![]() |
[Miasto] Opis Miasta
Pozwoliłem sobie taki tag wprowadzić, jak jest źle, to Ważka zmieni.
Szybko wykonana mapa, strasznie szpetna, ale robiłem w programie w którym nawet kolorów nie zmienię: http://img366.imageshack.us/img366/5639/adfsdfjo1.png Wiem, że wygląda na małe, ale: a) jest niedokładna, robiona na szybko b) jest zarysem c) jeśli całość wypali dobrą zrobi ktoś inny/zrobię to i zeskanuję ja KJW - Klasztor Jedynej Wiary RBŁ - Rycerze Bożej Łaski KP - Kopalnia FR - Forteca Rządcy Acha, 9 przy głównej ulicy wygląda jak 4, miejcie to na uwadze. 1. Dzielnica Wejściowa (nazwa potoczna - Loch) Choć w Mieście znajdują się aż trzy bramy, to tylko z tej się korzysta, aby móc kontrolować ludzi wychodzących i opuszczających molocha. W dzielnicy mieszkają tylko ci ludzie, którzy chcą czuć się bezpiecznie, bo znajduje się tu główny posterunek i zbrojownia Straży Miejskiej, ale z drugiej strony, za każdym razem gdy ktoś opuszcza Miasto (zdarza się to rzadko) ludzie muszą zamykać się w domach, a brama do reszty Miasta zostaje zamknięta. Wbrew pozorom, to do tej dzielnicy najtrudniej chyba dostać się przeciętnemu obywatelowi. Ludzie tutaj są przeciętnie majętni, a sama dzielnica jest tak duża, że nawet żyjąc tutaj kilkanaście lat, można spotkać kogoś, kogo widzi się pierwszy raz na oczy, a mieszka on zaledwie na drugim końcu tej samej ulicy. 2. Dzielnica Mieszkalna Największa z dzielnic Miasta. Szeroko obsiana większymi i mniejszymi uliczkami, wszędzie w niej pełno świątyń i kapliczek rozmaitych bóstw, które szybko jednak zostają zburzone przez funkcjonariuszy Obrońców Jedynej Wiary. Z powodu swych rozmiarów, Mieszkalna jest siedzibą masy nielegalnych organizacji, w rodzaju gildii złodziei oraz skrytobójców. Posterunki straży rozlokowane są w regularnych odstępach, co nie znaczy wcale, że gęsto. To w tej dzielnicy znajduje się Jezioro. 3. Dzielnica Rzemieślnicza Miejsce, w którym powstaje większość towarów, które można znaleźć w Mieście. Znajduje się tu siedziba chyba każdej z gildii, które zajmują się ogólnie rozumianym rzemieślnictwem lub usługami - Gildia Murarzy, Woźniców, Jubilerów... Te gildie jednak są mało ważne, jeśli chodzi o arenę polityczną Miasta. Jedyny przypadek, w którym któraś z nich uzyskała władzę, była Druga Rewolucja, podczas której przewodniczący Gildii Strażników, Wurn Gelou przejął urząd Rządcy (zginął jednak dwa dni później, w wyniku skrytobójczego ataku). 4. Dzielnica Górnicza Znajdują się tu dwie kopalnie (żelaza i złota, jako że Miasto wzniesiono w większości na skale), oraz siedziby gildii górniczych. Oprócz tego mieszkają tu też ludzie pracujący w kopalniach. 5. Slumsy (poszukuję pasującej do reszty nazwy, bo Slumsy są ograne) Plugawa dzielnica, w której można zginąć dla paczki papierosów. Pełna zwalczających się nawzajem gangów, tutaj władza nie ma w zasadzie nic do gadania. Posterunek Straży, który znajduje się w tej dzielnicy (jedyny zresztą) jest chyba najlepiej ufortyfikowanym budynkiem w Mieście. Patroli Straż nie prowadzi właściwie żadnych, a jeśli już, to w dziesięcioosobowych grupach, z których połowa żołnierzy zakłada przynajmniej kolczugi. Zesłanie na Slumsy jest ogólnie znaną karą wśród strażników. 6. Dzielnica Handlowa (nazwa potoczna - Rynek, Targowisko) Największe targowisko w Mieście. Z każdej dzielnicy prowadzi tu przynajmniej jedna droga, znajduje się tu Rynek Główny, siedziba Gildii Kupców, a swe warsztaty mają najznamienitsi z Miejskich rzemieślników. Każdy znaczący coś w Mieście kupiec posiada tu swój (przynajmniej jeden) sklep. 7. Miasteczko Akademickie Nazywana tak z powodu znajdującego się tu Uniwersytetu, jest to dzielnica zamieszkana głównie przez uczonych i wciąż się uczących. Mieszka tu też sporo arystokratów. Oprócz tego, jest to chyba najczystsza z dzielnic Miasta, toteż często można się tu natknąć na małe pola uprawne. 8. Skała Są tu tylko trzy warte wzmianki budynki - Klasztor Jedynej Wiary (główna siedziba jedynej "legalnej" wiary w mieście), siedziba Rycerzy Boskiej Łaski (zbrojnego ramienia Jedynej Wiary) oraz kopalnia żelaza, najważniejsza z trzech znajdujących się w Mieście. 9. Główna (ulica. Nazwy potoczne - Szeroka, Najdłuższa) Tutaj koncentruje się życie społeczne Miasta. Druga najdłuższe ulica tego osiedla, pełna sklepów, domów i rozmaitych urzędów. Co kilkaset metrów można spotkać jakiegoś nawiedzeńca, głoszącego swe heretyckie teorie. 10. Pałac Rządcy Tu mieszka Rządca, "władający" Miastem. W rzeczywistości aktualny władca jest tylko marionetką w rękach przewodniczących Gildii, którzy starają się zdobyć nad nim największe panowanie. Obecnie Miasto "kontroluje" Jedyna Wiara. Historię oraz opis gildii, takie tam, jak czas i chęci pozwolą, wrzucę jutro z rana. Jeśli chcecie (i szczerze uważacie się za dobrych biografów/MG, którzy nie walą motywów z "orcami zabijającymi rodzicuw" to zabierajcie się za imiona mistrzów Gildii, głowy Jedynej Wiary, Rządcy, etc... Z góry zastrzegam sobie jednak prawo do zatwierdzania/odrzucania imion/postaci. Po prostu jestem typem nienawidzącym różnych Vranaxxxasów i Heliossów jako imion. Mamy dwie opcje - strzelacie w ciemno stonowanymi imionami (takimi są dla mnie Magnar, Mohuc, Hoger, Zunke [brzmią dziwnie, ale w jakiś sposób mają klimat {chyba}]), albo szeracie po Wikipedii/etc. i używacie egzotycznych/mniej pospolitych obecnie imion z średniowiecza (bez Zygfrydów i Bożydarów mi tu proszę). Liczę, że tyle na teraz wystarczy. Uff. |
Matrik, te paski się ruszają ;o
|
Nie wiem ocb. Albo ironizujesz, żebym wyszedł na idiotę, albo mam chore oczy ;f
|
mi też sie ruszają :F. ....one mają własną wole!! aa!! ....
musiałem xD |
Cytuj:
|
Cytuj:
Tak czy owak, może skończmy offtopy i napiszcie coś związanego z tematem? ; p |
"KJW - Klasztor Jedynej Wiary"-hm?,chrześcijaństwo, judaizm, hinduizm, bahaizm,
islam,buddyzm,religia Jehowych,animizm,mazdaizm,mazdakizm,huh? "FR - Forteca Rządcy"-a nie Zarządcy? btw:ty jesteś chory bo tego nie widzisz :F |
Hah, ruszają się , zuo!
Mapa i opisy są fajnie zrobione : P Cały pomysł jest dobry. |
Czego się ludzie czepiacie? Nic się przecież nie porusza.
|
Wszystko pięknie, tylko trochę mi nie pasują kopalnie w środku miasta xD. IMHO powinny byc poza miastem.
|
Cytuj:
|
| Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 15:59. |