Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (https://forum.tibia.pl/index.php)
-   Elite Players (https://forum.tibia.pl/forumdisplay.php?f=246)
-   -   [PC]Baldur's Gate 2 (https://forum.tibia.pl/showthread.php?t=184046)

Yoh Asakura 10-07-2008 15:26

[PC]Baldur's Gate 2

Baldur's Gate 2. Ten, kto nie zna tej gry, niech zapadnie się pod ziemię ze wstydu i nigdy stamtąd nie wychodzi. A ci, którzy znają, grają i, być może, kochają, niech się tu wypowiadają.

BG2 to pieprzony klasyk, legenda gatunku. Nie ma co bawić się w słowotok i wypisywać zalety tej gry, wystarczy powiedzieć jedno: genialna w każdym aspekcie. Można ją przechodzić i tysiąc razy, a i tak będzie dostarczała od groma rozrywki. Żaden Neverwinter czy inny Icewind Dale nie może się z nią równać. Ba ! Dla mnie nawet Torment nie jest lepszy.

A co wy o niej sądzicie ?

Btw: jest ktoś, kto chciałby zagrać w BG2 przez hamachi ? Sama podstawka, bez TB, jedynie z modem na 50 lvl.

Wyciszony 10-07-2008 17:32

Zadziwia mnie fakt, iż za każdym razem, gdy próbowałem się wziąśc za BG2, cholernie mi się odechciewało...

Dwimenor 10-07-2008 17:33

Jedynka pod względem fabuły była lepsza.

Edit
Ty, to nie jest jakieś prywatne forum czy co?

Yoh Asakura 10-07-2008 18:22

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dwimenor (Post 2171985)

Edit
Ty, to nie jest jakieś prywatne forum czy co?

Jest, ale pisz śmiało :P
Cytuj:

Zadziwia mnie fakt, iż za każdym razem, gdy próbowałem się wziąśc za BG2, cholernie mi się odechciewało...
No offense - ale ja w twoim wieku też tak miałem. Docenisz tę grę za dwa-trzy lata. A przynajmniej w moim przypadku tak było.

Rothes 10-07-2008 18:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dwimenor (Post 2171985)
Jedynka pod względem fabuły była lepsza.

BG2 miałem okazję przejść parę razy, ale nigdy nie grałem w jedynkę. Wreszcie jakieś 2 tygodnie temu postanowiłem ukończyć całą sagę BG grając tą samą postacią (rozpoczynając przygodę w BG1 + OzWM, importując do BG2 i kończąc w TB). Szczerze mówiąc to jestem dopiero (aż?) w 5 rozdziale BG1, bo gram z bratem na trybie multiplayer, a nie jest nam łatwo się zgrać. ;p W międzyczasie odwiedziliśmy każdą możliwą napotkaną lokację i szczegółowo zbadaliśmy. Co mogę póki co powiedzieć? BG1 jest kiepskie... multum lokacji - większość łudząco do siebie podobna z kilkoma jedynie różnicami; multum osób, które mogą zostać potencjalnym członkiem drużyny, ale wszystkie pozbawione charakteru, osobowości. Fabuła też mnie jakoś nie wciągnęła... może dlatego, że grając w BG2 mniej lub bardziej ją poznałem i teraz wiem czego się spodziewać. :/

Z kolei w BG2 nie cierpię lochów Irenicusa. Traktuję tę lokację jako przykry obowiązek - gra rozpoczyna się dopiero po ich opuszczeniu.

@Edit by Yoh:
Tobie już w EP podziękujemy :))

Wyciszony 10-07-2008 19:08

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura (Post 2172068)
No offense - ale ja w twoim wieku też tak miałem. Docenisz tę grę za dwa-trzy lata. A przynajmniej w moim przypadku tak było.

Mam nadzieję. Jedynkę przeszedłem, ale troche "na siłę". Skoro zacząłem, to i skończyć musiałem.

Yoh Asakura 10-07-2008 21:55

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rothes
Z kolei w BG2 nie cierpię lochów Irenicusa. Traktuję tę lokację jako przykry obowiązek - gra rozpoczyna się dopiero po ich opuszczeniu.

Mogę dać ci moda Dungeon be gone. W 5 minut przejdziesz te lochy, dostaniesz wszystkie przedmioty, które byś zdobył. No i jeszcze doświadczenie. Ogólnie fajny, bo jak się zaczyna grę od nowa, to nie trzeba się po raz kolejny męczyć z lochem. Tu masz linka, hostowane przeze mnie, mod z płyty z eXtra Klasyki: http://s009.wyslijto.pl/?file_id=14735474579890184439
@Edit:
Cytuj:

Mam nadzieję. Jedynkę przeszedłem, ale troche "na siłę". Skoro zacząłem, to i skończyć musiałem.
A widzisz, potem na siłę cię będą od komputera odciągać ;)

Dwimenor 11-07-2008 10:14

Cóż, jak się gra najpierw w GB2 a potem w 1 to rzeczywiście nico nudno może być. Jedynkę miałem z edycji kolekcjonerskiej - tej starej, pierwszej wydanej w Polsce. Pudło 50x20x10 cm, z dodatkami dobre półtora kilo. To był mój pierwszy cRPG i od tego się zaczęło. Męczyłem się z przejściem całości prawie pół roku, grając po kilka godzin dziennie. Ha, to były czasy.

Pierwszy Baldrur miał w sobie to coś. Właściwie do 6 rozdziału człowiek nie wiedział wszystkiego. W dwójce...jakoś za szybko się dla mnie to wyjaśnia wszystko. Trochę przewidywalna fabuła była, chodź nie twierdzę, że zła. BGII jeżeli chodzi o całość (grafika, mechanika, questy, lokacje) bije na głowę swojego poprzednika, lecz z miłą chęcią zawsze wracam do jedynki. Ostatnio znowu moim sztandarowym bohaterem gram (pół-elf wojownik/mag) i w chwili obecnej siedzę już w Podmroku w bg2.

@Rothes
Idźcie do Wierzy Durlaga ;) Tam to jest zabawa. W żadnej innym cRPG nie widziałem tak klimatycznego miejsca. Nawet Twierdza Strażnika wymięka.

Dragon-Fly 11-07-2008 15:19

Poddaję się... Idę instalować Wrota Baldura....

Yoh Asakura 11-07-2008 15:41

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dragon-Fly (Post 2173692)
Poddaję się... Idę instalować Wrota Baldura....

Daj mi "jedynkę", bo moja z eXtra klasyki nie działa :(

Dragon-Fly 11-07-2008 19:32

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura (Post 2173724)
Daj mi "jedynkę", bo moja z eXtra klasyki nie działa :(

Torrent plx? Nawet prawa cwaniaku nie złamiesz : o.

Dragon-Fly 11-07-2008 23:39

Przepraszam bardzo, ale on miał jak najbardziej prawo skorzystać z torrenta. Ma oryginał na płycie, ale ma z nim problemy. Może ściągnąć via torrent jako kopię zapasową. Przynajmniej tak było przez ostatnie lata.
Nie poddam się :|.

Yoh Asakura 11-07-2008 23:48

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dragon-Fly (Post 2174544)
Przepraszam bardzo, ale on miał jak najbardziej prawo skorzystać z torrenta. Ma oryginał na płycie, ale ma z nim problemy. Może ściągnąć via torrent jako kopię zapasową. Przynajmniej tak było przez ostatnie lata.
Nie poddam się :|.

Problem jest taki, że z tej samej płyty (bo tu wszystko na DVD jest, BG1 + dodatek i BG2 + dodatek) normalnie instaluje się BG2, a jak wrzucam instalkę do BG1, to komputer się jakby "wiesza". Nic nie mogę zrobić, menedżer zadań nie chce się włączyć, a wszystko wraca do normy dopiero po tym, jak wyjmuję płytę z napędu. Dzieję mi się tak z każdą grą, która jest reklamowana jako "klasyka". Np. PoP z Cenegi też nie chce się zainstalować. ;>

Wyciszony 09-09-2008 08:38

TA-DAM! Wielki come back. Mianowicie, już wiem co było przyczyną mojej niechęci do BG2, a konkretniej Lochy Irenicusa. Teraz jadę tą grę i czuję ten subtelny klimat, ten który przewyższa wiele dzisiejszych gier. A te wszystkie Ice Windale'y i Neverwintery to nie dorastają BG do pięt! Niech żyje! Niech żyje! (Niestety, od jakiegoś czasu dręczy mnie błąd w BG2, po prostuy w pewnym momencie gry wyskakuje jakiśtam bug i wziup! się wyłącza).

Wyciszony 06-10-2008 19:58

Ekhym, mam takie pytanie do graczy BG. Macie może jakąś taktykę na te latające fiuty z oczami (oprócz tarczy baldura i jakiejśtam tarczy)? Bo mnie ten syf wkurza już.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 16:20.