Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Harajuku (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=175172)

Rafayen 16-05-2008 18:21

Harajuku

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Harajuku (Post 2058535)
Harajuku to młodzieżowa dzielnica w Tokio, która od Olimpiady w 1964 roku stanowi mekkę japońskich trendsetterów, a w ostatnich latach przyciąga również uwagę Europejczyków i Amerykanów. Nic dziwnego. Podejście Japończyków do stroju czyni ich wyjątkowymi.

Mieszkańcy kraju Kwitnącej Wiśni traktują strój jako uniform; dla nich każdy szczegół marynarki, spodni, butów to zaszyfrowana wiadomość. Jeśli więc znasz kod, możesz odcyfrować przesłanie. Czasem jest to proste (garnitur = biznesmen, szkolny mundurek = uczeń), ale w większości przypadków nie uda ci się bez uprzedniego przygotowania.

Szczególnie, gdy mamy do czynienia z kosupure, nazywanym też cos-play (od angielskiego wyrażenia costume play). Kosupure polega na przemienianiu się w kogoś innego. Najgorliwsze miłośniczki cos-play, młode Japonki nazywane shojo, przychodzą do Harajuku każdego dnia. Przebierają się i malują w toalecie kolejki Yamanote, która specjalnie ze względu na nie została powiększona i wyposażona w ogromne lustra. Później wychodzą na zewnątrz i przez te kilka godzin są dokładnie tą osobą, za jaką się przebrały.

Naśladują ulubione postaci z kreskówek i komiksów. Kopiują ich ruchy, miny, zachowania. I tak w Harajuku obok Czarodziejek z Księżyca możemy zobaczyć Alicje z Krainy Czarów, futrzane stwory oraz straszne zjawy - o Elvisie nie wspominając.

http://img120.imageshack.us/img120/2...049030xjk1.jpg

Miejsca jak dla mnie bardzo ciekawe.. chciałbym pojechać zobaczyć i od czasu do czasu móc tak się ubrać. ale nie na codzień. ^^ W Polsce czegoś takiego nie widziałem no dobra emo metal goth ale takich krejzoli jak w Harajuku to nie..

http://img368.imageshack.us/img368/3...ellkatilg1.jpg

Co wy na ten temat?
Mielibyście ochotę się tak przebrać?

Arcan 16-05-2008 18:25

To by było dość ciekawe, chciałbym by u nas też była tego typu tradycja. Niestety w Polsce, jakby ktoś się tak przebrał, to od razu by ukazał się w wiadomościach, jako przejaw nowej subkultury...

Hodal 16-05-2008 18:27

Ja zawsze marzyłem o wyjeździe do Japonii ^^

Arcan 16-05-2008 18:29

Btw. był taki program Kelly Osborn w Japonii, czy coś w tym rodzaju. Brała ona udział w takim święcie kostiumowym.

Hodal 16-05-2008 18:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Arcan (Post 2059978)
Btw. był taki program Kelly Osborn w Japonii, czy coś w tym rodzaju. Brała ona udział w takim święcie kostiumowym.

Ta.. bodajże na Hyperze to było

Rafayen 16-05-2008 19:10

Podobno w 2007 roku w Polsce był jakiś zlot Harajuku ale nic wtedy o tym nie słyszałem =PP fajnie by było :P

Serious Sam 16-05-2008 19:38

Hardkor po prostu ^^.Chciałbym pojechać do Japoni, ale to w późnej przyszłości.Jeśli chodzi o te stroje, to nie chciałbym się tak przebierać, ale niech Japońcy się przebierają, czasami fajnie im to wychodzi ^^.

Voon 16-05-2008 19:39

Japończycy zawsze lubili jasno wyrażać swoją niezależnośc...

Osore 16-05-2008 20:29

Fajny jest też konwent Anime Boston, cosplay'erzy przygotowują się na niego przez cały rok, jeśli chodzi o dziwne ubrania. Nic dziwnego, młodzież odreagowuje całą hierarchizację, która panuje tam na każdym kroku. W ogóle, Japonia coraz bardziej się otwiera.
A co do Harajuku, niedaleko są ogromne parki z drzewami wiśni. Wyglądają pięknie.
Najlepsze są przysłowia japońskie, zwłaszcza jak cie potraktują takim
Sake nakute nan-no onore-ga sakra kana, co znaczy mniej więcej, że bez sake nawet kwiaty wiśni wyglądają zwyczajnie. Oni tam ogólnie bardzo lubią sake. ; d

..::QRAS::.. 16-05-2008 21:17

moim marzeniem rowniez jest wyjazd do japonii ale to dopiero wyjade jak bede mial zone xD

Paintman 16-05-2008 21:45

ja tam bym za kase to sie za laskę przebrał... nie takie rzeczy sie dla kasy robiło heh..., a poza tym chciałbym odwiedzić Dżapaniss

Tompior 16-05-2008 22:10

Szkoda tylko, ze bilet do Japonii (w obie strony) to wydatek rzedu ~~3,5k.
Dodatkowo na miejscu trza by tez cos pozwiedzac, gdzies pomieszkac.
Mysle, ze na 2 tygodniowa wycieczke przynajmniej 7k trzeba miec ;P

Rafayen 16-05-2008 22:13

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Tompior (Post 2060386)
Szkoda tylko, ze bilet do Japonii (w obie strony) to wydatek rzedu ~~3,5k.
Dodatkowo na miejscu trza by tez cos pozwiedzac, gdzies pomieszkac.
Mysle, ze na 2 tygodniowa wycieczke przynajmniej 7k trzeba miec ;P

No własnie :p a gdzie jeszcze ciuchy =D kurcze fajnie tam musi być.

Rayza 17-05-2008 00:39

Ahhh...Japonia marzenie każdego fana anime i mangi :)...ale cóż w sierpniu jest ANIMATSURI [czy jakoś ta] :D

Tompior 17-05-2008 10:20

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rayza (Post 2060627)
ale cóż w sierpniu jest ANIMATSURI [czy jakoś ta] :D

co? gdzie? jak? kiedy?

@edit: widze, ze 1-3 sierpnia :P

Animatsuri, to konwent mangi i anime utrzymany w klimatach japońskiego festiwalu. Nazwa Animatsuri, pochodzi od dwóch słów "Anime" i "Matsuri", podczas gdy każdy zainteresowany tym konwentem powinien wiedzieć co to jest Anime, to "Matsuri" oznacza po japońsku festiwal. Innymi słowy w wolnym tłumaczeniu można tą nazwę odczytać jako "Festiwal Anime".

Miejsce: Warszawa
Szkoła Podstawowa nr. 190 im. Orła Białego, ul. Zwierzyniecka 10
Data: 1-3 sierpnia 2008
Czas trwania: od 12:00 w piątek do 16:00 w niedzielę
Ilość miejsc: 1000
Cena:
・ 1 dzień - 15zł
・ 2 dni - 25zł
・ 3 dni - 30zł
Zniżki:
・ Przedpłata za bilet (w przypadku przedpłaty za 2 lub 3 dni) - 5zł
・ Cosplay (po wystąpieniu) - 5zł
・ Telewizor lub konsola pożyczona na użytek konwentu (na wejściu) - 50% ceny biletu
Zniżki się nie kumulują!

Ograniczenia wiekowe:
Osoby poniżej 18-tego roku życia, które zostają na noc na terenie konwentu są proszone o przyniesienie zgody rodziców.

sphinx123 17-05-2008 11:31

Bleee, w Polsce konwenty to krap ; X

Rafayen 17-05-2008 11:44

To nie to samo co w Harajuku tak mi się wydaje.. =P co za fun siedzieć w szkole przebrany za bohaterów kreskówek czy coś tam.. w takim Harajuku to jest klimat =D

Michoss 17-05-2008 11:59

/me zaśliniony patrzy na zdjęcia
Nóż...śmierć
/me płacze
Ja chce umrzeć...
<licze sekundy aż po mnie pojedzie pół forum>

Slythia 17-05-2008 12:04

/me przytula Michossa.

@topic
Ciekawie... W polsce tez mozna spotkac podobnie przebranych ludzi, lecz naprawde bardzo rzadko. Samo zdobycie takich ciuchow graniczy z cudem...

@down
Tylko tak dziwnie stoi. Chyba.

.Matrik. 17-05-2008 12:08

Ta na drugiej fotce ma krzywe nogi, czy mi się zdaje?

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 08:47.