![]() |
Paktofonika
Najlepszy skład polskiego hh jak dla mnie. `Archiwum Kinematografii` bez Maga nie było już takie dobre ; ]
Daje link do artykułu o PFK, który najbardziej mnie zaciekawił. http://www.pfk.one.pl/artykuly/artyk...ofonika_10.htm |
O tak, PFK to jest coś, tak samo jak K44. Bez Magika obie grupy straciły dużo, ale zyskały popularność. Według mnie na tych 2 grupach kończy się złoty okres HH w Polsce, bo to właśnie w tych latach wychodziły najlepsze krążki.
|
eM A Gie I Ka i Paktofonika :P
Pozdrawiam. |
co do tego, że bez Magika wiele zyskały :
"Niedługo po śmierci Magika warszawska dziennikarka robiła wywiad z Rahimem i Fokusem. Ustawiła kamerę pod mostem Grota. Spytała, jak teraz płyta się sprzedaje. Bo śmierć podobno dobrze robi na promocję. Fokus rzucił się na nią z pięściami. Robak go powstrzymał." |
Kiedyś na jakimś forum wdałem się w dyskusje na temat tego, że PFK zachowało się wporzo rozwiązując zespół kiedy Mag umarł, a K44 nie, kiedy Mag odszedł. Jestem przeczulony dość na tym punkcie z tego względu, że wszyscy stawiają sobie Magika za autorytet, co jest wporzo do pewnego stopnia. Bo jak już ktoś na siłę zaczyna palić marihuanę, ciąć się na łyso i wmawiać sobie, że jest się schizofrenikiem to przekracza ludzkie pojęcie.
|
Ale właśnie przez śmierć Magika te dwie grupy zyskały miano takich "kulowych" bo Magik się w nich udzielał. Jego śmierć przyniosła rozgłos, wielu ludzi uważa go za jakiś autorytet, ale po co? Co on takiego zrobil? Dobra, jego muzyka jest plusem. Ale co po tym? Wmawianie sobie schizofrenii, palenie zielska? Puste to wszystko jest.
|
W pewnym stopniu zgadzam się z ostatnią wypowiedzią Killuminati'ego. Magik na pewno miał swoje flo, bez dwóch zdań i było o nim głośno. I po i przed śmiercią. Zarówno K44 jak i PFK były kultowe także przed śmiercią Maga; przecież to K44 zapoczątkował cały polski psychorap (przed nimi był tylko 3xKlan, lecz to sprawa kontrowersyjna), a PFK znana była głównie z zabawy słowem i dobitnych tekstów. Ale czy któraś z grup straciła coś po śmierci Maga? Mam na myśli czy straciła coś na wartości? Oczywiście Magik to znana osobistość, jednak dla mnie płyty 'W 63 minuty dookoła świata' czy '3:44' pomimo tego, ze znacznie różniły się stylem od księgi tajemniczej, to były, ba, nadal są świetne.
|
agree ; )
magik w pfk juz nie robi psychorapu i w sumie jak dla mnie to dobrze, bo wole taka muzyke niz Ksiege Tajemnicza ; ] w sumie bardziej podchodzi mi 3:44 i W 63 minuty... niż Ksiega Tajemnicza. troche odpuscili od tego hardkor psycho stylu na tych dwoch plytach ^^ |
Co byscie nie powiedzieli, tak czy innaczej dla wielu ludzi to wlasnie[*]Magik będzie symbolem polskiego hiphopu, w tym dla mnie.
|
uzasadnisz? miał swoje flo' plus dobre texty. Podobnie jak rzesza innyhc raperów. Co dalej?
|
Cytuj:
Magik w K44 był pionierem, i on przecierał szlaki tej twojej ,,rzeszy" raperów. |
Magik jako pionier rapu przecierał szlaki, tak? Czyli ta cała moja rzesza raperów i ich flo' wywodzi się ze stylu Magika? Chwila, chwila, ale raczej mylisz tutaj pewne spostrzeżenia. Nie kwestionuję tego, że Mag był dobry, ale nie konkretnie pojmuję czemu ludzie uważają go za idola. Jak dla mnie teksty daba, raha, jajonasza czy fokusa (bo mówimy przecież o okresie k44/pfka) nie odstają w ŻADEN sposób poziomem, ale znacznie odstają flo rapowania. Kto jest lepszy? Specyfika podejścia i kwestia gustu.
|
Dokładnie. Ja nigdy się specjalnie Magiem nie jarałem, w K44 wolałem Daba, w PFK Mistrza Fo.
|
z tego co czytalem Magik urodzil sie w 78r a K44 powstalo w 93 czyli mial 15 lat jak juz rapowal?
|
Magik i "Jestem Bogiem" ...szkoda, że tego pierwszego zabrakło...
|
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
teraz rozumiesz? |
Avall, z twoich poprzednich postów jasno wynikało, że jeśli ktoś nie uważa, że Magik jest naj, to się po prostu nie zna, bo przecież on jest naj i kropka, i właśnie do tego pije Snopeczek :baby:
Zresztą, Magik, kogo on obchodzi, Eminem jest najlepszy i już, a jak twierdzisz inaczej, to jesteś po prostu nub no i się nie znasz, bo Eminem ma swój styl, powiesz, że raper x ma swój styl, ale co z tego, skoro styl Eminema jest lepszy, no i on w ogóle naj. |
Cytuj:
|
zamykam i usuwam bezsensowne posty ;
|
@Emcess po prostu nie będę komentował tego... powiesz mi do czego służy to forum skoro nie do dyskusji?! .... brawo...
_/ |
| Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 17:34. |