Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (https://forum.tibia.pl/index.php)
-   Camera Obscura (https://forum.tibia.pl/forumdisplay.php?f=265)
-   -   O polskich serialach (https://forum.tibia.pl/showthread.php?t=203524)

Marcin24 09-01-2009 22:20

O polskich serialach

Żeby trochę rozruszać filmowe grono podrzucę wam pewną rzecz, która mnie już frasuje od ładnych paru lat.

Czy nie sądzicie, że 90% polskich seriali ma z reguły świetny pierwszy sezon, a dalej jest już robione na siłę?
Weźmy sobie na przykład serial "Kryminalni". Swego czasu byłem zagorzałym fanem, oglądałem nawet powtórki, miałem wszystkie plakaty itp. Do czasu. Konkretniej gdzieś do połowy 2 sezonu gdzie, moim zdaniem, serial całkiem się stoczył

<<<CDN>>>

Adedin 10-01-2009 12:16

Ogólnie uważam, iż połowę polskich 'seriali' można przyrównać do brazylijskich telenowel :S, większość jest po prostu za długa, ciągnie się latami(dzień w dzień odcinek). Powoli robią się same 'mody na sukces'. Jako, że nie za bardzo trawię polskie seriale, ocierałem się tylko o jakieś tytuły/kilka odcinków.
Ale na pewno 'seriale' typu klany, plebanie itp. ściągnąłbym z anteny na zawsze i zakazał ich emisji Xd (takie moje zdanie)

Martka 11-05-2009 21:30

A ja lubię polskie serialne, a już zwłaszcza te pokroju "Pierwsza miłość". Motyw z chorą psychicznie dziewczyną był przepiękny <3

Ale faktem są słowa autora tematu (refleks rox :x), większość seriali kończy się na pierwszej, drugiej serii. Mam nadzieję, że tak nie będzie z "Czasem honoru", który imo, jest jednym z lepszych, o ile nie najlepszym, polskim serialem.

Slythia 11-05-2009 21:39

Polskie seriale... nie czasem niekończące się telenowele?

Znaczną większość z nich uważam za koszmar. Pseudo romantyczne opowieści o miłości, zdradach, rozstaniach... Więcej w nich płaczą, niż mówią. Widząc M jak Miłość i inne tego typu genialne produkcje automatycznie przełączam kanał (albo wychodzę z pokoju).

Jeśli zaś chodzi o spadek poziomu, to niestety, jest to fakt. Idealnym przykładem jest 39 i pół - na początku w miarę ciekawy serial, zabawny... niewyciskający łez. Teraz zaś... stał się zbyt przewidywalny. Założę się, że włączę tv za miesiąc, dwa, i będę rozumiała fabułę.

Jedynym polskim serialem jako tako trzymającym poziom jest Ranczo - tak, podoba mi się. Można usiąść, pośmiać się... Miło spędzić wieczór z miską prażonej kukurydzy w ręku, pod moim kocykiem będąc przytulonym do kogoś... Jest to także jedyny serial, który twórcy sami zakończą, by nie stał się kolejnym tasiemcem.

Wracam do pracy :].

Emce$$ 12-05-2009 20:55

Slythia - Ranczo... najlepszy serial telewizji publicznej (o ile nie polskiej...)

Gierubesoen 15-05-2009 20:40

Coś w tym jest. Jeśli pierwszy sezon spodoba się ludziom, to robią cztery następne sezony, o wiele gorsze od pierwszego, tak zwane 'odgrzewane kotlety'- pierwszy z brzegu przykład, "Świat według kiepskich"

fala zbrodni <3

Gonzo 16-05-2009 03:29

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Slythia (Post 2541564)
Znaczną większość z nich uważam za koszmar. Pseudo romantyczne opowieści o miłości, zdradach, rozstaniach... Więcej w nich płaczą, niż mówią. Widząc M jak Miłość i inne tego typu genialne produkcje automatycznie przełączam kanał (albo wychodzę z pokoju).

Co do "M jak Miłość" - kiedyś, tak do dwusetnego odcinka był to na prawdę dobry serial, realizatorzy mieli wiele pomysłów. Teraz już niestety te pomysły się skończyły.

@Topic:

Niestety, wszystko kiedyś spada na komercję.

Co do polskich seriali, to oglądam tylko dwa - "Na dobre i na złe" oraz "Detektywi". Bardzo podobali mi się również "Londyńczycy", cały sezon obejrzałem w 3 dni. Reszta dla mnie może zniknąć. ;)

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 18:35.