Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Podział pasma internetowego. (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=201680)

loonyxd 22-12-2008 15:31

Podział pasma internetowego.

----------

Koszyk 22-12-2008 15:34

Najlepiej ugadaj sie z sąsiadem ze jak chce sciagac filmy niech sciaga w nocy ; )

loonyxd 22-12-2008 15:37

----------

Nari 22-12-2008 15:41

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez loonyxd (Post 2388590)
Witam witam.
Więc tak:
Mam Router, i od routera biegną dwa kabelki do dwóch innych komputerów, oraz jeden sygnał idzie do sąsiada antenką. Czyli inaczej mówiąc 3 komputery podłączone do routera.

Strasznie mnie wkur*** jak są tak jak teraz 2 kompy w sieci. Mój i sąsiada. Sąsiad ściąga filmy a mi tak net muli.. na grach typu CS, SAMP mam taki wyje**** ping że się grać nie da.
Zwykle się nie przejmuje ale teraz jestem częściej na kompie to mnie to normalnie dobija..

Chciałbym to ustawić tak że gdy są 2 kompy w sieci to na pierwszy komp idzie połowa łącza i na drugi też połowa. Jak są trzy kompy to dla każdego po jednej trzeciej. Inaczej mówiąc równo roździelone.

No i teraz pytanie: Jak to zrobić? Halp plx. :)

Ja mam gorzej ; P. Mam neo 2mb/s DSL i idzie aż na 8 kompów z moim ; P, w czym są 2 podłączone sieciowo, reszta kablowo. Z tym, że w routerze jest 5 gniazdek ethernet, z pierwszego kabel wychodzi bezpośrednio do mnie, z drugiego do następnego routera, gdzie się rozgałęźnia na 5 komputerów kablowo i 2 bezprzewodowo i trzeci kabel idzie do trzeciego routera w którym mam kabel DSL. Ogólnie 8 kompów, 3 routery- niby drogo, ale połowa Internetu dla mnie a ta druga połowa jest dzielona na 7. Zresztą z tego co wiem to Internet powinien sam się dzielic na ilośc włączonych komputerów, lecz to jest Polska...

loonyxd 22-12-2008 15:44

----------

Lechista 22-12-2008 16:15

Też tak mam :>
Jak zaczyna ściągać to ja kabelek odłączam na chwilkę i mam święty spokój, a sąsiadowi mówie, że jakieś problemy i neta przerywa xSS
Drógim rozwiązaniem jest właśnie podzielić sobie neta żeby sąsiad nie mógł wykorzystywać całego internetu tylko np, połowę :>

loonyxd 22-12-2008 16:43

----------

Satyros 22-12-2008 16:44

@loonyxd
Domyślam się, że posiadasz instrukcję do urządzenia. Przeczytaj sobie o "Traffic Mapping" i o "QoS" (strony w instrukcji od 81 do 84). Jesteś w stanie nadać odpowiednim portom odpowiedni priorytet. Co za tym idzie, porty gier, stron www, VOIP, co tam jeszcze chcesz ustawiasz na wysoki priorytet, a FTP, porty jakie wykorzystuje p2p na niski, powinno to polepszyć internet u Ciebie.
Jeszcze możesz zastosować QoS do samych adresów IP (o ile adresy masz przydzielone statycznie) tak, że ty będziesz mieć większy priorytet, a sąsiad mniejszy.
Ewentualnie możesz jeszcze się pobawić w "Schedule Rule".

Argen 22-12-2008 18:32

Idź do psiarni i zgłoś, że pobiera nielegalnie filmy, muzyke itd. Powinno pomóc ;-)

Xelius 22-12-2008 20:05

Kup router linksysa i w nim masz opcje dzielenia internetu po równo.

Lechista 22-12-2008 21:32

@Up
W każdym masz....

Satyros 22-12-2008 21:45

@Argen
Gorzej jak loonyxd (bądź ktoś z rodziny, a nie sąsiad) jest właścicielem łącza, bo on ponosi odpowiedzialność prawną, z racji zawartej umowy (gorzej jeszcze jak udostępnia internet bez zgody dostawcy, bo to też może być nielegalne).

Pomocny Murzyn 22-12-2008 22:19

Mam tak samo :p Zwykle, gdy zaczynają ściągac film etc. to padam, bo lagi straszne ;)

Arcan 22-12-2008 23:01

Nie wiem czy można dzielić prędkość łącza w routerach, ale do tego służą głównie switchery. Jeżeli stać cię na kupno switchera to problem rozwiązany. Jeżeli jednak można to ustawić w routerze to poszukaj w instrukcji.

Żyłka 27-12-2008 00:40

Cytuj:

Nie wiem czy można dzielić prędkość łącza w routerach, ale do tego służą głównie switchery. Jeżeli stać cię na kupno switchera to problem rozwiązany. Jeżeli jednak można to ustawić w routerze to poszukaj w instrukcji.
Masz na myśli przełącznik sieciowy, tzw. switch? To jest zwykły rozgałęźnik łącza i nie ma w nim opcji równomiernego dzielenia.

Davido16 27-12-2008 09:10

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Żyłka (Post 2395397)
Masz na myśli przełącznik sieciowy, tzw. switch? To jest zwykły rozgałęźnik łącza i nie ma w nim opcji równomiernego dzielenia.

Prosta wersja routera. Moim zdaniem lepszy jest dobry router niż w ogóle jakiś switch.

loonyxd 27-12-2008 13:17

----------

Inferno3031 27-12-2008 13:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez loonyxd (Post 2395807)
Nie chce też ustawiać priorytetów żeby p2p było na ostatnim miejscu. - Też coś ściągam czasem.

No to masz problem bo bez tego nic nie zrobisz jeśli sąsiad będzie coś ściągał (p2p szczególnie). Ping w grach a podział transferu to 2 różne rzeczy...

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 09:54.