Wasze zdanie?
Cześć, korzystając z tego iż mam trochę wolnego czasu chciałem się dowiedzieć czy podzielacie moje zdanie że Tibia ma już swoje najlepsze lata za sobą i po prostu umiera śmiercią naturalną. Wydaje mi się że coraz mniej ludzi gra w tą grę, a częściej słyszy się o takich tytułach jak WoW, Warhammer online, Lineage 2, Guild Wars itd. Gry te już dawano zawitały na rynku światowym ale w Polsce nie mówiło się o nich aż tyle do tej pory z wiadomych powodów a mianowicie z powodu braku funduszy :) . Dobra ale przechodzę do tematu chciałem się was zapytać czemu Tibia odchodzi po woli na emeryturę(jeśli Worgule tak myślicie), ja ze swej strony zastawiałem się nad tym trochę i dochodzę do pewnych wniosków mianowicie: Tibia nie może sprostać dzisiejszym wymagania gracza, nie chodzi mi tu tylko o grafikę ale przede wszystkim o pomysły i urozmaicenie, które panuje obecnie w uniwersum Tibi. Na początku swej argumentacji poruszę sprawę czarów zarówno w Tibi oraz w WoWie. W Tibi każda z profesji zawiera własne czary, niektóre z nich mają ich dość sporo (np. mag) ale gdy przyjrzymy się bliżej owym zaklęciom to dochodzimy do wniosku że pozostaje nam garstka przydatnych zaklęć, jako przykład tych nie przydatnych można tu podać choćby takie czary jak: Enchant Staff, Animate Dead, Great Light czy Poison Wall, natomiast w WoWie mag ma wiele czarów, oczywiście jednanych używa się częściej a drugich rzadziej ale każde jest przydatne. Sytuacja ma się jeszcze gorzej z rycerzami w Tibi, knight bijąc potwory rzadko kiedy używa innego czaru niż exura czy exori, ponieważ na resztę szkoda mu many bo będzie miał „waste” w WoWie ponieważ mana(w przypadku wara rage) działa na trochę innych zasadach więc gra jest bardziej urozmaicona i każdy z graczy używa swym zdolności inaczej. Bardzo fajna rzeczą natomiast którą można spotkać w Tibi jest system run, który osobiście uważam za jedną z lepszych rzeczy w Tibi. Drugą sprawą którą chciał bym poruszyć to urozmaicenie w grze. W Tibi istnieją 4 profesję oraz jedna rasa, przez co kombinacji jest dość mało natomiast w przypadku WoWa sprawa ma się zupełnie inaczej, istnieje tam 10 ras oraz (po wprowadzeniu dodatku za miesiąc) 10 klas(czyli jak Tibijskie profesje), ale najgorsze jest to że w Tibi druid i mag to prawie ta sama profesja, po za kilkoma szczegółami jak np.: inna animacja czarów, czy umiejętność robienia trochę innych run te profesje nie różnią się od siebie, natomiast w przypadku WoWa, pomimo tego iż istnieje tam 10 klas(profesji) to każda klasa różni się od siebie dość sporymi różnicami, dla przykładu można tu porównać maga, warlocka i priesta niby wszyscy posługują się magia a jednak są bardzo zróżnicowane np.: warlock posiada umiejętność przyzywania swojego demona, używa wysysania życia oraz many, umie wprowadzić w taki stan przeciwnika by ten stracił na chwile nad sobą kontrolę, mag natomiast zadaję okropnie wielkie obrażenia, umie tworzyć sobie własne portale, tworzyć sobie sam jedzenie oraz picie. Priest natomiast jaka jedyna z tych klas posiada czary leczące umie także kontrolować przez pewien czas humanoidy, oraz umie zdejmować buffy z przeciwnika. Oraz wiele, wiele innych rzeczy których tu nie podam ponieważ nie grałem tymi klasami więc nie znam ich umiejętności aż tak dobrze. Kolejną sprawą związaną niejako z profesjami jest to iż w WoWie istnieją drzewka talentowe, które umożliwiają naszej postaci wybranie jednej z trzech specjalizacji np. jako szaman mogę zostać postacią dobrze radzącą sobie z walką w zwarciu, szamanem którego głównym atutem jest walka na dystans, oraz szamanem któremu najlepiej wychodzi leczenie siebie i innych. W Tibi nie ma W ogóle takiej możliwości więc np. nasz druid rozwija się tak samo jak inni druidzi. Kolejną rzeczą której nie zobaczymy w Tibi są profesje Warcraftowe czyli nasze specjalizacje które pomagają nam w czasie rozwijania naszej postaci lub dają nam możliwość sprzedawania naszych wyrobów innym. Do profesji Warcraftowych należą miedzy innymi: Alchemia (dzięki której tworzymy mikstury leczenia, szybkości, zwiększające nasz intelekt oraz wiele innych), Górnictwo (dzięki czemu możemy wydobywać różnorakie rodzaje metali z których potem można wykonać jakiś pancerz), czy inżynieria (dzięki której możemy konstruować własne machiny czy tworzyć bomby), oraz wiele innych profesji których nie będę opisywał. Kolejną sprawą którą chciał bym poruszyć jest zapewne wszystkim dobrze znane PVP. W Tibi wygląda to dość fajnie, lecz nie stanowi jakiegoś częstego zjawiska ponieważ każdy boi się śmierci, która ciągnie za sobą nie małe konsekwencję. Ma to też swoje dobre strony bo jako zabójcy graczy budzi się zasłużony respekt, ale z drugiej strony ktoś bez powodu może nam powiedzieć „Pay, or hunter” co nie jest w cale bardzo przyjemną rzeczą . w WoWie sprawy mają się zupełnie inaczej tam gdy umrzemy trafiamy po prostu na cmentarz i biegniemy do swojego ciała nie tracąc przy tym ani punktów doświadczenia ani ekwipunku. Może to się wydawać dość głupie ale gdy zastanowimy się nad tym bliżej to dochodzi się do wniosków iż przecież gra ma nam dostarczać rozrywki a nie nas przygnębiać, więc w takim systemie PVP można dać z sobie wszystko i liczyć że to ja wyjdę z walki jako zwycięzca. Bardzo fajną rzeczą w WoWie są także strefy zwane battlegroundami, polega to na tym iż 2 grupy graczy(Horda vs Alliance) rywalizują ze sobą w specjalnych sektorach o to kto np. jako pierwszy przejmie flagę przeciwnika itp. Ostatnią rzeczą jaką chciał bym tu poruszyć jest sprawa PVE, mianowicie w Tibi wygląda to tak że zabijamy potwory aby poexpić , lub wydropic z nich jakiś przedmiot, zazwyczaj albo polujemy samotnie albo w małych grupach do 5 osób(nie licząc rzadko zdarzających się najazdów najsilniejszych bossów), natomiast w WoWie levelowanie kończy się po osiągnięciu maksymalnego 70 poziomu( w przypadku nowego dodatku 80), więc co nam zostaje gdy nasza postać osiągnie już najwyższy poziom? Rajdowanie, jest to pokonywanie bossów w danych instancjach/dungeonach, polega to iż w grupie 5-40 osobowej(zależnie od typu rajdu) walczymy z naprawdę silnymi przeciwnikami, takie wypady powiedzmy 25 osobowej grupy na jakiegoś bossa dostarczają wiele fajnych chwil w grze :P Reasumując Według mnie Tibia praktycznie stoi w miejscu, nie daje już tego co kiedyś, coraz mocnej jest wypychana przez inne powiedzmy sobie szczerze lepsze gry MMO. Uważam iż Cipsoft powinien szukać takich wyjść by Tibia stawała się coraz bardziej urozmaicona ale dawała graczom jakąś odmianę od innych MMO(czyli coś innego niż to co napisałem wyżej ale sprawiających taką samą frajdę :p), a nie coraz bardziej stawała się podobna do nich, bo kto będzie chciał grać w grę o słabej oprawie graficznej, która jest niedoskonałym klonem innych.
Tak na marginesie grałem w Tibię przez 2 lata miałem kilka postaci 50-70lvlowych a w WoWa 1,5 roku przy czym miałem 70lvl szamanem oraz kilka postaci na niższych lvlach, więc znam się trochę na rzeczy :P Obecnie nie gram w żadną grę więc moja opinia jest bezstronna.
Zachęcam do dyskusji na ten temat i czekam na wasze opinie
Pozdrawiam Wux:)
|