Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Profesje (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=21)
-   -   Nie wiesz kim grac? Oto poradnik dla Ciebie! (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=194068)

VLD 01-10-2008 21:19

Nie wiesz kim grac? Oto poradnik dla Ciebie!

"Pomocy, nie wiem kim grac!"
"Mam druida i knighta, co lepsze?"

Takie zdania można znaleźć w dziale profesje wszędzie. Jednak są ludzie co mają różne profesje na różnych lvlach, mam nadzieję, że i Wam ten poradnik pomoże

Oto poradnik dla niezdecydowanych, sam grałem wszystkimi profesjami i wiem jak to jest.

Dobra, przygotuj sobie kartkę lub notatnik, ponieważ będziesz musiał zaznaczać odpowiedzi, które pomogą Ci w doborze profesji.

1. Sprzęt.

Sprawność komputera i internetu to ważna rzecz. Jeżeli te elementy są słabe, nie licz na profesje magiczne, które szybko padną w przypadku laga, freeza czy tez słabej karty graficznej (jak w moim starym kompie - Via Pro IGP). Dlatego juz odpowiedz na pytanie.
Mój sprzęt jest:
a) Bardzo dobry, nie mam z nim problemów
b) Taki sobie, czasami jest lag ale to nic strasznego
c) Słaby, gra przycina się lub mam "odcięcia od neta"

2. Umiejętności gracza.

Po sprzęcie najważniejsza rzecz. Co z tego ze mamy duży lvl itp. skoro przy nietypowej sytuacji np. puszczamy mysz i "niech się dzieje co chce", a po 5 sec mamy piękny napis "You are dead". Aby grać trzeba umieć i to się tyczy wszystkich profesji. W grze to jak w hamowaniu samochodem - im dłuższa reakcja na bodziec tym gorzej.
Moje umiejętności są:
a) Bardzo dobre, wiem co mam robić w każdej sytuacji
b) Średnie, umiem grać ale czasami mam "zonka" i lapię o co chodzi po 2-5 sec
c) Słabe, kapuje o co chodzi powyżej 5 sec

3. Wyobrażenia gracza co do profesji.

Każdy woli coś innego, to Nas cechuje i tym się kierujemy. Wiadomo, że nie można mieć wszystkiego naraz, ale każdy wie, co chce
Moje wyobrażenie do profesji jest takie:
a) Częste waste, lecz barwnie wyglądająca dają mi dużo przyjemności z gry i szybki exp
b) Wychodzenie na "zero" lub zdarzające się średnie zyski, dość monotonne hunty i średni exp
c) Największe zyski pieniężne na huntach, bardzo monotonne polowania, nie trzeba biegać po mfy lub ammo i bać się, że zajmą expa

4. Początki

Siedzisz w domu i wobrażasz sobie co mogę na późniejszym lvlu, skup się na początkach, bo od czegoś trzeba zacząć...
Na początku chcę:
a) Na dzień dobry expić
b) Poskilować dłuższą chwilę i można expić
c) Skilować długimi godzinami, po to żeby potem mieć spokój

5. Styl gry

każdy ma inny styl, krótka piłka wybierz swój!
a) Magiczny, różne czary i ich możliwości to mój żywioł
b) Lubię magie, ale wole bić na dystans ze zwykłej broni
c) Najlepiej podejść, zabić i po zabawie

Teraz podlicz jakich odpowiedzi masz najwięcej.

- Przeważają odpowiedzi A
Polecałbym grę profesjami magicznymi, mimo małego hp i obrony, potrafią one dużo zdziałać

- Przeważają odpowiedzi B
Tu kłania się Paladin. Profesja walcząca na dystans, z Pacc ma możliwości używania czarów, w czasie krótkiego laga przeżyje

-Przeważają odpowiedzi C
Knight, przeżyje lagi i freezy (ale nie za długie) w twoich rekach jest najlepszą postacią

UWAGA!

Jeżeli wybierzesz profesje magiczna rozwiąż niżej dodatkowy test!

Pomiędzy Sorcererem a Druidem jest parę znaczących różnic.

1. Lepiej:
a) Szybko zabić, od tego mam dużo czarów
b) Wyrównana ilość czarów leczących i atakujących jest lepsza

2. W teamie wolę:
a) Bić
b) Leczyć

3. w czasie gdy nie chce mi się expic to:
a) Idę zabić coś fajnego i zaraz wracam
b) Knight stawia mfy i przy leczeniu go robię sobie mlvl

Przeważają odpowiedzi A - Sorcerer
Przeważają odpowiedzi B - Druid

OK, wg. testu wyszła nam jakaś profesja, ale nie wszyscy wiedzą jak nią grać, dlatego umieszczę tu linki do poradników

Poradnik dla Knighta - http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=169498
Poradnik dla Druida - http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=42036
Poradnik dla Sorcerera - http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=163020
Poradnik dla Paladina - http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=70325

mercuv 01-10-2008 21:21

Jak na poczatek nawet ladnie, moze to komus pomoze i bedzie mniej spamu. Autor ma dobry pomysl.

Aphino 04-10-2008 02:18

3 dni na Forum i odrazu poradniczek :D.Ładnie no nic zoabczymy jak to dalej się potoczy :D

Yaronio 07-10-2008 19:46

coś pięknego
mi osobiście niepomogł ale nowym jak nabardziej sie przyda
dobre testy i style odpowiedzi ale jak morzesz wydłuż test i dodaj nowe opcjie wyboru to jeszcze bardziej ułatwi wybór postaci 9/10

p.s. po co ci tutaj zdjęcia?

VLD 07-10-2008 21:18

Dodam pare screenow, np. z huntow zeby pokazac co dana profesja potrafi itp, rozbuduje tez TEST, jednak nie moze on byc za dlugi, mysle ze do 10 pytan wystarczy

PS. Dziekuje za komety

Viscia 07-10-2008 21:25

Jeszcze warto by bylo dodac ze jesli wyszlo nam np ze powinnismy grac knightem to nie znaczy ze nie nadajemy sie na maga i na odwrot
Ogolnie swietny poradnik. Oryginalny pomysl. gratuluje :)

Rafal_Dudek 09-10-2008 20:42

Mógłbyś uaktualnić poradnik, sporo się pozmieniało w ostatnich update'ach ...

Na przykład Druid teraz ma równie silną ofensywę co Sorc, więc nie tylko ci, co wolą leczyć będą nim grać.

VLD 10-10-2008 08:24

Poradnik caly czas jest "na czasie". Druid mimo ze ma moc taka jak sord, dalej jest jedyna profesja leczaca "samego z siebie", dlatego taie pytanie dalej figuruje, co nie zmienia faktu ze poradnik powieksze w najblizszych dniach.

PS. Dziekuje za komenty

Yaronio 11-10-2008 00:03

goł goł jedziesz next pytania ;p(do testu;p)

Miki^^ 11-10-2008 11:16

Ok, po tym temacie naprawdę, do czasu kolejnego update, koniec kolejnego spamu "kim grać", "jaka profa naj leprza", "knajt jest fajny 11oneoneoneone"

traws16 11-10-2008 11:31

Daj więcej pytań i coś byś mógł zrobić bo po dwóch pierwszych pytaniach od razu wiadomo która odpowiedź jest do której profesji xD

Lipus94 19-10-2008 15:26

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez VLD (Post 2283362)
3. Wyobrażenia gracza co do profesji.

Każdy woli coś innego, to Nas cechuje i tym się kierujemy. Wiadomo, że nie można mieć wszystkiego naraz, ale każdy wie, co chce
Moje wyobrażenie do profesji jest takie:
a) Szybki exp. Waste? Jakoś sobie z tym poradzę
b) Średni exp. Mogę wyjść na zero , jak zarobię to będzie dobrze
c) Powolny exp. Mimo że wolno to zawsze exp, przynajmniej nie musze biegać po mfy lub ammo i bać się, że mi zajmą expa

Ten fragment mnie najbardziej "poruszyl". Dla mnie zaden z tych odpowiedzi nie cechuje danej postaci (no, moze troche sorcerer). Przeciez kazde profesje moga expic z taka sama szybkoscia, ale z roznym stopniem waste. Nie zgodze sie tez ze pall musi sie martwic o zyski, jak ty to ujales. Wedlug mnie te odpowiedzi powinny wygladac tak:
a)Czeste waste, lecz barwnie wygladajaca gra i brak monotonnych huntow
b)Kompletny brak waste, miejscami duze zyski, monotonne hunty
c)Chyba najwieksze zyski pieniezne na huntach, jeszcze bardziej monotonne polowania, mozliwosc expienia calymi godzinami bez potrzeby powrotu do miasta po amunicje/potiony

Co ty na to? :)

@Autor
Pomoge Ci troche jak tego chcesz :p
Mozesz jeszcze wstawic takie pytanko:
Wybierajac sie na wspolne hunty z wszystkimi profesjami wole:
a)Atakowac tylko magia, leczyc blokera i pomagac sobie summonami, na huntach cwiczyc rowniez mlvl, dostawac spory % loota,
b)Tylko i wylacznie atakowac, dostawac najmniejszy % loota ale najwiecej expa,
c)Blokowac i dostawac najwiekszy % loota ale najmniej expa.

Pomysl troche nad odpowiedzia "a" zeby pasowala zarazem do Sorcerera i Druida, albo po prostu zrob 4 mozliwe odpowiedzi xD

Ps. Sorqa za brak polskich liter ale pisze z niepolskiej klawiatury.

@Down
Mi nie chodzi o miejscowki w ktorych paladyni moga expic, ale o styl w jakim oni to robia. Non-stop speary/bolty/arrowsy/stary, czasem jakas exurka i jakis ~san. W porownaniu z magiem/druidem jest to bardzo monotonny wachlarz mozliwosci :)

Virlan 19-10-2008 16:01

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lipus94 (Post 2303178)
b)Kompletny brak waste, miejscami duze zyski, monotonne hunty

To miało się odnosić do paladyna? Niby dlaczego paladyn ma monotonne hunty? Nim można siedzieć gdzie się chce, i to bez waste, a druidem/magiem latasz w 3 miejscówkach ;/ też niecelne.

VLD 20-10-2008 17:51

Pytania podobaja mi sie, jednak je troche przerobie i wkleje

DZIEKUJE ZA KOMENTY

Piotrek Marycha 20-10-2008 22:24

bez obrazy ale nie masz pojęcia o tej grze, poradnik w połowie stereotypowy a w drugiej połowie błędny, jezeli bardzo chcesz moge wytknąć wszystkie błędy

Luka$ek 21-10-2008 08:02

@UP dla takich jak ty to nic się nie podoba potraficie tylko pierdzieć w krzesło i mówić jakie to jest złe i najgorsze ;),chyba napisał że będą poprawki? =x

Ten poradnik (test) bardzo fajny,przyda sie dla newbie =)

Exelon 21-10-2008 11:57

Fajny ale troszke za mało pytań:p 8/10

nie_slucham_ludzi 21-10-2008 19:22

Dobrym pomysłem było by dopisanie pytań:
,,Czy zamierzasz kupić pacc?"
,,Na jakim świecie masz zamiar grac?(non-pvp, pvp, pvp enfo)"

Zonta 21-10-2008 19:37

jezeli ktos nie ma koncepcji kim grac to znaczy ze i tak nie osiagnie w miare wysokiego lvl bo sam nie wie czego chce ktos moze grac sorcem i tylko nim bo w innych mmorpg gral i bylo fajnie bedzie cisnol roty do 40 lvl ale on gra sorcem i jest z siebie dumny. Poradnik spoko ale jest on dla ludzi o malej inwencji

Alanus Lutinum 21-10-2008 19:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Luka$ek (Post 2305558)
@UP dla takich jak ty to nic się nie podoba potraficie tylko pierdzieć w krzesło i mówić jakie to jest złe i najgorsze ;),chyba napisał że będą poprawki? =x

Ten poradnik (test) bardzo fajny,przyda sie dla newbie =)

Przedstawił dobre argumenty, podszedł do tego obiektywnie, a większość uważa, że to jest dobre, bo pierwszy post taki był... taki rodzaj nieasertywności i braku swojego zdania na dany temat.

Poradnik nie jest zły, ciekawy pomysł, ale właśnie autor nie ma dużego doświadczenia w graniu profesjami, opiera się na tym co gdzieś tam ktoś powiedział (stereotyp). Popytaj się osób, które znają dobrze swoje profesje i postaraj się wyciągnąć wnioski.

Poradnik jest zbędny, ci którzy mają takie dylematy, to dzieciaki, które nie umieją sobie sami poradzić w grze, a co dopiero na forum.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 05:02.