Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Updates (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=166)
-   -   Tłumaczenie trzeciej zapowiedzi update! (Nie translator!) (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=198538)

Bordo 21-11-2008 16:12

Tłumaczenie trzeciej zapowiedzi update! (Nie translator!)

Tłumaczenie wykonane 100% "ręcznie" przeze mnie, bez użycia żadnych translatorów.

Słyszałeś już o starożytnym mieście Yalahar które znajduje się na jednej z północnych wysp.
Mieszkańcy Yalahar spotkali się ze strasznymi groźbami. Wielu ludzi żyje w strachu. Chodzą pogłoski o wampirach które były widziane podczas wędrówki do miasta a niektórzy mieszkańcy twierdzą, że ich sąsiedzi w nocy zmieniają się w potwory. Szeroko rozsiana nieufność nie pozwala ufać nawet przyjaciołom.
Julius, jeden z odważniejszych mieszkańców Yalahar postanowił stawić czoła tym przerażającym opowieściom i szuka dzielnych poszukiwaczy przygód do pomocy w misji ocalenia Yalahar.
Jeśli masz odwagę i chcesz pomóc musisz udowodnić, że nie jesteś wampirem, aby zdobyć sobie jego zaufanie. Teoria Juliusa mówi, że groźby wymierzane w Yalahar pochodzą z wysp dookoła Yalahar. Są to "Mistrock", "Fenrock' i "Vengotha". Oskarża on Vengoth o tworzenie całego tego zła, a wyspa ta u wielu wywołuje strach odkąd nikt, kto na nią popłynął nie wrócił. Pewien kapitan rozpowszechnia plotki, jakoby widział stary nawiedzony zamek na wyspie Vengoth.

http://img118.imageshack.us/img118/8...ecastleuc9.jpg

Kto wie? Jeśli te historie są prawdziwe i jeśli rozwiążesz wszystkie zagadki Vengoth, może mieszkańcy Yalahar będą mogli znów spać spokojnie. Istnieje jeszcze kilka innych zagadek na temat północnych wysp. Jeśli porozmawiasz ze strażnikami w Yalahar możliwe, że opowiedzą Ci więcej historii. Być może któraś z nich naprowadzi Cię na inne ekscytujące wyprawy? Przykładowo, jedno z kolejnych opowiadań mówi o długo zaginionym plemieniu krasnoludów, które prawdopodobnie znajduje się na jednej z wysp dookoła Yalahar. Jeden z dzielnych wojowników po powrocie z wyprawy opisywał ogromne miasto zamieszkane przez krasnoludy, które odkrył, lecz nikt mu nie uwierzył...

http://img98.imageshack.us/img98/952...vencityag0.jpg

Chociaż, może jego historia jest prawdziwa? Może krasnoludy, które dziś zamieszkują Kazordoon wiedzą o tym coś więcej....?

Enjoy the mysteries of this winter update!
Your Community Managers

--Cienius-- 21-11-2008 16:25

update teaser czyli 2 screeny i lanie wody dla podnieconych tibijczykow ;<
Wiecej konkretow a nie opowiesci Wampiruf

Lifter 21-11-2008 16:26

Super ze tak szybko zrobiles tlumaczenie! Moje gratulacje! A update moze byc fajne

Kadi 21-11-2008 16:33

No to wychodzi na to że pojawią się nowe questy mam nadzieje tylko że będą dla high lvl-ów i nie będą polegały na zabiciu kilku potworów tylko zrobią jakąś solidną i długą fabułę. Oczywiście żeby była też arcy trudna i żeby polega też na zgraniu zespołu no i porządne przedmioty.

Ogólnie zapowiedź ta jest gorsza od pozostałych. No cóż ale czekam na następny teaser i myślę że przedstawią nam coś ciekawszego niż dziś;))

Bordo 21-11-2008 16:42

Zachęcam także, do dodania paru słów co sądzicie o moim tłumaczeniu. Proszę także o wytykanie ewentualnych błędów.

Od siebie dodam, że teaser rzeczywiście marny, lecz ciekawi mnie to miasto dwarfów. Może jakiś nowy rodzaj krasnoludów? ;)

Pocominick 21-11-2008 17:02

Ja osobiscie czekam na nastepne zapowiedzi, moze bedzie wiecej kokretow bo jak narazie to kicha ://

a tlumaczenie w pozadku i szybciej niz na stronie glownej ^^

neopostman 21-11-2008 17:21

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pocominick (Post 2344150)
Ja osobiscie czekam na nastepne zapowiedzi, moze bedzie wiecej kokretow bo jak narazie to kicha ://

a tlumaczenie w pozadku i szybciej niz na stronie glownej ^^

skończyłem tłumaczyć dokładnie 3 minuty przed nim, a to, że jeszcze nie ma na str głównej to nie moja wina ; d.

Bordo 21-11-2008 17:22

@neopostman
Byłeś odrobinę szybszy w takim razie :) Ale przecież Ty możesz dodawać newsy na główną chyba, przecież tydzień temu dodałeś

shoq 21-11-2008 17:32

Zawiodłem się.

JechaczNakonny 21-11-2008 17:42

Liczyłem na coś więcej......

Vasudanin 21-11-2008 18:34

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bordo (Post 2344101)
Słyszałeś już o starożytnym mieście Yalahar. które znajduje się na jednej z północnych wysp.
Chodzą pogłoski o wampirach które były widziane podczas wędrówki do miasta, a niektórzy mieszkańcy twierdzą, że ich sąsiedzi w nocy zmieniają się w potwory.
Jeśli masz odwagę i chcesz pomóc(bez przecinka) musisz udowodnić, że nie jesteś wampirem, aby zdobyć sobie jego zaufanie. Teoria Juliusa mówi, że groźby wymierzane w Yalahar pochodzą z wysp (bez "dookoła Yalahar. Są to") Mistrock, Fenrock i Vengotha. Oskarża on Vengoth o centrum całego zła. Wyspa ta u wielu wywołuje strach ponieważ nikt, kto na nią popłynął nie wrócił. Pewien kapitan rozpowszechnia plotki, jakoby widział stary nawiedzony zamek na wyspie Vengoth.

Kto wie? Jeśli te historie są prawdziwe(Od kiedy przed "i" jest przecinek?) i jeśli rozwiążesz wszystkie zagadki Vengoth, może mieszkańcy Yalahar będą mogli znów spać spokojnie. Istnieje jeszcze kilka innych zagadek na temat północnych wysp. Jeśli porozmawiasz ze strażnikami w Yalahar możliwe, że opowiedzą ci więcej historii. Być może któraś z nich naprowadzi Cię na inne ekscytujące wyprawy? Przykładowo, jedno z kolejnych opowiadań mówi o długo zaginionym plemieniu krasnoludów, które prawdopodobnie znajduje się na jednej z wysp dookoła Yalahar. Jeden z dzielnych wojowników po powrocie z wyprawy opisywał ogromne miasto zamieszkane przez krasnoludy, które odkrył, lecz nikt mu nie uwierzył...
Chociaż, może jego historia jest prawdziwa? Może krasnoludy, które dziś zamieszkują Kazordoon(bez przecinka) wiedzą o tym coś więcej...?

Ta wersja jest ładniejsza stylistycznie. Dużo błędów, a tłumaczenie nienajgorsze.

@down
Możliwe, nie patrzyłem na oryginał tylko na to, co tutaj napisałeś.

Bordo 21-11-2008 19:00

@Vasudanin
Dzięki, poprawiłem tak jak mówiłeś. Jedynie nie zmieniłem jednej rzeczy.

"Wyspa ta u wielu wywołuje strach ponieważ nikt [...]"

Nie mogę wstawić "ponieważ", bo na tibia.com jest wyraźnie napisane "odkąd", a jednakowoż chciałbym się trzymać też oryginału ;)

A te błędy mogę spróbować usprawiedliwić tym, że się trochę spieszyłem z pisaniem tego, a potem już widocznie nie wyłapałem.

Etemen 21-11-2008 19:06

Czy to nie jakiś supporter tłumaczy newsy?

neopostman 21-11-2008 19:12

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Etemen (Post 2344330)

to nie jest oficjalne tłumaczenie, oficjalne jest już przetłumaczone i będzie niebawem wklejone

Akkorin 21-11-2008 19:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Etemen (Post 2344330)

A czy jakieś prawo zabrania innym tłumaczyć? :S

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 21:12.