Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   najlepszy windows (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=194517)

Dirty Sanchez 07-10-2008 01:01

najlepszy windows

ostatnio dużo tych Windowsów wychodzi: SP3, MX trochę się w tym pogubiłem
a tak się składa ze planuje przeinstalować system jaki mam wybrać ??

Calen Futh 07-10-2008 05:58

Ja tam sądzę, że najstabilniejszy (phi) jest XPSP2. No chyba, że możesz popisać się nowiutkim sprzętem to chcąc nie chcąc powinieneś wybrać Vistę bądź XPSP3 64-bitowe (XPSP2 ma ograniczenia co do wielkości odczytywanego ramu). Ja tam mimo względnie dobrego komputera korzystam z SP2. SP3 niby poprawia wydajność systemu o 10%, ale ile w tym prawdy- nie mam pojęcia. No, ale ilu użytkowników tyle opinii, więc na pewno ktoś zaraz zbeszta mnie, że SP2 ssie, bo jest stary, oklepany itp.

@edit: Podsumowywując polecałbym SP2 bądź SP3.

Rybzor 07-10-2008 06:36

Trzeba pamiętać, że to, jak sprawuje się nasz system, zależy w 90% od nas. Dla mnie warte uwagi są jedynie

- XP SP2, ewentualnie SP3
- Windows MX 7

Kurczakos 07-10-2008 08:16

windołs xp sp2

Rayza 07-10-2008 10:49

XP s2? jak dla mnie jest extra tylko brak mu Worda,Excela ..

Slay 07-10-2008 11:10

Najstabilniejszy Windows? 3.x
A tak w ogole to radzilbym sie zastanowic nad jakims systemem unixowym.

Slythia 07-10-2008 11:13

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rayza (Post 2289235)
XP s2? jak dla mnie jest extra tylko brak mu Worda,Excela ..

Jak brak? Przecież jest to oddzielna aplikacja... Najnowszego office dostaniesz za 150-200 zł (do użytku domowego).

Vistę odradzam. Nadal dużo błędów, niedociągnięć... I dobrze chodzi tylko na naprawdę dobrym sprzęcie (zalecane x2). Jeśli myślisz o oryginalnym systemie, to pamiętaj, że już ciężko kupić XP - jakiś czas temu został wycofany....

@down
Ale żaden system nie ma windowsowskiego office od razu...

Rayza 07-10-2008 12:10

wiem,dla tego napisałem ze szkoda ze ich niema xD

polostap 07-10-2008 12:27

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Slay (Post 2289238)
Najstabilniejszy Windows? 3.x
A tak w ogole to radzilbym sie zastanowic nad jakims systemem unixowym.

haha. Czy Ty chociaż raz w życiu widziałeś i miałeś doczynienia z tą wersją Windows? Nie? To proszę, nie wypowiadaj się.

Jeżeli chodzi o najlepszy Windows. Oczywiście, że WinXP SP3.

Pozdrawiam,
polostap.

Dregar 07-10-2008 14:13

Windows 98 _/

Vil 07-10-2008 14:22

Zaden windows nie sprawil mi tyle problemow w tak krotkim czasie jak egzemplarz SP3 ktory zmuszony bylem zainstalowac.

Ogolnie najlepszy windows to windows odinstalowany.

Calen Futh 07-10-2008 16:01

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Slythia (Post 2289240)
pamiętaj, że już ciężko kupić XP - jakiś czas temu został wycofany....

A czasem nie jest tak, że on ma zostać wycofany dopiero w październiku 09' bodaj?

Slythia 07-10-2008 16:04

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Calen Futh (Post 2289404)
A czasem nie jest tak, że on ma zostać wycofany dopiero w październiku 09' bodaj?

Być może wspieranie systemu zostanie wycofane dopiero w październiku za rok, lecz sam system nie jest dostarczany do sklepów już od jakiegoś czasu. Pozostały ewentualnie zapasy... Oczywiście, można go zdobyć kupując najwyższą wersję Visty, lecz chyba nie tędy droga.

@down
O_O?? Trzeba chyba odświeżyć informacje...
Z tego, co się właśnie dowiedziałam, chodzi o możliwość zamiany preinstalowanej Visty na Xp (Ultimate) przy użyciu dołączonych płyt z systemem (tak, a recovery sama muszę sobie wypalić). Podpytam się jeszcze ;].

Calen Futh 07-10-2008 16:12

Cytuj:

Microsoft po raz kolejny przyznał, że jego najnowszy system operacyjny - Windows Vista - nie jest tak popularny, jakby sobie tego życzył. Po raz kolejny przedłużony został moment wycofania Windowsa XP ze sprzedaży - tym razem z 31 stycznia 2009 na 31 lipca 2009 - informuje The Register.
dziesiecznakufff

Kuboszek 07-10-2008 16:14

Windows XP ja taki posiadam od lat :P

Slay 07-10-2008 16:49

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez polostap (Post 2289261)
haha. Czy Ty chociaż raz w życiu widziałeś i miałeś doczynienia z tą wersją Windows? Nie? To proszę, nie wypowiadaj się.

Rozczaruje cIE - widzialem i korzystalem.

Yoh Asakura 07-10-2008 19:07

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil (Post 2289312)
Ogolnie najlepszy windows to windows odinstalowany.

Jak się nie umie korzystać, to i owszem. :baby:

Frapper 07-10-2008 19:53

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura (Post 2289653)
Jak się nie umie korzystać, to i owszem. :baby:

Jak sie na oczy nie widzialo zajebiscie przygotowanego systemu unixowego, ktory odpala sie w kilka sekund, wypieprza sie jak narobisz konkretnego bajzlu, wyglada 100x lepiej niz vista i wszystko co trzeba moze miec zaraz po instalacji.

Yoh Asakura 07-10-2008 20:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Frapper (Post 2289746)
Jak sie na oczy nie widzialo zajebiscie przygotowanego systemu unixowego, ktory odpala sie w kilka sekund, wypieprza sie jak narobisz konkretnego bajzlu, wyglada 100x lepiej niz vista i wszystko co trzeba moze miec zaraz po instalacji.

Piękne słowa, ale jak się mają do rzeczywistego stanu rzeczy ? :confused:

Kele 07-10-2008 21:07

@Frapper
O ile lubie linuksopodobne systemy, to nie lubię ludzi, którzy z wypiekami na twarzy chcą nawracać na open source. Btw. jakie distro? ;>

Faktem jest, że na linuksie mamy compiz-fusion, który ownuje aero pod kazdym względem. Co do instalacji oprogramowania, raczej skupiłbym się na możliwości łatwej i w większości przypadkow bez-rebootowej aktualizacji niz na samej instalacji softu. Pamietac trzeba o dependency hell i setkach megabajtow, ktore trzeba zassac jesli tylko chce sie zainstalowac prosty edytor na srodowisku, ktore akurat nie ma tych bibliotek ;> To ze po postawieniu danego distro, wszystko od razu mamy zainstalowane, to tylko kwestia dostosowania. Windowsa tez mozna odpowiednio przerobić za pomocą nLite i wtedy też będziemy mieli system gotowy do pracy zaraz po instalacji. Odnośnie szybkiego bootu, to oczywiście po odpowiednich optymalizacjach, distra linuksowe moga odpalac sie szybciej, tyle ze nie jest to wcale wyznacznikiem zajebistosci, bo bootuje sie z reguly raz dziennie ;> Fajnie byloby pamietac tez o takich narzedziach jak chociazby BootVis, ktory jakos tam chyba sie sprawowal pod windowsami.

@topic
Windows XP/Vista, ale dobry system bez mądrego usera i tak nie będzie sie dobrze sprawował ;>

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 16:09.