Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Inne (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=19)
-   -   Tibia - komputer się zawiesza (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=177229)

Borsuchik 02-06-2008 11:35

Tibia - komputer się zawiesza

Zacznijmy od tego - mój stary komputer się zepsuł, był stary jak świat ale tibia chodzila na nim świetnie. Nadszedł czas na nowy komputer, niczego sobie : procesor 2.1 Ghz, 896 Mb ram. Instaluje na nim tibie, gram 2 dni bez zadnego laga, a tu nagle komputer sie zawiesil. Od tej pory dzieje sie tak regularnie. Co mam zrobić ?? doradzic plx.

ps. Stary komp był 2 razy gorszy od nowego, a nowy komputer jest z Anglii

Blueroom 02-06-2008 14:55

Tibia zużywa 100% procesora. Wyłącz gg,skype itd.

kakademona111 02-06-2008 15:05

Ja mam kompa : Procek Pentium III 1GHz 512 ramu i 32 gradika... komp ma 7 latek :( ale tibia smiega na nim jak nalezy nawet gdy gg jest wlaczone. Czasem gdy mam juz ie otwarte wtedy troche sie wiesza.

A czemu ci sie komp wiesza? Moze masz jakis anty vir wymagajacy? Jak ja an swoim zainstalowalem MKs anty vir 2007 to folder moj komputer uruchamial sie 3 min a przegladarka 5-7 min odrazu odinstalowalem....

Albo zformatuj kompa na wszystko dobre -.- :evul:

Borsuchik 02-06-2008 16:15

Zwiesza mi sie tylko tibia. A avasta mam antyvira.

Old_Game 02-06-2008 17:02

Moim zdaniem coś z prockiem. Sprawdź temp. procesora. Wiem, że nowe, ale nowe nie znaczy dobre.

Sesef 02-06-2008 17:07

1. Najnowsze stery do graficznej
2. Ogranicz liczbę FPS tym suwakiem w opcjach o połowę (zmiesza zużycie procka)
3. Przedmuchaj sloty od ramu

Borsuchik 02-06-2008 17:51

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Sesef (Post 2091676)
1. Najnowsze stery do graficznej
2. Ogranicz liczbę FPS tym suwakiem w opcjach o połowę (zmiesza zużycie procka)
3. Przedmuchaj sloty od ramu

Ad.1 - Komputer zawiesza się tylko przy tibii ( lagow w tibii tez nie mam ani jednego tylko nagle zwiesza sie komp i cya), inne gry np. Mu Online chodzą świetnie.

Ad.2 - Mam na 10

Ad.3 - Jak to zrobić ??

Sesef 02-06-2008 17:58

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Borsuchik (Post 2091774)
Ad.1 - Komputer zawiesza się tylko przy tibii ( lagow w tibii tez nie mam ani jednego tylko nagle zwiesza sie komp i cya), inne gry np. Mu Online chodzą świetnie.

Ad.2 - Mam na 10

Ad.3 - Jak to zrobić ??

Zdejmujesz obudowę, potem musisz wyjąc takie podłużne paski krzemu koło procesora przedmuchać sloty w których ram był i włożyć z powrotem. Tylko jak to będziesz robić odłącz kompa od prądu.

Jeszcze podopychaj kable które są w środku kompa.

$eetho 02-06-2008 17:59

Otworzyć obudowę, wyładować napięcie elektryczne z palców (starczy dotknąc obudowę). Następnie delikatnie wyjąc RAM ze slotów i poprostu na niego delikatnie podmuchać. Tylko go czasem nie myj ani na niego nie pluj.

Borsuchik 02-06-2008 19:46

Jeszcze tego nie robilem, ale zaniedlugo to zrobie. Mam jeszcze jedno pytanie, a mianowicie: dlaczego zawiesza mi sie tylko i wylacznie tibia??, sa gry, lub programy ktore sa o wiele bardziej wymagajace od tibii i przy nich komputer wrecz mi sie 'pali'. Wiec dlaczego dzieje sie tak tylko z tibia ??

Wietek 02-06-2008 21:14

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Borsuchik (Post 2092042)
Jeszcze tego nie robilem, ale zaniedlugo to zrobie. Mam jeszcze jedno pytanie, a mianowicie: dlaczego zawiesza mi sie tylko i wylacznie tibia??, sa gry, lub programy ktore sa o wiele bardziej wymagajace od tibii i przy nich komputer wrecz mi sie 'pali'. Wiec dlaczego dzieje sie tak tylko z tibia ??

a to juz czlon wie...
np normalnie jak nic nie robie to procek ma zuzycie jakies 4 % a jak gram w tibie jakies 90-100 % O-o a takie male wymaganie no ale nic
ja tez mam ze mi sie tak zetnie
gram w tibie wyjde do okienka gg a tu zonk lag tak sie komp tnie ze o zaaal.... i musze wylaczyc aplikacje explorer . e x e jak wylacze to sie juz nie tnie normal chodzi :|
tez sproboj wylaczyc jakby ci sie scinalo

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 23:47.