Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Sposoby zapamiętywanie [need help] (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=195229)

kombossik123 15-10-2008 19:45

Sposoby zapamiętywanie [need help]

Akurat dostałem wiersz (reduta ordona) który muszę nauczyc się na pamięc ale niestety ja zawsze miałem z takim czymś problemy , po prostu nie umiem zapamiętac tekstu chyba że mogę go troszkę ,,pozmieniac'' czyli uczyc się uproszczonej wersji ;p Wiem że nie dam się go na pamięc nauczyc więc proszę was żebyście jakoś mi pomogli , powiedzieli swoje sposoby nauki czegoś takiego na pamięc itp

Link do wierszu \/
http://univ.gda.pl/~literat/amwiersz/0060.htm

A i czy jakieś proszki (tabletki) na pamięc coś dają bo widziałem pare takich reklam i sam nie wiem czy se czegoś takiego nie kupic.

Gobin 15-10-2008 19:52

Heh dziś mialem z tego recytacje :D.

najlepszy sposób to czytasz jedna linijke z 15 x Aż zapamietasz potem zamykasz i z pamieci mowisz potem czytasz ta sama linijke 5 x i znowu zamykasz i potem następna linijka a na koncu caly tekst czytasz ;)B)

Powodzenia :)

KrEmAs KAc 15-10-2008 19:55

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gobin (Post 2298784)
najlepszy sposób to czytasz jedna linijke z 15 x Aż zapamietasz potem zamykasz i z pamieci mowisz potem czytasz ta sama linijke 5 x i znowu zamykasz i potem następna linijka a na koncu caly tekst czytasz ;)B)
Powodzenia :)

weź do ręki słownik:P
technika zdająca egzamin ale znam lepszą czytasz w domu ze 2 razy idziesz do szkoły spalasz szklaka przed lekcją raz przeczytasz na lekcji i recytujesz ;) 80% zdawalności + niezłe beki :D

Mapa_Europy 16-10-2008 08:26

Jak nie próbujesz wkuć to nic Ci nie pomoże :| Czytaj i powtarzaj po jednym wierszu...

Xelius 16-10-2008 09:01

Heh... Wczoraj w szkole to recytowałem ;)
Siądź w jakimś cichym kątku i ucz się po zwrotkach.

Misza 16-10-2008 10:30

Czytaj to sobie z jakąś melodią, rytmem, łatwiej ci będzie zapamiętać.

Albo wmów sobie, że tekst jest kultowy, jakby tekst twojej ulubionej piosenki, czy coś. Też może pomóc.

Frapper 16-10-2008 12:51

Amfetamina ftw.

Rayza 16-10-2008 13:18

ucz sie linijkami a potem powtarzaj all co sie nauczyłeś co 3 wersy
ja dzięki temu nadal pamiętam Hymn o miłości ; o

Fredrius 16-10-2008 22:44

Sproboj nie tylko uczyc sie na pamiec poprzez czytanie, bo tak jest wolniej. W szkole nam mowili ze jak widzimy i slyszymy tekst to latwiej go zapamietac, wiec proponowali nam aby przy nauce pisac to co sie uczymy i odrazu czytac to na glos. Ponoc pomaga, mozesz sprobowac.

Yoh Asakura 16-10-2008 22:50

Wyobraź sobie, że jesteś na planie filmowym, że jesteś mega gwiazdą (np. Di Caprio) i musisz na gwałt nauczyć się tego tekstu. Mi pomaga.

Frapper 16-10-2008 23:02

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura (Post 2300190)
Wyobraź sobie, że jesteś na planie filmowym, że jesteś mega gwiazdą (np. Di Caprio) i musisz na gwałt nauczyć się tego tekstu. Mi pomaga.

To nie jest pomoc. Ty leczysz kompleksy. Nie wiem jakie, ale tak jest.

Yoh Asakura 16-10-2008 23:10

Czy ja wiem, jakoś łatwiej mi się uczyło wierszyków na pamięć wyobrażając sobie, że jestem Cezarym Pazurą na planie filmowym.

Vanhelsen 17-10-2008 00:26

czym więcej wykorzystujesz zmysłów tym szybciej się uczysz, a więc czytaj sobie go na głos i przepisuj jednocześnie.
Możesz też ponadawać zwrotkom jakieś słowa tytułowe i w wolnych chwilach uczyć się dodatkowo kolejności tych słów (na wypadek gdybyś się zagubił w trakcie ;)

Slay 17-10-2008 10:19

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura (Post 2300230)
Czy ja wiem, jakoś łatwiej mi się uczyło wierszyków na pamięć wyobrażając sobie, że jestem Cezarym Pazurą na planie filmowym.

Ewentualnie wyobrazajac sobie, ze jestes Eduardo tuz po 'spotkaniu' z Martinem Taylorem i ze nauka wierszykow to juz chyba jedyna rzecz, ktora Ci w zyciu zostala.

Nagraj to sobie w mp3 z jakas odpowiednia muzyka i sluchaj na okraglo. Teksty piosenek wchodza do glowy z zadziwiajaca latwoscia, nawet jesli nie masz zamiaru sie ich uczyc.

Duch Niespokojny 17-10-2008 11:10

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gobin (Post 2298784)

Uczenie się po jednej linijce na raz to chyba nie jest najlepszy pomysł. Lepiej się uczyć po 2 - wówczas rymy ułatwiają zapamiętywanie.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Frapper (Post 2300215)
To nie jest pomoc. Ty leczysz kompleksy. Nie wiem jakie, ale tak jest.

Bullshit, panie Freud. Włączenie emocji w proces zapamiętywania znacznie go usprawnia. W końcu o wiele łatwiej zapamiętamy coś, co wywołuje w nas silne uczucia niż coś zupełnie dla nas obojętnego.

Nie jestem pewny, czy to pomoże, ale ze swojej strony mogę polecić wizualizację - czytając wiersz, przy każdej linijce staraj się wyobrazić sobie, że to ty bierzesz udział w akcji, jesteś tym żołnierzem, który broni Reduty i widzi przed sobą "artyleryi ruskiej szeregi". Staraj się maksymalnie wykorzystać wyobraźnię, i to nie tylko wzrokowo - zapach, dźwięk, dotyk, nawet smak czy uczucie bólu - im więcej zmysłów wykorzystujesz, tym łatwiejsze jest zapamiętywanie.

Frapper 17-10-2008 11:15

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Duch Niespokojny (Post 2300380)
Staraj się maksymalnie wykorzystać wyobraźnię, i to nie tylko wzrokowo - zapach, dźwięk, dotyk, nawet smak czy uczucie bólu - im więcej zmysłów wykorzystujesz, tym łatwiejsze jest zapamiętywanie.

To juz lepiej sie nafurac niz starac sie na sile z mozgu zrobic sieke.

Duch Niespokojny 17-10-2008 11:29

Rób jak chcesz, ale ja słyszałem, że jak już zaczniesz brać amfę, to później już nie dasz rady się normalnie uczyć. Zresztą, tak czy siak, musisz przygotować się na spore wydatki i konsekwencje zdrowotne, tak jak w przypadku szprycowania się niemal każdymi innymi chemikaliami.
A ćwiczenia wyobraźni raczej nie można nazwać "robieniem z mózgu sieki" ;)

.Ryuuzaki. 17-10-2008 14:41

Ja sie ucze po 2 linijki i zapamietuje : P bw Reduta Ordona był to jedyny wiersz który z chęcią się nauczyłem /o/

Frapper 17-10-2008 18:21

Dostalem warna za wyrazenie swojej opinii w niewulgarny sposob.

Dzisiaj na niemieckim
-Ale ja tego nie rozumiem
-Ksiazka i wkuwaj na pamiec, mnie to nie interesuje czy zrozumiesz.

Lechista 17-10-2008 19:57

czytasz 2 razy, mówisz sobie w pamięci z 10, pzechodzisz do 2 linijki, mowiesz w pamieci 10 razy, teraz mowisz po 10 razy 1 i 2 wers. I tak do 60 xD Albo nagraj sobie jak to czytasz, i słuchaj tego cały dzień. Na 100% się wykujesz :PP

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 02:51.