![]() |
Warhammer Fantasy Roleplay - Czy warto?
Ostatnio natknąłem się na ebook, podręcznik do II edycji Warhammer Fantasy Roleplay. Zasady wydają się bardziej logiczne niż w DnD, świat także bardziej mi sie podoba, ciekawe profesje ;P Podręcznik w wersji książkowej kosztuje coś ponad stówę, zastanawiam się czy warto go kupić. Miał ktoś już styczność z tym systemem, gra/grał? xD
|
Polecam ci jak najbardziej. To mój pierwszy system, to przy nim spędziłem całe dnie w mrocznej piwnicy z kumplami maniakami ^^ naprawdę książka warta tych swoich 100 zł. Proste zasady, wiele profesji. Nic tylko grać :)
|
WFRPG jest jednym z najlepszych (przez wielu uważany za najlepszy) system RPG fantasy jaki istnieje.
DnD gniecie kompletnie. |
W takim razie muszę obskoczyć wszystkie Empiki ;D
|
Podrecznik nie jest wydawany od paru ladnych lat i nie znajdziesz go nigdzie poza antykwariatem ;) Swoja droga to powinien byc pierwszy system RPG od ktorego zaczynaja grac mlodzi gracze ;) Nigdy nie zapomnie jak z nasza ekipa gralismy w ciemnym pokoju oswietlonym swieczka ;p
|
Cytuj:
A co do tematu to uważam, że "młotek" rządzi. Świetny system, pod prawie każdym względem lepszy od DD. Pamiętam jak swego czasu spotykaliśmy się co piątek w 3 na strychu mistrza gry (pozdrawiam w tej chwili Matrika:D;)) i graliśmy po kilka godzin ;p I absolutnie się nam to nie nudziło (wszystko od MG zależy 8o) Podręcznik wart jest swej ceny (zwłaszcza że potrzebujesz tylko 1 książki by grać) Enjoy! |
@up
Tak, od jakichś 4 lat jest druga edycja młotka. Podobno klasa sama w sobie. @ontop Sam jak dotąd grałem tylko w Dedeki 3.5. Chętnie spróbuję czegoś innego, a najchętniej Warhammera, bo słyszałem o nim wiele dobrego. |
Znalazłem podręcznik na empik.pl, zamówiłem, więc za kilka dni powinien dojść do pobliskiego salonu <3 Kumpel zadeklarował się że kupi bestiariusz i jakąś przygodę na początek xDD Generalnie chętnie zaopatrzyłbym się w "Królestwo Magii", ale na razie mi niepotrzebne, bo zanim sobie pogram magiem to czeka mnie kilka sesji gamemasterowania :<
|
Nie można porównywać Młotka z DnD -Młotek jest bardziej dark, a DnD typowo heroic. Jeden lubi to, drugi to. Ja osobiście wolę DnD (4.0 rządzi, masa taktycznych możliwości w walce).
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 17:39. |