Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Polska polityka - dyskusje wszelakie. (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=193403)

Ashlon 23-09-2008 00:17

Polska polityka - dyskusje wszelakie.

Podobny temat na forum juz istnial, ale niestety - zaginal w mrokach dziejow. Obecnie w OWIONie mozna znalezc rozne tematy dotyczace hobby, historii zwyklych i tych spiskowych. Mysle, ze warto porozmawiac o ogolnie pojetej polityce w Polsce.

Moze zacznijmy - co myslicie o pomysle ustanowienia 6 stycznia dniem wolnym od pracy?

Vanhelsen 23-09-2008 03:12

Ja chyba mogę wypowiedzieć się za 3/4 forum: dzień wolny od pracy = dzień wolny od szkoły (analizując średni wiek użyszkodnika, większość będzie na tak :P)
A tak poważniej. No nie przesadzajmy, kolejne święto kościelne ustawowo wolne? Już chyba mamy takich 15 czy 12 dni, gdzie nawet sklepy są pozamykane. Nie uważam, by 3 Króli było na tyle ważnym świętem dla polaków by robić z tego wolne.

Gangrel 23-09-2008 03:27

Szkoda, że w mojej pracy nie ma dni ustawowo wolnych. Gdyby byly, pewnie zajal bym sie wynajdywaniem kolejnych swiat koscielnych wszystkich religii, a jakby sie skonczyly, zanim zbiore 360 dni, to sie kilka innych wierzen wymysli.

Nie rozumiem kto zabrania katolikom swietowac po pracy? Przeciez i tak swieta w wiekszosci polskich rodzin polegaja na zarciu i ogladaniu telewizji.

Dragon-Fly 23-09-2008 09:58

Nie. To godzi w interesy innych wyznawców, bo od groma jest już świąt katolickich. Poza tym kolejne straty dla gospodarki.

Scream 23-09-2008 10:11

zrobmy 40 dni wolnych od pracy, bo jezus nie mial apetytu.

Nari 23-09-2008 10:29

Też przeciw- pytanie po co takie cuś? Boże Narodzenie mi wystarczy...

Piotrek Marycha 23-09-2008 11:22

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wieszok (Post 2275984)
A tak poważniej. No nie przesadzajmy, kolejne święto kościelne ustawowo wolne? Już chyba mamy takich 15 czy 12 dni, gdzie nawet sklepy są pozamykane. Nie uważam, by 3 Króli było na tyle ważnym świętem dla polaków by robić z tego wolne.

ale z drugiej strony Polacy to chyba najciężej pracujacy naród w Europie, pozatym w wiekszosci innych panstw europejskich 3 Króli jest wolne.

Gelt 23-09-2008 11:25

Mnie tylko zastanawia jedno.. Polska to kraj wielowyznaniowy. Więc czemu większe święta innych religii nie są w ten sposób przedstawiane..? Tzn czemu nie mamy mieć wolnego w ważne święta innych religii.? Oni mają w nasze wolne.. A nie każdy pracodawca musi zgodzić się na wolne dla nich, jeśli istotnie chcą coś świętować z rodziną. Dla mnie to jest dziwne.

Gtyk 23-09-2008 11:31

@Gelt
Polska jest demokracja, a w demokracji decyduje wiekszosc. Jako ze w wiekszosci sa katolicy, to mamy wolne swieta katolickie.

Ashlon 23-09-2008 13:09

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gtyk (Post 2276080)
@Gelt
Polska jest demokracja, a w demokracji decyduje wiekszosc. Jako ze w wiekszosci sa katolicy, to mamy wolne swieta katolickie.

Ale RP jest krajem swieckim, a nie katolickim, przynajmniej tak napisano w Konstytucji ;)

Vil 23-09-2008 13:13

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gtyk (Post 2276080)
@Gelt

Polska jest demokratyczna parlamentarnie, z racji tego decyzje podejmuje wiekszosc sejmowa. A ze wiekszosc sejmowa to albo dewoci albo hipokryci grajacy kartą czolobitnosci wobec kleru to mamy jak mamy.

Dego 23-09-2008 13:18

kcem zeby byl wolny, a do koscielni i tak sie nie wybieram

GargoinX 23-09-2008 14:42

Każdy w moim wieku zapewne chciałby kolejny wolny dzień od szkoły, ale wg mnie to niepotrzebne. Jeden dzień więcej w pracy/szkole nam nie zaszkodzi, a wręcz wyjdzie na dobre. Jeśli ktoś jest wierzący, to niech po prostu odwiedzi kościół tego dnia lub pomodli się w swoim gronie.

Mapa_Europy 23-09-2008 14:44

Nie jest to uber ważne swięto, wiec jestem przeciw. I tak dni wolnych jest juz duzo

Gangrel 23-09-2008 14:48

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Piotrek Marycha (Post 2276073)
ale z drugiej strony Polacy to chyba najciężej pracujacy naród w Europie, pozatym w wiekszosci innych panstw europejskich 3 Króli jest wolne.

Ta, przy czym wcale nie mamy najmniejszej ilości dni wolnych w EU. Jestesmy na 12 miejscu pod tym wzgledem, a biorac pod uwage, ze nasza gospadarka jest jedna z najszlabszych, oslabiajmy ja dalej. Vivat 6 stycznia!

Propozycja SLD na tle tego problemu wydaje mi się całkiem rozsądna. Skoro koniecznie musimy mieć jeszcze jeden dzień wolny, niech każdy z wyprzedzeniem deklaruje który dzień jest tak ważny dla jego religii. W Stanach to funkcjonuje, a to co wczoraj wygadywał ten burak Orzechowski w tej sprawie, nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.

Fintex 23-09-2008 14:58

Widzę, że też się Lisa oglądało :)
Polska jest może najciężej pracującym kraje w europie, ale jakoś ten zachód musimy nadgonić a nie uda nam się to tracąc 4 czy 6 mld przez ustanowienie wolnego dnia. Niby argumentują to, że wypoczęty pracownik nadrobi te straty, ale wątpie w to :P Polska ma 12 dni świątecznych a średnia UE to 9,6.

Temat przyda mi się do poszerzania wiedzy o wosie. do matury jak znalazł ^^ hehe.

Lechista 23-09-2008 15:14

eeee tam im więcej dni wolnych tym lepiej ;) Chodź jakbym prowadził firmę i nie wiadomo z jakiego powodu miałbym dawac pracownikom wolne, firma by nie pracowała, jednym słowem miałbym straty to byłbym na "NIE"

Vanhelsen 23-09-2008 15:20

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Piotrek Marycha (Post 2276073)

No i co z twego, że "inni tak mają". Czy w każdej kwestii musimy się wzorować na innych?! Dla mnie to jest taka durna wymówka w szkole, "ale inni mają same jedynki, to ja mogę mieć dwóję".

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gelt (Post 2276076)
Mnie tylko zastanawia jedno.. Polska to kraj wielowyznaniowy. Więc czemu większe święta innych religii nie są w ten sposób przedstawiane..? Tzn czemu nie mamy mieć wolnego w ważne święta innych religii.? Oni mają w nasze wolne.. A nie każdy pracodawca musi zgodzić się na wolne dla nich, jeśli istotnie chcą coś świętować z rodziną. Dla mnie to jest dziwne.

Po Polska aktualnie rządzona jest falami radiowymi. "niestety" znaczna część wyborców jest katolikami więc raczej nie będą wspierać innowierców, po co się narażać mocherowym głosom :/

Slythia 23-09-2008 15:26

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wieszok (Post 2276221)
Po Polska aktualnie rządzona jest falami radiowymi. "niestety" znaczna część wyborców jest katolikami więc raczej nie będą wspierać innowierców, po co się narażać mocherowym głosom :/

Lecz narażając się moherowym głosom zyskują poparcie osób im przeciwnych (chyba większości polski) oraz dowodzą, że naprawdę chcą coś w Polsce zmienić... W końcu czy za te paręnaście lat w tym kraju będą żyły te same moherowe babcie, co dziś, czy może reszta społeczeństwa, w tym duża część dziś młodych osób, które wręcz śmieją się z tego, co się dzieje?

Wracając do tematu, niech ten dzień sobie będzie. Mi to nie przeszkadza. Oby nie zamienili go tylko z jakimś świętem majowym, bo z tego to już nie będę zadowolona... Poza tym, czy naprawdę dzień wolny tak rujnuje gospodarkę? Z jednej strony nie pracujemy, lecz z drugiej strony wydajemy pieniądze na usługi, gastronomię... To też napędza rynek. W końcu trzeba ten dzień jakoś uczcić, a ile można siedzieć w domu....

Rybzor 23-09-2008 15:58

Cytuj:

Moze zacznijmy - co myslicie o pomysle ustanowienia 6 stycznia dniem wolnym od pracy?
Należę do tych, którzy mówią, że "Polski na to nie stać".

Może kiedyś ;)

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 10:53.