00:45.