Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Crucified Skinhead - profanacja czy użycie symbolu? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=179567)

Milan ognia 19-06-2008 19:43

Crucified Skinhead - profanacja czy użycie symbolu?

http://www.freewebs.com/tallysharps/...crucified3.gif
W klasie na religii został poruszony temat używania wizerunku krzyża. Najwięcej było mowy o użyciu go przez skinheadów.
Według księdza to zwykła profanacja - według mnie jedynie użycie ogólnie znanej symboliki krzyża jako potępienia przez społeczeństwo.
Jakie jest wasze zdanie na ten temat?

Voon 19-06-2008 19:59

Rówiedobrze profanacją można nazwać to, że książe mieszkają w willach i jeżdżą pół-limuzynami. Molestowanie dzieci przez księży to także profanacja. Profanacja to także nazywanie metalów satanistami. Następnym razem wygarnij to księdzu. A używanie krzyża przez róne ruchy nie jest profanacją tylko głupim wymysłem jakże biednego kościoła.

Korektor 19-06-2008 20:05

@up,
Każdy odpowiada za siebie i za podległych mu funkcją. Złe jest tworzenie profanacji i złe jest molestowanie. Ale to nie znaczy, że każdy Skin profanuje, a każdy ksiądz molestuje. Ujednoznacznienie księdza jako superbogacza z grupką chłopców w sypialni jest mocno przesadzone. Tak samo metal jako satanista nie zawsze pasuje. Częściej może od reszty społeczeństwa, ale używanie stereotypów jest krzywdzące.

Voon 19-06-2008 20:10

No chyba niebardzo mnie zrozumiałeś ale chodziło mi własnie o stereotypy, o to że profanacją nie jest każdy przekaz, każdy znak oraz każde ugrupowanie używające krzyża lub jego modyfikacji. Chodziło o zasade wdzięczności, jeśli ksiądz wyszedł od stereotypów to i Milan miał takie prawo.

Vanhelsen 19-06-2008 20:23

Voon: trochę dziwnie odbierasz pojęcie "profanacji"... o. Dyktator to nie profanacja ale hipokryzja...
Swego czasu było głośno o Dorocie Nieznalskiej (krzyż z genitaliami). To można nazwać profanacją krzyża, ale mi do tego nie śpieszno. Nie można żyć moim zdaniem w średniowieczu, trzeba patrzeć na wszystko pod wieloma kontami... To, że pewien pan Adolf upodobał sobie swastykę jako symbol władzy nie musi od razu oznaczać, że wszystko na czym jest swastyka "propaguje" faszyzm...

Darkk'Horsemanzz 19-06-2008 20:32

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Korektor (Post 2125248)
Tak samo metal jako satanista nie zawsze pasuje.

Pro Tru eVul Hardkor Metal to moze co najwyzej byc pseudosatanista i myslec ze jest fajny, bo filozofi satanistycznej to on za ch*** nie zrozumie.

Vil 19-06-2008 20:39

Krzyz mial takie a nie inne znaczenie na troche przed tym jak chrzescijanstwo nadalo mu konkretna symbolike, mozna wiec odnosic sie do krzyza jednoczesnie nie profanujac go w kategoriach chrzescijanskich.

Tak samo jak prostopadle skrzyzowania ulic nie stanowia w zaden sposob aplikacji krzyza chrzescijanskiego.

Kulikos 19-06-2008 20:40

Napewno ktoś przed Jezusem zginął na krzyżu, ciekawe dlaczego to jego wizerunek na krzyżu nie jest nazywany profanacją. Sam nie wiem co ten obrazek przedstawia, ale profanacją bym tego nie nazwał.

Thufir 19-06-2008 20:43

Profanacją byłoby, gdybym wszedł do kościoła i zaczął na tamtejszym krzyżu wieszać kociaki za jelita. A jak sobie zrobię własny w domu to co komu do tego?

sphinx123 19-06-2008 20:50

To tak samo krzywdzące jak uznawanie każdego, łysego człowieka bez twarzy za skinheada ;)

Zamor1 19-06-2008 22:04

Swastyka pojawila sie w Chinach okolo 2000 lat temu. Bylo to rowniez oznakowanie lotnictwa finskiego. Wiec jak juz ktos powiedzial, nie mozna tego kojarzyc tylko z Hitlerem i zlem.

Rethfing on Aldora 19-06-2008 22:16

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Zamor1 (Post 2125650)
Swastyka pojawila sie w Chinach okolo 2000 lat temu. Bylo to rowniez oznakowanie lotnictwa finskiego. Wiec jak juz ktos powiedzial, nie mozna tego kojarzyc tylko z Hitlerem i zlem.

Ale tak jest, bo Hitlera zna cały świat. A kulture Chin albo lotnictwo fińskie nie.

Glamri 19-06-2008 22:26

Hakenkrojce mieli też Wikingowie na tarczach, co prawda w troszkę innej formie ale to ciągle był hakenkrojc. Też są kojarzeni jako ci "źli, niedobrzy i okrutni" a to nie do końca tak było... ; )

Rincewind 19-06-2008 22:30

Krzyz nie jest wlasnoscia kosciola i nic ksiedzom do tego czy przedstawia sie na nim Jezusa czy skina. Szczegolnie, ze w tym wypdaku nie ma mowy o jakims wysmiewaniu religii tylko raczej przedstawienia swoich pogladow na temat skinow.

Darkk'Horsemanzz 19-06-2008 22:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Glamri (Post 2125704)
Hakenkrojce mieli też Wikingowie na tarczach, co prawda w troszkę innej formie ale to ciągle był hakenkrojc. Też są kojarzeni jako ci "źli, niedobrzy i okrutni" a to nie do końca tak było... ; )

I legionisci rzymscy tez mieli na tarczach ^^ xdd

Leader Fox Dragstar 20-06-2008 07:53

zalezy jeszcze, co chrzescijanie uwazaja za profanacje, a poza tym, bez przesady - nabyli oni jakies wylacznosci do krzyza? symbolika roznych rodzajow krzyza jest ogromna, nie tylko chrzescijanska/obogu wiec moim zdaniem, skini czy ktokolwiek inny, moze sobie tych krzyzy uzywac do poki, dopoty nie dostane nim w leb

Voon 20-06-2008 10:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wieszok (Post 2125304)
Voon: trochę dziwnie odbierasz pojęcie "profanacji"...

Jeśli sługa boży w kościele katolickim, kościele bożym, który powinien przestrzegac zasad bardziej niż inni, krzywdzi dzieci i niszczy ich dalsze życie to jak najbardziej jest profanacja urzędu kościoła. Jest to jeszcze bardziej krzywdzące dla kościoła niż dawne orgie w kościele czy ''czarne msze''. Bo wtedy beszczeszczono tylko świątynie, a molestując dzieci robi się tak z całym urzędem kościoła. I nie są to stereotypy tylko typowe sensacje w stylu tvn. Nie są to też moje poglądy.

neopostman 20-06-2008 11:49

W tym przypadku trzeba zapytać autora, czy świadomie wykorzystał krzyż jako symbol chrześcijaństwa : F.

@ Down.
Ale zawsze można powiedzieć, że autor obraża jego religię i poglądy ; P.

Rethfing on Aldora 20-06-2008 12:27

Tak btw to nie widze na żadnym krzyżu literki "R" w kółeczku, więc chyba rozpowszechnianie jest dozwolone?

Rincewind 20-06-2008 19:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez neopostman (Post 2126409)
@ Down.
Ale zawsze można powiedzieć, że autor obraża jego religię i poglądy ; P.

Nie mozna tak powiedziec. Na krzyzu ginelo tysiace ludzi a nie tylko Jezus. Krzyz jest takim samym narzedziem jak szubienica czy krzeslo elektryczne i ludzie, ktorzy twierda, ze cos takiego jest profanacja sa poprostu smieszni. Zreszta idac Twoim tokiem rozumowania ja moge powiedziec, ze jestem zalozycielem nowej religii, ktorej symbolem jest lyzka. Kazdy kto uzywa lyzki w celach konsumpcyjnych obraza moja religie i poglady...

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 08:21.