Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (https://forum.tibia.pl/index.php)
-   Hip-Hop (https://forum.tibia.pl/forumdisplay.php?f=239)
-   -   Paktofonika (https://forum.tibia.pl/showthread.php?t=180187)

Emcess 22-06-2008 18:51

Paktofonika

Najlepszy skład polskiego hh jak dla mnie. `Archiwum Kinematografii` bez Maga nie było już takie dobre ; ]
Daje link do artykułu o PFK, który najbardziej mnie zaciekawił.
http://www.pfk.one.pl/artykuly/artyk...ofonika_10.htm

Killuminati 22-06-2008 19:09

O tak, PFK to jest coś, tak samo jak K44. Bez Magika obie grupy straciły dużo, ale zyskały popularność. Według mnie na tych 2 grupach kończy się złoty okres HH w Polsce, bo to właśnie w tych latach wychodziły najlepsze krążki.

Karl0ss 22-06-2008 19:44

eM A Gie I Ka i Paktofonika :P

Pozdrawiam.

Emcess 22-06-2008 22:32

co do tego, że bez Magika wiele zyskały :
"Niedługo po śmierci Magika warszawska dziennikarka robiła wywiad z Rahimem i Fokusem. Ustawiła kamerę pod mostem Grota. Spytała, jak teraz płyta się sprzedaje. Bo śmierć podobno dobrze robi na promocję.

Fokus rzucił się na nią z pięściami. Robak go powstrzymał."

metiu 23-06-2008 09:55

Kiedyś na jakimś forum wdałem się w dyskusje na temat tego, że PFK zachowało się wporzo rozwiązując zespół kiedy Mag umarł, a K44 nie, kiedy Mag odszedł. Jestem przeczulony dość na tym punkcie z tego względu, że wszyscy stawiają sobie Magika za autorytet, co jest wporzo do pewnego stopnia. Bo jak już ktoś na siłę zaczyna palić marihuanę, ciąć się na łyso i wmawiać sobie, że jest się schizofrenikiem to przekracza ludzkie pojęcie.

Killuminati 23-06-2008 10:59

Ale właśnie przez śmierć Magika te dwie grupy zyskały miano takich "kulowych" bo Magik się w nich udzielał. Jego śmierć przyniosła rozgłos, wielu ludzi uważa go za jakiś autorytet, ale po co? Co on takiego zrobil? Dobra, jego muzyka jest plusem. Ale co po tym? Wmawianie sobie schizofrenii, palenie zielska? Puste to wszystko jest.

Snopeczek 25-06-2008 23:35

W pewnym stopniu zgadzam się z ostatnią wypowiedzią Killuminati'ego. Magik na pewno miał swoje flo, bez dwóch zdań i było o nim głośno. I po i przed śmiercią. Zarówno K44 jak i PFK były kultowe także przed śmiercią Maga; przecież to K44 zapoczątkował cały polski psychorap (przed nimi był tylko 3xKlan, lecz to sprawa kontrowersyjna), a PFK znana była głównie z zabawy słowem i dobitnych tekstów. Ale czy któraś z grup straciła coś po śmierci Maga? Mam na myśli czy straciła coś na wartości? Oczywiście Magik to znana osobistość, jednak dla mnie płyty 'W 63 minuty dookoła świata' czy '3:44' pomimo tego, ze znacznie różniły się stylem od księgi tajemniczej, to były, ba, nadal są świetne.

Emcess 25-06-2008 23:42

agree ; )
magik w pfk juz nie robi psychorapu i w sumie jak dla mnie to dobrze, bo wole taka muzyke niz Ksiege Tajemnicza ; ]
w sumie bardziej podchodzi mi 3:44 i W 63 minuty... niż Ksiega Tajemnicza.
troche odpuscili od tego hardkor psycho stylu na tych dwoch plytach ^^

Avallach 26-06-2008 16:38

Co byscie nie powiedzieli, tak czy innaczej dla wielu ludzi to wlasnie[*]Magik będzie symbolem polskiego hiphopu, w tym dla mnie.

Snopeczek 26-06-2008 20:39

uzasadnisz? miał swoje flo' plus dobre texty. Podobnie jak rzesza innyhc raperów. Co dalej?

Dzik Dzik Tadzik 26-06-2008 23:48

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Snopeczek (Post 2141754)
uzasadnisz? miał swoje flo' plus dobre texty. Podobnie jak rzesza innyhc raperów. Co dalej?

Przekaz, który dochodzil do mlodego pokolenia.
Magik w K44 był pionierem, i on przecierał szlaki tej twojej ,,rzeszy" raperów.

Snopeczek 27-06-2008 02:48

Magik jako pionier rapu przecierał szlaki, tak? Czyli ta cała moja rzesza raperów i ich flo' wywodzi się ze stylu Magika? Chwila, chwila, ale raczej mylisz tutaj pewne spostrzeżenia. Nie kwestionuję tego, że Mag był dobry, ale nie konkretnie pojmuję czemu ludzie uważają go za idola. Jak dla mnie teksty daba, raha, jajonasza czy fokusa (bo mówimy przecież o okresie k44/pfka) nie odstają w ŻADEN sposób poziomem, ale znacznie odstają flo rapowania. Kto jest lepszy? Specyfika podejścia i kwestia gustu.

metiu 27-06-2008 08:12

Dokładnie. Ja nigdy się specjalnie Magiem nie jarałem, w K44 wolałem Daba, w PFK Mistrza Fo.

Vademecum 27-06-2008 12:45

z tego co czytalem Magik urodzil sie w 78r a K44 powstalo w 93 czyli mial 15 lat jak juz rapowal?

em0_-.- 12-07-2008 16:31

Magik i "Jestem Bogiem" ...szkoda, że tego pierwszego zabrakło...

Avallach 18-08-2008 21:14

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vademecum (Post 2143206)
z tego co czytalem Magik urodzil sie w 78r a K44 powstalo w 93 czyli mial 15 lat jak juz rapowal?

Podwórkowy początek K44 miało w 91 roku, więc dAb i Mag mieli po 13 lat.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez metiu (Post 2142582)
Dokładnie. Ja nigdy się specjalnie Magiem nie jarałem, w K44 wolałem Daba, w PFK Mistrza Fo.

Po K44 dAba nie słyszałem (właśnie sciagam emisje spalin), ale Fokus po śmierci Magika (rozpadzie PFK) nie napisał nic sensownego... przynajmniej jak dla mnie...

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Snopeczek (Post 2141754)

"I przypomne Wam styl, w którym jestem jedyny"
teraz rozumiesz?

Yoh Asakura 24-08-2008 23:12

Avall, z twoich poprzednich postów jasno wynikało, że jeśli ktoś nie uważa, że Magik jest naj, to się po prostu nie zna, bo przecież on jest naj i kropka, i właśnie do tego pije Snopeczek :baby:

Zresztą, Magik, kogo on obchodzi, Eminem jest najlepszy i już, a jak twierdzisz inaczej, to jesteś po prostu nub no i się nie znasz, bo Eminem ma swój styl, powiesz, że raper x ma swój styl, ale co z tego, skoro styl Eminema jest lepszy, no i on w ogóle naj.

Yoh Asakura 25-08-2008 11:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Avallach (Post 2243727)
Niee, Magik jest lepszy ;p

Stary, nie próbuj sobie żartować, bo zachowałeś się jak głupek. Weź przeproś, to wtedy sobie pożartujemy X( :evul:

Emcess 27-08-2008 14:55

zamykam i usuwam bezsensowne posty ;

Snopeczek 29-08-2008 19:40

@Emcess po prostu nie będę komentował tego... powiesz mi do czego służy to forum skoro nie do dyskusji?! .... brawo...

_/

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 17:34.