![]() |
Linux Mandriva
Witam!
Mam mały dylemat, mianowicie chcę zamienić system Windows na Linux Mandriva. Tak więc czy to mi się będzie opłacać itp, jak gra się w gry: Tibia,Enemy Territory, Silkroad. Co można robić na Mandrivi?itp Czy można ściągnąć Linux'a Mandrive za Free?Kiedyś miałem taką stronę lecz wykasowałem, jeśli ktoś ma taką stronę czy mógłby napisać mi ją na PW? I inne ważne informacje dotyczące Mandrivy :) Z góry dziękuje ;) PS.Wszystko co sprawdzam na necie o Mandrivi to oferty kupna i sprzedaży :\ #Edit Aha prosiłbym żeby wypowiedzieli się użytkownicy Linux'a Mandrivi :) |
Tibia na pewniaka jest pod LInuxa, ET kiedyś było, czy aktualna wersja jest również pod linuxa to nie wiem. Co to za trzecia gra to nie mam bladego pojęcia ale od czego jest strona producenta (gdzie na 101% będziesz miał podane na jakie platwormy gra idzie, a jak nie tam to na... wikipedii o.O)
Co można robić na Mandzie? No to co na każdym innym OSie, korzystać... to tak jak byś spytał co mozna robić na windowsie :x przeglądać pliki? Czy będzie Ci się opłacać? To zależy od podejścia itd, jak chcesz się bawić w przyszłości w tych klimatach to możesz się już poprzyzwyczajać do linuxa, ale jak masz zamiar instalować tylko po to, by "być cool bo ja mam linuxa" to lepiej imo sobie darować. |
Jeśli chcesz mieć pierwszy raz linuxa to polecam Ubuntu. Dużo łatwiejszy w obsłudze od Mandrivy.
Mandrive miałem tylko raz i były masakryczne kłopoty podczas instalacji bo nie było sterów do GF6600 podczas instalacji i kompletnie nie czaiłem oco b jak wyskakiwała mi tęcza podczas auto startu B) |
@up
Ja do mojego Radeona na szczęście miałem również sterowniki do środowiska Linuxa ; P. Z własnego doświadczenia powiem Ci, że praktycznie wszystko się zmienia. Przykładowo nie ma wbudowanego czytnika plików .e(ks)e, trzeba je otwierać przez odpowiednie programy, jeżeli jesteś użytkownikiem GG będziesz musiał używać specjalnych klientów takich jak Kadu. Możesz mieć problemy ze sterownikami. Ogólnie rzecz biorąc Linux w pierwszych tygodniach użytkowania może przerażać, ale później poziom się wyrównuje. Obecnie jestem z niego zadowolony, choć i tak używam windy i Linuxa. Link z którego możesz ściągnąć Mandriva Linux One 2009 (na własną odpowiedzialność). Ukryty tekst:
|
Nie zamieniaj systemu, wydziel czesc miejsca na dysku i zainstaluj Mandrive jako drugi system. Automatycznie dostaniesz bootloadera i przy starcie kompa bedziesz mogl wybierac z ktorego chcesz korzystac, lepsze to niz od podstaw uczyc sie obslugi nowego systemu na ktorym, zareczam ci, przez pierwsze pare tygodni bedziesz miec problemy z instalowaniem podstawowych programow.
Mandriva jak i wiekszosc dystrybucji linuxowych jest dostepna w formie darmowej do sciagniecia z netu calkowicie legalnie oraz w formie komercyjnej za ktora trzeba placic. Komercyjna jest fajniejsza w obsludze i podejrzewam ze ma jeszcze jakies bonusy ktorych nie odkrylem, ale niestety kosztuje troche wiecej niz 0 zlotych. Odpalanie gier pod linuxem wymaga specjalnych wersji albo uzycia emulatora windowsa - co ciagnie troche zasobow i na poczatek przygody z linuxem moze wygladac na skomplikowane przy instalacji i konfiguracji. A tak wogole to na start przygody z linuxem polecam stare dobre Kubuntu, najlepiej w wersji LiveCD. |
Ja teraz na PS3 zainstalowałem sobie Yellow Doga i jestem zadowolony. Miałem trochę problemów na początku, ale dzięki życzliwości tarniaka z gameonly udało mi się o rozwiązać ;]
Ale jeśli nie znasz się na XPku, to za linuxa tym bardziej się nie zabieraj - nie połapiesz się. |
http://www.linuxprogramy.pl/linux/ - jest tu lista dystrybucji z ich krótkim opisem, między innymi jest jedna, oparta chyba na ubuntu, ktora ma zaimplementowane sporo gier. Co do pozostalych pytan musisz sobie sam poszukac odpowiedzi.
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 22:30. |