![]() |
Loża Fantasy
LOŻA FANTASY _______________________________________:mag: :king: Założyciel :king: Bluray :crusader:Cel :crusader: Chciałbym żebyśmy dyskutowali tu o wszystkim co ma związek z gatunkiem fantasy, o jego przeszłości, teraźniejszości i przyszłości. Można też tu wklejać swoje własne dzieła fantasy. mini REGULAMIN 1. Piszemy tu tylko o tematach związanych z fantasy. :elf: 2. Nie używamy wulgarnego języka. 3. Nie plagiatujemy. 4. Staramy się edytować posty. Zacznijmy od czegoś prostego: wasze ulubione uniwersum. Moje to Wiedźmin, Andrzeja Sapkowskiego. Warcraft... |
mogles chociasz sobie dodac przydomek z temarii albo z Cintry bo z rivii to troche oklepane.
Ulubione universum ? O jezu nie ma takiego. jednakowo lubie Warhammera, Wiedzmina, Azeroth, LotR, Neuroshima(chociasz to bardziej SF niz fantasy ale i tak wpisze) jasne ze moze wkoncu jakos orginalniej. |
Przeczytałem paręnaście (a może i nawet parędziesiąt) różnych książek, które można wrzucić do worka 'fantasy', i zauważyłem, że motywy przewodnie fabuł, sylwetki bohaterów i ich dylematy moralne oraz zwroty akcji są wszędzie praktycznie jednakowe. Znudziły mi się już elfy, smoki i krasnale, chociaż od czasu do czasu podbiorę kuzynowi jakąś trylogię z serii FR i 'połknę' w jeden-dwa dni dla relaksu.
Ulubione uniwersum: Dragon Lance. Ulubiona postać: Raistlin Majere (do spółki z Caramonem). Ulubiona książka: pierwszy tym 'Trylogii mrocznego Elfa'. Czyli nic oryginalnego = ) |
Jeżeli chodzi o fantasy, to przeczytałem trylogię "Władca pierścieni".
|
Ja osobiscie tez przeczytalem sporo fantasy. Co do uniwersum to moze Ziemiomorze?:>
Dodam, ze nad lozkiem mam mape Srodziemia, o! |
Cytuj:
a) świat dysku b) trylogię pullmana c) trylogię Marcina Mortki (m.in. Wojna Runów) d) Trylogię Jacka Piekary (Sługa Boży, Młot... etc) Oczywiście, że bohaterowie/akcja/fabuła będzie taka sama gdy czytamy kolejny n+240x+4y^2 tom DragonLance czy DnD... Jak chodzi o fantasy polecam bibliotekę i eksperymentowanie z autorami, wiele można ciekawych rodzynków znaleźć :) MOje ulubione Uniwersum? Są trzy: Świat DYsku, świat Mrocznych Materii (Pullman'a) i świat Jacka Piekary. Piertwszy za komizm i to udany, za to całe krzywe spojrzenie na fantasy, dwa pozostałe za antyklerykalizm w bardzo ładnym i genialnym ujęciu. |
@Wieszok
Nie twierdzę, że fantasy musi być zawsze sztampowe i nudne. Po prostu JA nie trafiłem na zbyt wiele dobrych książek. Piekarę czytałem i przyznam szczerze, że zapomniałem o nim, pisząc poprzedniego posta. Szkoda, bo trochę ratuje moją opinię o tym gatunku. Co do Pratchetta - jedną książkę czytałem, ale to było dawno. W wolnej chwili się za niego wezmę. |
ej no co wy
http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=90413 jest prośba o zmianę nazwy, loża jest już zarezerwowana |
Cytuj:
|
Pod co podpada "Mistrz i Małgorzata"? Fantasy? ; P
Tym niemniej lubię Sapkowskiego (choć czytałem tylko dwa opowiadania, styl ma świetny) i Pratchetta. Jego książki zajedwabiście mnie relaksują, a najlepsze, że można je czytać na dwa sposoby: doszukując się masy aluzji, jakie pozawierał w swoich dziełach i normalnie - a obie metody dają wiadro satysfakcji ; D |
Osobiście polecam książki Piekary. A choćby "Necrosis: Przebudzenie" czy zbiór przygód Mordimera Madderdina. Fascynuje mnie sposób w jaki wykorzystuje metodę opisywania postaci na podstawie ich zachowań. Mimo możliwości osobistych domniemań co do oceny postaci, ich ogólna charakterystyka zawsze wygląda tak samo.
Piekara każdej z nich nadaje takiego specyficznego, osobistego uroku dzięki czemu jego książki to nie tylko przebieg danej przygody, ale także i fascynujące "reakcje" zachodzące w ich uczestnikach. Wydaje mi się, że w jego opowieściach nie ma miejsca na monotonność i choć często się takie wydają zaszwe udaje mu się zaskoczyć czymś nowym, co przerabia naszą wizję danej opowieści. Przyjemne zaskoczenia ;) |
Ulubione uniwersum... Hmm... Ta planeta (nie pamiętam jak się nazywa) z Pana Lodowego Ogrodu Grzędowicza. Polecam książkę wszystkim, doskonale splecione elementy realizmu i fantastyki. Lubie też Pratcheta, Sapkowskiego i Ziemiańskiego (w sumie to nie Ziemiańskiego a Achaje ;p). No i jeszcze Pilipiuka o ile można go całkowicie pod fantastykę podciągnąć.
|
rzecz jasna Neil Gaiman, tutaj "Nigdziebądź", "Gwiezdny pył", "Koralina" itp. także komiksy o Sandmanie
oraz Roger Zelazny i jego Kroniki Amberu a co z sf ? opowiadania Dicka, oraz polski akcent, czyli świetny Janusz A. Zajdel - "Paradyzja", "Limes inferior" i pozostałe, a także genialne opowiadania. |
Kończę już Wiedźmina i tak się zastanawiam za co się następnego zabrać :P
|
Ulubione uniwersum to Amber Rogera Zelaznego. Cykl jak najbardziej genialny. Ze swiatow "sztampowych" przypadl mi najbardziej do gustu Krynn przedstawiony w Dragonlance. Wydaje mi sie jednak ze o mojej sympatii do tych ksiazek nie decydowal sam swiat w nich przedstawiony, a stworzone przez autorow postacie - tutaj mam na mysli Corwina, Raistlina i ... Tasselhoff Burfoot ;)
|
wolicie orki czy elfy? bo nie wiem na czym ekspowac ;/
|
Dla mnie to już trochę nudne się stało. Oklepany temat.
Zamiast błądzić w innych rasach polecam pogrzebać we własnym gatunku- człowieku ;) |
napisze mature i zabieram się do czytania całej serii Złotych Kompasów. Ponoć bardzo zakręcona fabuła.
|
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 00:45. |