![]() |
Śląsk vs reszta Polski
Tak jak sobie zyczyliscie, zakladam osobny temat do dyskusji o slasku i ich podejsciu do reszty naszego polskiego spoleczenstwa.
[jestem z Warszawy, raz na jakis czas odwiedzam okolice Rybnika] No to slazacy, walcie prosto z mostu, co do nas ("goroli") macie? |
temat wg. mnie jest do kitu. A ludzie z całej polski a nie tylko ze Śląska uważają a czy słusznie czy nie to już każdy sam wie. No ale uważają że ludzie ze Stolicy uważają się za lepszych bo mieszkają w stolicy. Co więcej wielu ludzi ze stolicy uważa że są lepsi bo tam mieszkają.
Okolice Rybika-ja tam zamieszkuję:p |
Ja się za 1-2 lata przekonam... Przeprowadzam się do Tarnowskich gór ;) Ciekawe jak mnie przyjmą ludzie...
|
|
Ja nic nie mam do tych z W-wawy mimo, że jestem ze śląska jednakże wolałbym, żeby stolica była w Krakowie :)
@down : No ale niestety za czasów kiedy Kraków był stolicą nie było tylu rzeczy co są teraz.. w związku z tym albo trzeba by było w krakowie porobić troche tego wszystkiego albo wawie by to zostało - czyli dalej taka dominacja |
Ja, Bełchatowianin, też nic do nikogo nie mam :p Aczkolwiek stolica w Krakowie byłaby ciekawą perspektywą ;)
|
Nawiazywalem do wypowiedzi z poprzedniego tematu:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
Poznałem parę osób, i szczerze mówić nie widzę większej różnicy. No może Ci ze śląska są częściej skuci :-P
Mam jedno pytanie co to znaczy: uhynięta.? Bo z takim słowem parokrotnie się spotkałem :-P |
/\ uhynięta : o pierwszy raz widze takie słowo : o gware raczej dobrze znam i tego słowa jakoś niesłyszałem... Może chodzi o uhylona ?
btw Śląsk > Reszta Swiata \/ czyli np. drzwi sa uhylone czyli lekko otwarte chociarz niewiem jak to jest po Polsku jak mowie uhylone to widze lekko otwarte xd |
No właśnie o "uhylona". Ale mówił (pisał) też tak jak podałem. Myślałem,że nie robi to różnicy.
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 06:00. |