Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Igrzyska śmierci. (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=184996)

Gonzo 16-07-2008 18:31

Igrzyska śmierci.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez aRON z Paranormalne.pl - http://www.paranormalne.pl/lofiversion/index.php?t4692.html
Niektórzy badacze dzieł Nostradamusa doszli w odniesieniu do kilku jego czterowierszy do zaskakujących wniosków. W ich przekonaniu w dwóch czterowierszach Nostradamus przepowiedział, iż w czasie igrzysk olimpijskich w roku 2008, starożytna okultystyczna sekta, uważana przez wszystkich za wymarłą, zademonstruje światu swoja ukrytą dotąd siłę.
Wyznawcy tej pogańskiej religii będą oddawać się nekromancji i praktykować krwawe obrzędy.

Na ich czele stanie w 2008 człowiek, który miał ponosić odpowiedzialność za nadejście "Króla Grozy" latem 1999 roku. Pierwszy z tych wierszy brzmi następująco:

Rok wielkiego siódmego numeru obrócony
Pojawi się w czasie igrzysk hekatomby,
Niedaleko od Wielkiego Tysiąclecia,
Kiedy zmarli opuszczą swoje groby.

Wyrażenie "niedaleko od Wielkiego Tysiąclecia", zgodnie z przytoczona wyżej interpretacja, należy rozumieć jako "niedaleko, niewiele lat od 2000 roku".
Może to oznaczać jednak, iż fakt nastąpi po 2000 roku. Właściwym czasem, na który wydaje się wskazywać Nostradamus w pierwszej linijce, jest rok następujący po kończącym się liczba siedem, czyli prawdopodobnie po roku 2007.
Ponieważ wyrażenie "wielki siódmy numer" pasuje raczej do roku 2007, opisywane w tym czterowierszu wydarzenie - powstanie zmarłych z grobu - nastąpi wkrótce potem, prawdopodobnie w roku 2008.
Przypuszczenie, ze w omawianym czterowierszu chodzi rzeczywiście o rok 2008, wydają się potwierdzać zawarte w drugiej linijce słowa o "igrzyskach hekatomby".
Hekatomba - słowo zapożyczone z klasycznej greki, znaczące "sto wołów" - to wielka publiczna krwawa ofiara. W starożytnej Grecji takie krwawe ofiary składano na otwarcie zawodów atletycznych, rozgrywanych regularnie w Koryncie i w innych miastach.
Zawody te, z których najsławniejsze były igrzyska w Olimpii, nie miały wiele wspólnego z zawodami sportowymi, jakich świadkami jesteśmy w dzisiejszych czasach. Były to wielkie pogańskie igrzyska, w których uczestniczyli atleci ze wszystkich greckojęzycznych obszarów śródziemnomorskich.
Pierwotnie igrzyska olimpijskie związane były z kultem bogini świata podziemnego Demeter oraz bogini Księżyca Selene i prawdopodobnie rozwinęły się z prymitywnych kultów płodności.
Pod koniec IV wieku n.e. cesarz Teodozjusz, który podobnie jak inni rzymscy władcy z drugiej połowy tego stulecia - z wyjątkiem Juliana Apostaty - był chrześcijaninem, zakazał rozgrywania wszystkich igrzysk, łącznie z organizowanymi w Olimpii. O wydaniu tego zakazu zadecydował ich pogański charakter, oraz fakt, iż uczestniczący w nich atleci występowali nago, co raziło chrześcijańską moralność. W ten sposób nastąpiło zamkniecie tego, co można nazwać "igrzyskami hekatomby", chociaż - jak się wydaje - składania ofiar zaprzestano już znacznie wcześniej.
Czy w dzisiejszych czasach mamy do czynienia z czymś, do czego Nostradamus mógł odnieść wyrażenie "igrzyska hekatomby" ?
Rzecz jasna, obecnie nie składa się zwierząt w ofierze bogom. Warto jednak przypomnieć, iż twórcy nowożytnych igrzysk olimpijskich, które po raz pierwszy zostały rozegrane w 1896 roku, świadomie nawiązywali do tych największych igrzysk hekatomby, jakie odbywały się w Olimpii ku czci Demeter i Selene. Pierwsze igrzyska olimpijskie po 2007 - "roku wielkiego siódmego numeru" wymienionego w pierwszej linijce czterowiersza 74 z Centurii X- powinny się odbyć po roku 2008. W tym też czasie zmarli mają wstać z grobów. Brrrrr...... Czyżby czekała nas zatem historyjka niczym ze słynnego filmu "Noc żywych trupów" ?

Osobiście nie wiem co o tym myśleć. Przepowiednie Nostradamusa można różnie interpretować, bo są one dosyć skomplikowane i dwuznaczne, jednakże, przepowiedział nadejście Hitlera, Stalina, i 11 września... Chyba, że to już społeczność dobrała fakty do siebie.

Dowiemy się już za miesiąc... Zapraszam do dyskusji.

Grocix 16-07-2008 18:37

Byłoby przynajmniej co w TV oglądać!

Maggic 16-07-2008 18:46

Wybiera się ktoś na Igrzyska?

Davido16 16-07-2008 18:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Maggic (Post 2183085)
Wybiera się ktoś na Igrzyska?

Dołączam się do pytania z prośbą, żeby wziął kamerę i nadawał na żywo ahhaha xD. Może się sprawdzi, może nie...

btw. Kiedy w ogóle się igrzyska zaczynają?

Granteon 16-07-2008 19:00

Hmmm... Będą lecieć te igrzyska w TV? :D

Wyobrażacie sobie zachowanie ludzi na trybunach i przed telewizorami jak by takie zdarzenie miało miejsce? :D

Voon 16-07-2008 19:14

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gonzo (Post 2183061)
Chyba, że to już społeczność dobrała fakty do siebie.

O, to to. Reszty więc nie ma sensu rozkładać.

Rayza 16-07-2008 19:32

2012 i 2008 śmiercionośne czasy nieprawdaż? , all sie uczepili tych dat
osobiście nie wierzę w to ale igrzyska w Pekinie nie zapowiadają sie zbytnio dobrze dla ich sytuacji politycznej i wiec nigdy nic nie wiadomo...

Snagoth 16-07-2008 19:46

Gonzo Ty tez przegladasz forum paranormalne.pl? ;)

Nie wiem czy w to wierzyc.. wiem tylko ze nasz swiat nie jest do konca taki jakim go widzimy.

eisscheriann 16-07-2008 19:50

Nie wierzę w to :d
Ale te igrzyska i tak będą inne niż wszystkie, chociażby ze względu na sytuację polityczną, nigdy nie wiadomo co się może zdarzyć ^^

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Xevixon (Post 2183181)
Bilet do pekinu - 150zl

pwned!:D

Xevixon 16-07-2008 19:50

Bilet do pekinu - 150zl
Wstęp na stadion - 500zł
Widok ludzi gdy następuje koniec swiata - bezcenny.

PS. Ceny sa wymyślone rpzezemnie xDD

Ile to już było tych końców świata?:confused:

Vasudanin 16-07-2008 19:53

@up
Dokładnie.
@top
Jestem ciekaw czy teraz Media Markt znowu zrobi promocję "kup telewizor, a jeżeli w 2008 roku na olimpiadę w Pekinie napadnie stado zombi zwracamy 50% ceny"

Gonzo 16-07-2008 19:58

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Snagoth (Post 2183170)
Gonzo Ty tez przegladasz forum paranormalne.pl? ;)

Nie wiem czy w to wierzyc.. wiem tylko ze nasz swiat nie jest do konca taki jakim go widzimy.

Nie, wpisałem w google Igrzyska śmierci, bo przypomniało mi się jak znajoma mi kiedyś o tym opowiadała.

Rayza 16-07-2008 20:02

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vasudanin (Post 2183189)
@up
Dokładnie.
@top
Jestem ciekaw czy teraz Media Markt znowu zrobi promocję "kup telewizor, a jeżeli w 2008 roku na olimpiadę w Pekinie napadnie stado zombi zwracamy 50% ceny"

nie zwrócą,bo to będą wyznawcy nieznanego kultu ; >....

Granteon 16-07-2008 20:02

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Xevixon (Post 2183181)
le to już było tych końców świata?:confused:

A kto tu mówi o końcu świata?

Vasudanin 16-07-2008 20:04

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rayza (Post 2183203)
nie zwrócą,bo to będą wyznawcy nieznanego kultu ; >....

My i oni o tym wiemy, gorzej z kupującymi.

Rayza 16-07-2008 20:12

jest tu przeciecz trochę dorosłych w tym temacie....prawda?....prawda?!...

Racon 16-07-2008 20:15

Zamiast ochrony niech paladynow wynajmą. Ale przynajmniej 70lvl.

Gonzo 16-07-2008 20:23

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Racon (Post 2183244)

80, jeśli chodzi o tych z Tibii, żeby assassin stary mogli rzucać. Ah, jeśli o tych z WoWa, to żeby holy mieli na full... STOP, GET REAL!

:P

_Omega_ 16-07-2008 20:26

A ludzie niech przyczepią sobie antenki z krzyżami na głowę.

Yoh Asakura 16-07-2008 20:32

Cytuj:

Waszka, znaczy Artanaro, im wystarczy :D

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 17:08.