![]() |
Walka z keyloggerem.
Witam ! Mam pytanie związane z keyloggerem, a mianowicie jak to gówno unieszkodliwić lub usunąć. Zostałem shakowany 2 razy (nie używałem botów, ani dziwnych programów) i postanowiłem teraz podjąć środki bezpieczeństwa bo NOD32 zawiódł... Pobrałem Ad-Aware znalazł mi kilka dziwnych plików, których NOD oczywiście nie widział i je skasował następnie pobrałem program monitorujący jakie pliki usiłują z mojego komputera łączyć się z internetem (Firewall) i zablokowałem wszystkie oprócz przeglądarki, gg, i tibi. Pomimo zablokowania innych plików z system32, które chciały łączyć się z internetem (jeden dość długo się upominał o połączenie) komputer działa sprawnie i nie mam problemów, a nawet działa lepiej niż zwykle. Oprócz tego zrobiłem skana programem Hijackthis i sprawdziłem logi było kilka plików oznaczonych do połowy na czerwono czyli nie do końca uczciwych... Skasowałem je i na razie jest cisza...
Program, który walczy o dostęp do neta z system32 nazywa się ndiusio.e x e - wiecie może co to jest?? Z góry dzięki za pomoc. @Edit: Konkretnie chodzi mi o to czy kroki, które podjąłem wystarczą?? |
http://www.iceteks.com/articles.php?...e=ndisuio&p=1&
Jeżeli nie pomyliłeś się przy pisaniu tutaj, to prawdopodobnie może to być jakiś keylogger/trojan/whatever. Wystarczy go skasować? Jeśli wyrzuca komunikat, który mówi o włazonych procesach polecam program unlocker. Uwalnia konkretny plik od procesów i pozwala na usunięcie. |
@Gelt dzięki przydało mi się to, a wracając do tematu czy środki, które zastosowałem waszym zdaniem są wystarczające ?? Czy trzeba jeszcze coś zrobić ? Format nie wchodzi w grę z powodu plików z pracy ojca, które by po prostu poszły się...... a on tego nie chce nawet słyszeć.
|
zalezy.
Jesli zlapales owntibie, to ona nie laczy sie z internetem. Ona uruchamia przegladarke internetowa w trybie ukrytym, ktora zapisuje do bazy twoj login i haslo. Czyli nawet jesli masz firewalla OwnTibia przechodzi. Najlepiej uzywaj Firefoxa, i zablokuj na firewallu internet explorer. |
Jako dodatek polecam program PeerGuardian 2. Jest bardzo "lekk". Nie obciąża procesora. Blokuje i wyswietla liste ip które chcą sie z Tobą połączyć. Oczywiście należy go wyłaczyć przy grze on-line, ale na przelgadniu internetu - zawsze włączony. Jesli chodzi o antywirusy polecam Kaspersky.
|
Hm czyli jeżeli mam owntibie, to sprawa wygląda gorzej ;/... A w procesach wykonywanych przez system jest widoczny na liście keylogger ?? Znając życie i zadziorność tych programów, to pewnie nie no ale nie zaszkodzi zapytać..
|
Na tym forum w dziale poradników wiele ciekawych pozycji które mogą Cie zainteresować. Z tego co pamiętam było cos tam o owntibii: )
|
polecam polecam
|
Skoro tak majstrujesz przy tym komputerze to lepiej zabezpiecz ojcu pliki. Kiedyś znalazłem Darmowy internetowy Dysk u nas na stronie:
http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=35804 Nigdy nie korzystałem, ale skoro blokujesz dostęp programom i kasujesz pliki, których nie jesteś pewien czym są to lepiej zrób to bo ojciej dopiero cię zabije jak pousuwasz pliki systemowe i komputer po prostu przestanie działać xD. To tak na wszelki wypadek @Down ;) |
Lechista dzięki wielkie, to teraz mogę być spokojniejszy xD
|
Cytuj:
nawet torg jest podejrzany |
Sam jesteś podejrzany, a tibia.pl nie jest jedyną stroną bez wirusów. Ja ma sie mózg to nie ma się wirusów. Nie mam antywirusa, co pół roku instaluje, skanuje kompa i zadnych wirusów a antyspaware wykrywa mi tylko kilka złych cookies..
|
Cytuj:
ale żeby ufać tibia.pl a tibia.com nie 8o to już przesada |
co za problem kupic pendrive i wrzucic na niego wszysto wazne, formacik i dzien dobry do widznenia?
|
A po co płacić za Pan Driva jak można za darmo na internetowy dysk wrzucić ??
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 09:34. |