![]() |
Zawieszanie sie komputera?
ELo all.mam pewiem problem
a mianowicie,co jakis czas mi sie komputer zawiesza.nagle LUP.i wszystko stoi w miejscu.musze resetowac laptopa.a nawet zaiwiesza sie na tibi, ktora ma male wymagania.w cs tez nie pogram bo to samo.POMOCY |
Jest jedno wyjście (Ej ale nikomu nie mów) jump przez okno ...
|
Hej kolego, na naszym forum istnieje temat o problemach z komputerami, opcja szukaj nie boli.
|
Osobiście polecam Ci program CCleaner. Służy on do pozbywania się zbędnych śmieci z systemu. Takie śmieci zmniejszają funkcjonalność Twego komputera oraz zabierają miejsce na dysku.
Problemów może być dużo. Jednym z najczęstszych może być brak odpowiedniego chłodzienia w komputerze. Stary komp też mi się bardzo często zawieszał... Po sprawdzeniu go Everestem okazało się, że średnia temp. procesora wynosiła 80 stopni C. Tak więc zadbaj o to, aby Twój komputer miał dobre chłodzenie. Jeżeli zaś nie chcesz tracić pieniędzy na dodatkowy wentylator (co jednak polecam zrobić), to zdejmij boczną klapę od kompa. Będzie się trochę kurzył, ale lepsze to niżeli miałby się spalić :) |
Cytuj:
|
Czlowieku A Skad My Mamy Wiedziec Czemu Zawiesza Ci Sie Komputer Powodow Moze Byc Tysiace
|
ale takie najczestsze powody mi chodzi
|
Ale wiesza się jak włączasz Tibię?
|
Spróbuj na początek użyć programu Everest do sprawdzenia temperatury procka, jeśli za duża, to chłodzenie nawala. Rozwiązaniem może być przeczyszczenie wiatraczka, bądź wymiana na nowy (jeżeli nie wiesz jak to zrobić, idź z tym do serwisu). Mogło też coś z zasilaniem się stać, za słaby prąd/napięcie dostarczane i przy większym obciążeniu procek nie wyrabia i się wiesza. Potem zostaje jeszcze usterka sprzętowa, wpływająca na pracę całego sprzętu, zbyt dużo możliwości, by wszystko wymienić. Na koniec zostaje jeszcze soft. Za dużo programów za bardzo obciążające system, jakiś wirus, który wpływa na system/sprzęt, złe sterowniki. Ewentualnie źle skonfigurowany BIOS.
|
sformatuj lub z defragmentuj kompa, przeskanuj...
|
Cytuj:
Nie,jak se buszuje po necie to normalnie chodzi.ale jak włąncze tibie to po max 10min sie wiesza.tak samo a counter-strike.zaraz zainstaluje everesta i sprawdze |
Heh.Znam to.Też tak miałem.Przyczyna: Komputer był cały zakurzony od środka.Może i Ty też sprawdź.Jeżeli się boisz to wezwij fachowca;)
Ja na szczęście mam siostre co się na tym bardzo dobrze zna i jak coś się zepsuje to zaraz naprawi:cup: |
Potrzeba na to doktoratu.? Bo ja się boję trochę czyścić..
@topic W dziale o Wszystkim i o niczym jest odpowiedni temat. Tam odsyłam. |
Zadbaj aby nic nie stało koło wywietrznika. Sprawdz ping ( Start > Uruchom > wpisujesz "ping wp.pl -t" ) i zobacz czy czas ci z 30ms na np 250ms nie przeskakuje
|
Cytuj:
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 20:30. |