Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   RPG (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=26)
-   -   Dobry & darmowy MMORPG. Czy istnieje? [Poszukiwania] (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=196328)

Aroonia 26-10-2008 20:43

Dobry & darmowy MMORPG. Czy istnieje? [Poszukiwania]

Po przeczytaniu nazwy tematu łatwo można się domyślić po co powstał. Otóż niedawno rozpocząłem poszukiwania naprawdę dobrego, darmowego MMORPG'a któremu mógłbym poświęcić większość czasu spędzanego przy komputerze. Niestety mojej wybrednej osobie nie wystarczą 4 klasy postaci na krzyż i pseudoizometryczna grafika (ahh ta Tibia) :P

Przedstawiam Wam cechy mmorpg'a, którego szukam:
*Dużo profesji lub dróg ich rozwoju (czyli przeciwieństwo tego, co mamy w Tibii)
*Pokaźna ilość skilli dla każdej klasy
*Mounty przydatne przy pokonywaniu dużych odległości & pety pomagające w walce (+ ich rozwijanie się wraz ze 'stażem', mmmm...)
*Cecha pozwalająca oderwać się od ciągłego zdobywania doświadczenia, np. crafting.
*Grafika 3D, byle nie "cukierkowa". Mile widziane urozmaicenia typu zmiany pogody itp.

Cóż... przyznaję, wymagania mam spore. Oczywiście nie wykluczam gier, którym brak chociażby jednej wymienionej wyżej cechy :)

Świetnym przykładem gry spełniającej praktycznie wszystkie moje oczekiwania jest Rappelz. Niestety stworzony został na tak paskudnym silniku, że komputer nie wyrabia, a po przekroczeniu pewnego poziomu nie pozostaje nic innego jak expienie w dungeonach, czyli strasznie zatłoczonych miejscówkach (a wtedy zamiast gry mam pokaz slajdów). Dodam, że testowałem już takie gry jak: Last Chaos (stfu!), Silkroad, Rohan, Tales of Pirates, Shayia, Goonzu, Maple Story, Cabal, Twelve sky, Phoenix Dynasty, Archlord, Perfect World, Metin2, PristonTale i Neosteam (ta ostatnia jest naprawdę ciekawa, gdyby nie efekt 'driftowania' postaci spowodowany opóźnieniami servera. Nie wiem jak można zepsuć sterowanie w tak dobrej grze). Być może któraś z wyżej wymienionych spełnia przedstawione wcześniej kryteria, a ja za krótko w nią grałem, by się o tym przekonać (przyznam, że niektóre nie egzystowały na moim dysku twardym dłużej niż pół godziny).

Okej. Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś kto grał już w taką perełkę i jest w stanie polecić ją w tym temacie, najlepiej z uzasadnieniem. :)

Xantro 26-10-2008 21:07

Ultima Online. Jedyne czego nie spełnia to grafika 3d.
@2down:
No i crafting to jedynie awakowanie, tworzeniu unikatów i ultimatów, pozatym nudny gring. A jednak we flyffa gram i mi sie podoba ^^.

Mr.Pszczola 26-10-2008 21:07

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Barosa7
Metin2:
4 profesje każda ma po 2 podprofesje
Profesje magiczne mają po 6, działające na broni 5, z czasem dochodzi kilka skilli
Koń, kamienie duszy (mają różne właściwości, KD Przyśpieszenia przyśpiesza prędkość postaci), Koń bojowy (można z niego bić), który z czasem zamienia się w militara (skille z konia itd.)
Łowienie ryb, wojny, pojedynki, bossy itd.
3D, nie jest cukierkowa ; p

. .

Bluray 26-10-2008 21:09

@Up
Przecież napisał że testował metina :O
Cytuj:

Czytamy ze zrozumieniem....
Ups. Chyba musiałem przysnąć na tym fragmencie, cóż zwracam honor.
________

Takie rzeczy to tylko w erze ;)

Co do tematu, to może Flyff? Masz dosyć "nie cztery profesje na krzyż" no i od 20 poziomu doświadczenia, jest możliwość latania, na deskach, czy innych "drzwiach" (Można walczyć latając). Sam dopiero zaczynam grać, więc nie wiem czy jest coś innego do roboty "expowanie", nie wiem czy jest ogranicznik levelowy, no ale jest też pvp (na każdym świecie) i coś znanego z tibi, czyli PK (ale jest to tylko na jednym serwie, więc nie ma problemu)
O pvp:
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wikipedia
Dueling [edytuj]

Znany także jako PvP. Jedna postać pyta się drugą o zgodę na rozegranie pojedynku. Jeżeli się zgodzi obie osoby zostaną do siebie dopuszczone i mogą się atakować. Jedynymi ograniczeniami jest brak "duelowania" osób o 30 lvlów wyżej od siebie a także blokada na osoby, które nie ukończyły pierwszego szkolenia (1st job).

PK [edytuj]

Serwer PK (możliwość zabijania innych graczy) jest na serwerze "Demian". Jest to serwer gdzie gracze mogą atakować i zabijać się nawzajem i jedynym ograniczeniem jest niemożność atakowania graczy poniżej poziomu 20. W miastach spotkać można kilku Guardian NPC którzy zabiją każdego gracza mającego punkty disposition.

Arena fight [edytuj]

W każdym mieście jest osoba, która może cię przeteleportować na Arenę. W tej arenie postacie mogą się atakować bez ograniczeń (tylko a 1st job). Dozwolone są wszystkie skille.

No nie spełnia na pewno punktu z grafiką (mangowa), zmiany pogody są.

Mr.Pszczola 26-10-2008 21:16

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Barosa7
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Aroonia
Być może któraś z wyżej wymienionych spełnia przedstawione wcześniej kryteria, a ja za krótko w nią grałem

Czytamy ze zrozumieniem....

. .

Macqren 26-10-2008 21:18

Gdyby nie "darmowy", to poleciłbym WoW'a (World of Warcraft). No, ale niestety wydaję mi się, że jest kilka albo w ogóle nie ma takich perełek w darmowych MMORPG'ach.
Moja rada:
Zaoszczędź troche kasy (teraz to w przedziale 450 zł. xd) i kup WoWa. Naprawde polecam.

Zonta 26-10-2008 21:56

tak jak powidzial ktorys z panow wyzej UO to naprawde swietna gra tylko trzeba do niej duzo cierpliwosci i myslenia nad tym co sie robi poniewaz im iwecej umiejetnosci posiadziesz tym w mniejszym stopniu mozesz je rozwinac :) masz jakby skill cap ktory ogranicza twoj rozwoj. Ale to nie oznacza ze w zadnej dziedzinie nie mozesz byc mistrzem.

Polecam ci takze " With Your Destiny " gra podobna troche z grafy do diablo ale sposob magii i system gry jest naprawde ciekawy. Poraz pierwszy w tej grze widzialem beastmaster ( i spelnia on jeden z pkt mozna go rozwiac jako przywolywacza zwierzat albo zmienia sie w nie a potem w jakies demony :) albo i to i to wiec jest naprawe ciekawie

Ghernie 26-10-2008 22:23

A ja moze zaproponowałbym Lineage II na Gravelandzie!

Więcej dowiesz się tutaj: http://www.graveland.pl/

Całkiem Ciekawa, jednak nużąca lekko (jak więkrzosc takich) gierka :p

-Grafa 3d
-Możliwośc posiadania zwierzątek w tym smoków, strusi itp.
-Kilkanascie profesji i ras dzielących sie na podgrupy
-Wszystkie skile jasno wyjaśnione
-Opisy qwerstow i potworkow w gogelach :)
-Zdobywanie przedmiotow z ktorych mozesz zrobic inne przedmioty/bronie
-Wiele innych!

Jednym słowem ,,Asaleta Sio!" (czar leczący xD)

(I tak najlepsza jest tibia :*)

Murdock 26-10-2008 22:45

^ Chcialem dokladnie to samo napisac. Lineage II Graveland. Polecam :)

Rayza 26-10-2008 23:24

Lunia? ...

sphinx123 26-10-2008 23:54

Cabal Online.

Ghernie 27-10-2008 00:01

@Up

Slyszalem, że Cabal jest dziwny...

Aroonia 27-10-2008 00:47

@Up

Potwierdzam ;)
Nie przypadł mi specjalnie do gustu. Nie lubię mmorpgów, w kórych postacie wyglądają jak stuningowane czołgi świecące wszystkimi kolorami tęczy. Co innego gdy zaczynamy od zwykłej koszuli a dopiero na bardzo wysokim lvlu stać nas na coś co wygląda extra.

Jeśli chodzi o Lunię, sama nazwa jak i grafika bezpośrednio wskazuje, że jest to gra tworzona z myślą o młodszych użytkownikach komputera, chociaż wiem, że i starsi lubią tego typu gry ;) W każdym razie to nie mój klimat.

Lineage na pewno kiedyś wypróbuję, chociaż taka zabawa na prywatnym serverze to nie to samo co global, nie ma poczucia wartości postaci...

Cóż, czekam na więcej propozycji.

karlin 27-10-2008 08:15

hm... gdyby nie darmowa to polecam GW (Guild Wars) ;P Naprawde fajna gierka.
Jedna część gry kosztuje 50-60zł ;p

Erhion 27-10-2008 16:34

Wszystkie twoje punkty spełnia Guild Wars. Po co grać w jakieś niszowe gierki skoro za darmo (no nie licząc pudełka z grą ofc) masz grę tak rozbudowaną i zasobną jak nic innego. Jedyna konkurencja dla tej gry to WOW. Choć ja jako fan GW uważam, że GW jest lepsze.:D

Także jak MMORPG to tylko GW. Nie ma nic lepszego za takie pieniądze.

Emcess 27-10-2008 16:42

A, apropo Maple Story. Fajne to? ; p Bo jakoś nie widzi mi sie ściągać 1~GB żeby dowiedzieć się, że to kicha. Jakby ktoś mógł dać jakiś artykuł dla newbie i powiedzieć na jakim serverze grac : P
PW, albo tutaj : )

Frapper 27-10-2008 16:48

grales w wowa na piratach. wroc tam, bo to najlepsze darmowe rozwiazanie.

PLague 27-10-2008 16:49

Po więcej informacji, wklep nazwy podanych przeze mnie gier do gugli.

Archlord.

Ultima Online (darmowa tylko na prywatnych serwerach, a dobry ciężko znaleźć - w każdym razie polecam grę na offie, ale to kosztuje)

KAL-Online.

Cabal Online.

I tak naprawdę tyle będzie wyróżniających się darmowych gier.

sphinx123 27-10-2008 16:53

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin (Post 2313048)
Wszystkie twoje punkty spełnia Guild Wars. Po co grać w jakieś niszowe gierki skoro za darmo (no nie licząc pudełka z grą ofc) masz grę tak rozbudowaną i zasobną jak nic innego. Jedyna konkurencja dla tej gry to WOW. Choć ja jako fan GW uważam, że GW jest lepsze.:D

Także jak MMORPG to tylko GW. Nie ma nic lepszego za takie pieniądze.

GW to nawet nie MMORPG ;_; To tak, jakby WoW składał się z samych raidów, gz.

Erhion 28-10-2008 18:11

MMO - Massive Multiplayer Online bla bla bla bla. GW to jest MMO. To, że z innymi rozwiązaniami to nie znaczy, że nie jest już mmo. Wiem, o co ci chodzi, ale niestety jest to błędny pogląd.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 19:14.