Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (https://forum.tibia.pl/index.php)
-   Mole książkowe (https://forum.tibia.pl/forumdisplay.php?f=240)
-   -   Co obecnie czytacie? (https://forum.tibia.pl/showthread.php?t=180741)

Nikast Shynix 24-06-2008 21:10

Co obecnie czytacie?

Pytanie jest proste: co obecnie czytacie? Może jakieś opinie na temat tej książki?

Ja dorwałem w swoje ręce pierwsze dwa tomy Trylogii Czarnego Maga ("Gildia Magów" i "Nowicjuszka") Trudi Canavan. Jestem w trakcie czytania pierwszego z nich, muszę powiedzieć, że pochłonął mnie całkowicie. Drugi tom już z niecierpliwością patrzy na mnie z półki :)

Davido16 24-06-2008 22:24

• Krew elfów - Andrzej Sapkowski - nie trzeba przedstawiać
• Dziad - Henryk Niewiadomski - książka o życiu Henryka Niewiadomskiego, dużo sensacji i ogólnie ciekawa ;]

Wyciszony 24-06-2008 23:24

Obecnie pomyślałem sobie, że warto znów przeczytać starego i dobrego "Pana Samochodzika" Zbigniewa Nienackiego.

Martka 25-06-2008 09:08

"Modlitwa za Owena" Johna Irvinga.

Xantro 25-06-2008 11:54

"Nowe przygody Mikołajka" xD. No i w wakacje pewnie za nowsze Pratchety sie wezme.

Juzefek 25-06-2008 22:28

Obecnie?
Herbie Brennan, Wojny Duszków (całą sagę, fajne to)

Slythia 25-06-2008 22:32

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Nikast Shynix (Post 2136889)
Ja dorwałem w swoje ręce pierwsze dwa tomy Trylogii Czarnego Maga ("Gildia Magów" i "Nowicjuszka") Trudi Canavan. Jestem w trakcie czytania pierwszego z nich, muszę powiedzieć, że pochłonął mnie całkowicie. Drugi tom już z niecierpliwością patrzy na mnie z półki :)

Pozyczysz?? Chetnie przeczytam...

@topic
Aktualnie nic... Ksiazki sa za ciezkie, by je ciagle ze soba wozic, a ja za szybko czytam ; (. Podjade do domu to moze znajde cos, czego jeszcze nie czytalam...

Rohas 26-06-2008 10:47

Beowulf - Caitlin R. Kiernan

Gelt 27-06-2008 00:42

Straż Nocna - Terry Pratchett

W poczekalni Potworny Regiment.

Polecam gorrrąco "Brudną robotę". Przezabawna książka: d

.Matrik. 29-06-2008 17:35

Cytuj:

Straż Nocna - Terry Pratchett
To samo u mnie. Trochę się zmienił styl Pratchetta moim zdaniem... Jakoś tak mniej mnie wciągnęło z początku, ale teraz, jak już jestem w połowie to jest świetna. Tylko czemu zrezygnował z ikon Dysku między "rozdziałami"? I czemu jest ich tak mało? Trudno się zdecydować kiedy przerwać lekturę, bo np. mnie nie bawi przeszukiwanie całej książki, albo zapamiętywanie stron. A zakładki ssą ; p

Prawda! Sprawiedliwość! Wolność! Miłość w przystępnych cenach! I Jajko na Twardo!

Co do potwornego regimentu, nie czytałem jeszcze nawet zapowiedzi, ale tytuł wskazuje na to, że fabuła oscylować będzie wokół nie-ludzi w straży, tak? Ogólnie te części o Ankh - Morpork (zwłaszcza o Vimesie) są dla mnie najlepsze. Potem pewnie Rincewind/Śmierć - Wiedźm nie lubię.

Mad-Sin 01-07-2008 04:25

Ostatnio przeczytałem "Ludowy akt miłości" Jamesa Meeka i szczerze polecam tą książkę.

Teraz biorę się za "Śmiesznych kochanków" Cieślika, a plan na wakacje przewiduje jeszcze Kisielewskiego i Krall, bo do olimpiady potrzebni. Mam także nadzieję na odnowienie znajomości z Bułhakowem.

Gelt 01-07-2008 20:50

Wlasnie koncze Potworny Regminet. Nie jest to jedna z lepszych jego ksiazek.. Ale ujdzie. Troche za duzo lania wody i madrej gadki. Probuje byc drugim Danem Brownem.?: P

W tych nowych ksiazkach irytuje mnie brak slonikow i wyraznie wydzielonych akapitow. A wlasciwie.. Nie wiem jak to nazwac. Przeskoku z jednego miejsca w drugie, o tak.!; ) No i Smierc nie ma tej samej super pogrubionej czcionki ;(((

Btw, takze najbardziej lubie te o strazy i Rincewindzie ^^

Srry za brak polskich znakow i byc moze bledy ale jestem we Wloszech, jest goraco, nie mam czasu i maja dziwna klawiature ._.

Pzdr dla moli: d

PS.

Czytal ktos moze jakies inne ksiazki Moore'a.? Jak tak, to jaka polecacie. I ogolnie jakich polecacie pisarzy humorystycznych.

.Matrik. 02-07-2008 13:09

Cytuj:

W tych nowych ksiazkach irytuje mnie brak slonikow i wyraznie wydzielonych akapitow. A wlasciwie.. Nie wiem jak to nazwac. Przeskoku z jednego miejsca w drugie, o tak.!; ) No i Smierc nie ma tej samej super pogrubionej czcionki ((
Fakt, te jego nowe książki świetne nie są. O ile okładki podobają mi się bardziej (choć jak już były takie to po co zmieniać utarte schematy!), to brak słoników (zaoszczędzili na tym może stronę, bo przejść jest mało [a były kul, jak mówisz]) i... serio ściszyli Śmierć? Chamy.

Tak w ogóle, to pewnie wiecie, że ponoć Pratchett jest chory na jakąś nieuleczalną chorobę?
Życzę mu jak najlepiej.

Gelt 04-07-2008 15:20

Jest chory na alzheimera ;<

Teraz okladki rysuje brat poprzedniego rysownika. I szczerze mowiac, wolalam tamten klimat.

Co do smierci, a i owszem, sciszyli.. Na poczatku nie zauwazylam bo.. Nie poznalam, ze to Smierc.: P

Khalan Blitzhammer 12-07-2008 19:29

"Dworzec Perdido" w oryginale, później pewnie kolejne tytuły z cyklu. A później "Straż nocna", ale nie Pratchetta, tylko Łukanienki.

metiu 14-07-2008 08:45

"Hannibal po drugiej stronie maski"-Thomas Harris

GargoinX 22-07-2008 22:10

Muah, Nikast, wiesz co dobre =* Również trylogia czarnego maga mnei pochłąneła i jestem w trakcie czytania "Gildii magów". "Nowicjuszkę" też mam na półce i czekam do października na "Wielkiego mistrza" =]

Gelt 23-07-2008 10:13

Baranek - Christopher Moore

Czeką:
Czysta Anarchia - Woody Allen: d

Wylansowany 24-07-2008 09:19

Zaczynam "Potworny Regiment" T. Pratchett jak i więkoszść osób...
W przyszłości zamierzam "dalej" rozwinąć czytanie literatury fantastycznej (w każdym tego słowa znaczeniu, ale na razie Pratchett...

Khalan Blitzhammer 24-07-2008 11:57

Że tak rzucę klasyką - czytał ktoś może "Ysabel" Kaya? Dość niepochlebne recenzje zebrała, chętnie bym się zapoznał z opinią "szarych" czytelników, zanim ewentualnie sięgnę...

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 14:39.