Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Updates (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=166)
-   -   Ekonomia (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=191770)

Andrealfus 06-09-2008 09:06

Ekonomia

Witam.

Jak zapewne każdy szary tibijczyk staracie się coś sprzedać/kupić na trade, ale jak można zarobić jak ceny koszmarnie szybko spadają w dół?!

jakiś przykład?

Loguję się dzisiaj i próbuje sprzedać swoje nagrody z drugiego i trzeciego poziomu areny, ostatni raz jak grałem (luty-marzec) ceny były w porządku, Royal Axe 150k-200k (taka cena utrzymywała sie od up. 8.0), Heroic Axe 20-30k , więc przeglądam trade za jakąś ofertą kupna i znajduje "Buy Royal Axe" - myślę , zapytam i spuszcze cene wrazie czego do 120k, to mi wystarczy. Co się okazało? gościu mnie wyśmiał, bo wg. niego ten Axe stoi 20-30k - pomyślałem, noob jakiś, dobra pytam na game chat, forum itp i ku memu zdziwieniu podali mi ceny - Heroic Axe 9-15k, Royal Axe +/-35k , no bez przesady, aby zdobyć tego axe trzeba było wydać potionów na dużo wyższą sumę ! zresztą to nie są bronie pokroju fire axe czy fire sword, że poprostu są często lootowane, te przedmioty mają po 44 i 47 atk ! kiedyś za takie bronie by się zapłaciło 800k+ jak sca stał wtedy 1,2kk(mowa o updat poniżej 8.0 kiedy takich broni poprostu nie było).

I tutaj nasuwa mi się jedna myśl, jeśli rashid i djinny zdaly egzamin i utrzymują wartość dość dużej części itemów to dlaczego nie wprowadzić npc skupującego itemków z aren, wszystkich tych dodanych w ostatnim update (8.2) bo ceny tych itemów też lecą już na pysk na szyje.

Pozdrawiam

Andrealfus

Molof 06-09-2008 10:12

Niby dobry pomysł ale NPC ten musiałbybyć dostępny dopiero po wykonaniu jakiegos questa itd. A pozatym na securze dale royal axe stoi 150k ;)

Andrealfus 06-09-2008 10:19

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Molof (Post 2259066)
Niby dobry pomysł ale NPC ten musiałbybyć dostępny dopiero po wykonaniu jakiegos questa itd. A pozatym na securze dale royal axe stoi 150k ;)

ze quest na npc to norma :), wlasnie widze ze sa swaity na ktorych ceny sie normalnie trzymaja a sa takie co leca na pysk na szyje :/

Fureyka 06-09-2008 11:13

Za ekonomie danego servera opowiadaja jej gracze a przede wszystkim gildia rządząca. Jesli ona sie tym nie przejmuje, Tobie popraiwenie ekonomii na pewno się nie uda ;]
Na swiecie, ktorym gram item, o ktorym wspomniales wciaz jest warty 150k~, pomimo, ze update byl daaaawno temu ;].

Edit: http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=9730

Andrealfus 06-09-2008 12:13

Fureyka, masz racje, a co do gildi rządzącej, mają wszystko w nosie, rozpieprz na serverze maxymalny od godz. 11 (1h przed ss) do 12, wtedy lepiej z pz nie wychodzic bo gildia rządząca wybiera się na "łowy"

Fureyka 06-09-2008 12:39

Jesli taka masz gildie rządzącą to nie oczekuj dobrej ekonomii ;] Widac, ze zalezy im na wlasnym dobru, a kase czerpia z tych rozrob przed ss ;p W takim wypadku musisz sie dostosowac i zaakceptowac panujace tam zasady i zwyczaje ... ^^

Kojotes 06-09-2008 12:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Andrealfus (Post 2259027)
I tutaj nasuwa mi się jedna myśl, jeśli rashid i djinny zdaly egzamin i utrzymują wartość dość dużej części itemów to dlaczego nie wprowadzić npc skupującego itemków z aren, wszystkich tych dodanych w ostatnim update (8.2) bo ceny tych itemów też lecą już na pysk na szyje.

Owszem, djinny i Rashid to dobre rozwiązanie, ale nie sądze, żeby w podobny sposób można było do końca załatwić problem ekonomii i spadających cen. Przypomnij sobie w jakim momencie został wprowadzony Rashid: gdy na wielu serwerach crown armor był droższy od golden, a ludzie bardziej cieszyli się z lootnięcia RH niż DSM. Itemy te można było bardzo łatwo kupić po przystępnych cenach. Zobacz jak jest teraz: od pewnego czasu nie mam kontaktu z grą, ale na wiosnę zobaczyć kogoś sprzedającego na trade DSM, SB, G armor, itp, to była rzadkość.
Załóżmy że główne i najpopularniejsze itemy są skupowane w podobnych sklepach po dość wysokich cenach. Mogę się założyć, że większość graczy zamiast użerać się z noobami ("how much?", "offer", "u travel?", "me no travel", "akcept itanz?", "fuck u", "plx 5k less", "plx travel to folda") woli sprzedać ten item może o kilka k mniej, ale u pewnego sprzedawcy NPC, najczęściej hurtowo.

Dlaczego podaję ten powód? Otóż na jednym z ostatnich test serverów pojawił się taki tekst: We don't care about high levels, we only care about noobs, because they buy most premium accounts, podobno wypowiedziany przez kogoś z CS.

Idąc w tym kierunku statystyczny noob będzie miał większe kłopoty z kupieniem nowego, lepszego pancerza za wybotowaną kasę, której będzie potrzebował więcej, dlatego będzie mniej zadowolony z gry, szybciej mu się znudzi, a wiesz co to oznacza.

A tak po za tym, to ostatnio Tibia się zrobiła bardzo łatwa, byle ścierwo mające zerowe pojęcie o grze może wbić ten relatywnie wysoki level i zyskać dostęp/możliwość do lootowania najlepszych/najdroższych itemów, robienia najważniejszych questów (najczęściej service), porównaj ile było 100+ i 150+ 3 lata temu a ile jest dziś, ile expa się zdobywało wtedy a ile sie zdobywa dziś, więc itemów jest coraz więcej.

Podaż znacznie rośnie, popyt mało rosnie, ceny spadają.

Run out for your lives!

MikeRoyal 06-09-2008 13:36

No cóż bywa, zle jak to powiedziała Fureyka cene ustanawia gildia rządząca. Ekonomia w Tibi działa jak w normalnym życiu im więcj towaru tym niższa cena, ale faktem jest, że na Twoim serverze cena drastycznie spadła na Neranie wciąż utrzymuje się około 130-150k.

bros 06-09-2008 14:58

Na candii ceny też spadaja szybko, wszystko zależy od graczy.
Pamiętam jak MPA chodziło po 600-700k dziś moge kupić za 350k.
Sca sov po 600k.

Valest 06-09-2008 16:27

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez bros (Post 2259411)
Na candii ceny też spadaja szybko, wszystko zależy od graczy.
Pamiętam jak MPA chodziło po 600-700k dziś moge kupić za 350k.
Sca sov po 600k.

300k?;D
U nas na Kyrze 150-170k

Iteam z 3 areny na trade nie widziałem od dawna, ale wart ~80k ;<

Aruon 06-09-2008 19:11

A jakby wprowadzili np blokadę na wejście do np PoI postaciom które już wzięły nagrodę?
Nie było by czyszczenia za kase, że byle wybotowany 80 lvl kupi 200k na allegro i zaplaci za czyszczenie PoI, nie uświadczając po drodze żadnego potwora.
Wtedy trzeba by czekać na nową ekipę, bardziej się postarać itp, na pewno było by mniej tych itemków, a ich cena by poszła od razu w górę...

Fureyka 06-09-2008 19:53

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Aruon (Post 2259660)
A jakby wprowadzili np blokadę na wejście do np PoI postaciom które już wzięły nagrodę?
Nie było by czyszczenia za kase, że byle wybotowany 80 lvl kupi 200k na allegro i zaplaci za czyszczenie PoI, nie uświadczając po drodze żadnego potwora.
Wtedy trzeba by czekać na nową ekipę, bardziej się postarać itp, na pewno było by mniej tych itemków, a ich cena by poszła od razu w górę...

Takie servisy rowniez ustalaja cene itemow, co za tym idzie cene ustala gildia rządząca. Na swiecie, ktorym gram zostaly odgornie narzucone ceny serwisow, tak wiec i ceny nie spadaja. np Poi serwis (poimimo, ze serwer jest stary), kosztuje dalej 300k (i cena nie spadnie). Na innym serwie mozesz isc na poi za 50k... Co powoduje obnizenie cen itemow. Blokady nie są potrzebne, tylko ludzie musza zaczac myslec ;D

Argen 06-09-2008 21:03

@up

To prawda, ale dla przeciętnego gracza Morgany, taka sytuacja wygląda mniej komfortowo. : D
No i pozatym takie coś zrobisz tylko na servie pvp i to takim, na którym jakaś grupa graczy trzyma władzę.

@edit up

Widziałem już avengera za 150k :)

Jeal 10-09-2008 13:14

Na nebuli rownież ceny są śmiesznie niskie, a z tego co wiem 2 główne gildie mają wojnę. mpa 150k a nawet taniej czasami, c arma nie sprzedasz drożej niż 11k a dsm wogóle cieżko znlaeźć.

Valest 10-09-2008 13:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Jeal (Post 2263243)
Na nebuli rownież ceny są śmiesznie niskie, a z tego co wiem 2 główne gildie mają wojnę. mpa 150k a nawet taniej czasami, c arma nie sprzedasz drożej niż 11k a dsm wogóle cieżko znlaeźć.

Z tego co wiem to c arm 12k w dżina

Kuboszek 10-09-2008 17:50

Harmonia najtańszy świat jaki znam 2 lata temu kupiłem Giant sword za 15 k
to jest śmiesznie mała cena

A crown armor rok temu za 9 K

Jestem sprzeciw że newbie majo takie male ceny to kupywanie a h lvle takie mle zarobki przez które nie starcza im np na potiony ;/

xoz 10-09-2008 20:39

nie wiem co cipsoft kombinuje, ale drop juz dawno powinien byc radykalnie zmniejszony. uniknelo by sie cen od graczy na poziomie djinna w naturalny sposob

Milten Magician 10-09-2008 20:42

U nas tj. Astera. Ceny są makabryczne, poi itemki (oprocz soft) poniżej 100k, areny sie nie opłaca robić bo wiecej na potiony pójdzie.

Server-non-pvp więc o gildi rządzącej niema mowy.

Jeal 11-09-2008 23:07

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Valest (Post 2263264)
Z tego co wiem to c arm 12k w dżina

Mówie o trade :| przecież nie każdy ma djina zrobionego

LarvaExotech 13-09-2008 11:42

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Fureyka (Post 2259721)
Takie servisy rowniez ustalaja cene itemow, co za tym idzie cene ustala gildia rządząca. Na swiecie, ktorym gram zostaly odgornie narzucone ceny serwisow, tak wiec i ceny nie spadaja. np Poi serwis (poimimo, ze serwer jest stary), kosztuje dalej 300k (i cena nie spadnie). Na innym serwie mozesz isc na poi za 50k... Co powoduje obnizenie cen itemow. Blokady nie są potrzebne, tylko ludzie musza zaczac myslec ;D

serwis to mozesz miec za szklana szybka w domu, service to usluga... :P

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 19:56.