Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Pomyślmy o przyszłości. (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=191305)

wielkiejaja23 31-08-2008 18:21

Pomyślmy o przyszłości.

Co prawda w Polsce PKB rośnie średnio 6,0% co roku to u naszych zachodnich sąsiadów,jest ono wyższe.Więc nastawia mi się pytanie na język. Czy emigrujesz w przyszłości z kraju za lepszą pracą?

Marsseel 31-08-2008 19:25

Zamierzam wyjechać na 2-3 miesiące do Anglii/Irlandii w okresie po maturze - przed studiami, zamierzam tam znaleźć jakąś pracę, ale ten wyjazd będę traktował czysto rekreacyjnie, a przy okazji coś zarobię i podszkolę język.

sphinx123 31-08-2008 19:39

Raczej zostanę. Poza Japonią nie ma kraju do którego bym wyjechał, a jako że nie znam japońskiego...

Andrealfus 31-08-2008 19:57

myślę, że wyjadę z tego kraju, nic tu mnie nie trzyma, jak to śpiewa Mieszko z Grupy Operacyjna - " I staje się jasne, że lata nauki nie wiele tu pomogą, wykształcenie wykształceniem[...] tracisz godziny życia stojąc przed pośredniakiem by spotkać się z alternatywy brakiem[...] w polityce burdel[...]w kościele taca w urzędach korupcja, na ulicach przemoc [...]"

może trochę się zmieniło, praca jest, ale jak wyżyć kiedy zarabia się grosze?
przy tak sztucznym podbijaniu wartości złotówki i szalejącej inflacji polska sama się zniszczy prędzej czy później, społeczeństwo się starzeje, młodzi uciekają, tutaj nie ma już co robić, wole segregować cebulki kwiatów w holandii i zarobić (mój znajomy tyle zarobił) 4k zł na miesiąc a nie męczyć się w polsce 12h/day za marne 600-900zl miesięcznie. Zresztą inna sprawa to polityka... (kto widział aby w kraju rządził kościół? -.- )

Bardownik 31-08-2008 19:57

Aj, ciężko mi powiedzieć ;d

Z jednej strony jestem patriotą i nie zdarzyło mi się jeszcze, żebym narzekał na ojczyznę. Z drugiej mam spore ambicje, które może być ciężko zrealizować tutaj, na miejscu. Mam dwie alternatywy: studia medialne lub czysto humanistyczne bądź szkoła filmowa. Albo zajmę się pracą w jakiejś redakcji, pisaniem książek, artykułów itp. albo najpierw dostanę się do szkoły filmowej (20% szans? nie znam swojego potencjału) skończę ją, zrobię jak najwięcej dla filmu i dla siebie w Polsce, wyjadę gdzieś za granicę (USA?) tam też zrobię jak najwięcej dla swojej pasji i jak mi zdrowie, i w miarę długie życie pozwoli, to wrócę do ojczystego kraju i tutaj przeżyję, miejmy nadzieję, spokojną starość ;]

Co prawda bardziej realna wydaje się ta pierwsza alternatywa, ale co szkodzi spróbować także i tej drugiej?
W każdym razie nie mam zamiaru uciekać od problemów mojego kraju, wyrzekać się dumy narodowej i takich tam. Jak najbardziej zawsze będe praktykującym Polakiem.

@up
Od kiedy to w Polsce rządzi Kościół?

.hobnail 31-08-2008 19:57

Swe? Br? BR? PPLPLPLPLPL:"?FSA?FASFS???FSA??ASF??/???///F>SAKHA

A tak wracając do topicu.
Chcę stąd odejść jak najszybciej. Kocham naszego prezydenta i rząd. Możecie mi wierzyć, tak baardzo ich kocham.

Martka 31-08-2008 20:07

Jestem niemal pewna, że zostaję w kraju. Co prawda Polski nawet nie ma co porównywać do zachodu, ale ja mam już pomysł na przyszłość i widzę moją szansę tutaj, w kraju.

Vanhelsen 31-08-2008 20:24

Jak dostane dużo lepsze warunki? Tak, ale nie wszędzie. Na pewno nie do dojczlandu ani na Syberię, US? Japan? Who know? Nad tym zastanawiać się będę po studiach

wielkiejaja23 31-08-2008 20:46

Ja tu mam pewne warunki,tata załatwi mi pracę u siebie w PZU za 4.000 zł na rękę :evul:
mieszkanie 60m2 gdzieś w Opolu,Oluszu (byle nie Górny Śląsk)
Terenowke 4x4
to ..zyc nie umierac :D

Lasooch 31-08-2008 20:47

Nie mam pojęcia. Będzie mi odpowiadało i będę znał dany język - wyjadę. Patriotą nie jestem, chociaż tęskniłbym za moją wsią (Opole).

Rothes 31-08-2008 21:01

Nigdzie się nie wybieram. Jestem zdania, że jeśli jest się dobrym w tym co się chce robić oraz wie, że da się na tym dobrze zarobić to i w Polsce da się godziwie żyć. Dla przeciętniaków rzeczywiście może tu nie być za ciekawie, ale to już nie mój problem.

Do polityki przywykłem.

Yoh Asakura 31-08-2008 21:04

Nie planuję żadnego wyjazdu, ale może kiedyś do Londynu, kto wie...

sphinx123 31-08-2008 21:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez wielkiejaja23 (Post 2253835)
Ja tu mam pewne warunki,tata załatwi mi pracę u siebie w PZU za 4.000 zł na rękę :evul:
mieszkanie 60m2 gdzieś w Opolu,Oluszu (byle nie Górny Śląsk)
Terenowke 4x4
to ..zyc nie umierac :D

Chyba że będzie ktoś lepszy i "You are dead" :)

Aphino 31-08-2008 21:08

Ja właśnie wyjeżdżam do Islandii mieszkać, szkoła już załatwiona, wylot 2 września. 16 lat i tam będę pracował za 3,5 k za miesiąc a tu w Polsce nie mógłbym. Nic mnie tu nie trzyma...

Gelt 31-08-2008 21:14

Zostaję. Jesli dobrze mi pójdzie i ukończę odpowiednie studia to z moim zawodem nie będę musiał nigdzie wyjeżdżać.

Walekifa 31-08-2008 21:24

Musiała* : P

Ja planuje zostać. W wojsku : D

zoliax 31-08-2008 21:26

Ja jeszcze nie wiem jako kto chce pracować, a co tu dopiero mówić o planach emigracji... Ale co by nie było-zostaję! :d

Grue 31-08-2008 21:33

Narazie zostaje w kraju, roboty zlej niemam, placa wcale nie tak zle, chociaz kumpel wrocil z anglii ostatnio na urlop tylko, a do kraju niema zamiaru wrocic. Spodobalo mu sie. Ja niemam zamiaru zostawiac znajomych, dziewczyny i dobrego polskiego piwa :d

Yakky 31-08-2008 21:39

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez wielkiejaja23 (Post 2253601)
Co prawda w Polsce PKB rośnie średnio 6,0% co roku to u naszych zachodnich sąsiadów,jest ono wyższe.Więc nastawia mi się pytanie na język. Czy emigrujesz w przyszłości z kraju za lepszą pracą?

Od 14 roku życia co wakacja na 1-2 miesiące jechałem/leciałem do Angli do siostry i choć w te i wcześniejsze wakacje troche tam dorabiałem to nie kręci mnie życie tam.
Żadko kiedy są polskie msze w kościołach. A i tak w sumie zawsze jesteś tam obcy, nawet jak mieszkasz tam i 15 lat to zawsze będziesz obcy.
Kocham polske i wole tu mieszkać i po studiach pracować za 1500 zł niż tam za 1000 funtów.
Polska <3
Dolna Silesja <3

Vasudanin 31-08-2008 21:41

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Walekifa (Post 2253913)
Musiała* : P

Tak to jest jak się blogów nie czyta ;)

@
Nie zamierzam wyjechać z krajów, wystarczająco się nazwiedzałem obcych krajów.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 14:05.