![]() |
[PC]Baldur's Gate 2
Baldur's Gate 2. Ten, kto nie zna tej gry, niech zapadnie się pod ziemię ze wstydu i nigdy stamtąd nie wychodzi. A ci, którzy znają, grają i, być może, kochają, niech się tu wypowiadają.
BG2 to pieprzony klasyk, legenda gatunku. Nie ma co bawić się w słowotok i wypisywać zalety tej gry, wystarczy powiedzieć jedno: genialna w każdym aspekcie. Można ją przechodzić i tysiąc razy, a i tak będzie dostarczała od groma rozrywki. Żaden Neverwinter czy inny Icewind Dale nie może się z nią równać. Ba ! Dla mnie nawet Torment nie jest lepszy. A co wy o niej sądzicie ? Btw: jest ktoś, kto chciałby zagrać w BG2 przez hamachi ? Sama podstawka, bez TB, jedynie z modem na 50 lvl. |
Zadziwia mnie fakt, iż za każdym razem, gdy próbowałem się wziąśc za BG2, cholernie mi się odechciewało...
|
Jedynka pod względem fabuły była lepsza.
Edit Ty, to nie jest jakieś prywatne forum czy co? |
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
Z kolei w BG2 nie cierpię lochów Irenicusa. Traktuję tę lokację jako przykry obowiązek - gra rozpoczyna się dopiero po ich opuszczeniu. @Edit by Yoh: Tobie już w EP podziękujemy :)) |
Cytuj:
|
Cytuj:
@Edit: Cytuj:
|
Cóż, jak się gra najpierw w GB2 a potem w 1 to rzeczywiście nico nudno może być. Jedynkę miałem z edycji kolekcjonerskiej - tej starej, pierwszej wydanej w Polsce. Pudło 50x20x10 cm, z dodatkami dobre półtora kilo. To był mój pierwszy cRPG i od tego się zaczęło. Męczyłem się z przejściem całości prawie pół roku, grając po kilka godzin dziennie. Ha, to były czasy.
Pierwszy Baldrur miał w sobie to coś. Właściwie do 6 rozdziału człowiek nie wiedział wszystkiego. W dwójce...jakoś za szybko się dla mnie to wyjaśnia wszystko. Trochę przewidywalna fabuła była, chodź nie twierdzę, że zła. BGII jeżeli chodzi o całość (grafika, mechanika, questy, lokacje) bije na głowę swojego poprzednika, lecz z miłą chęcią zawsze wracam do jedynki. Ostatnio znowu moim sztandarowym bohaterem gram (pół-elf wojownik/mag) i w chwili obecnej siedzę już w Podmroku w bg2. @Rothes Idźcie do Wierzy Durlaga ;) Tam to jest zabawa. W żadnej innym cRPG nie widziałem tak klimatycznego miejsca. Nawet Twierdza Strażnika wymięka. |
Poddaję się... Idę instalować Wrota Baldura....
|
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Przepraszam bardzo, ale on miał jak najbardziej prawo skorzystać z torrenta. Ma oryginał na płycie, ale ma z nim problemy. Może ściągnąć via torrent jako kopię zapasową. Przynajmniej tak było przez ostatnie lata.
Nie poddam się :|. |
Cytuj:
|
TA-DAM! Wielki come back. Mianowicie, już wiem co było przyczyną mojej niechęci do BG2, a konkretniej Lochy Irenicusa. Teraz jadę tą grę i czuję ten subtelny klimat, ten który przewyższa wiele dzisiejszych gier. A te wszystkie Ice Windale'y i Neverwintery to nie dorastają BG do pięt! Niech żyje! Niech żyje! (Niestety, od jakiegoś czasu dręczy mnie błąd w BG2, po prostuy w pewnym momencie gry wyskakuje jakiśtam bug i wziup! się wyłącza).
|
Ekhym, mam takie pytanie do graczy BG. Macie może jakąś taktykę na te latające fiuty z oczami (oprócz tarczy baldura i jakiejśtam tarczy)? Bo mnie ten syf wkurza już.
|
| Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 16:20. |