![]() |
Prawo jazdy
Mam pytanie, kurs prawa jazdy mozna zaczac gdy sie ma 17 lat i 9 miesiecy, a zdawac egzamin po dniu 18 urodzin. Moja kolezanka ktora mieszka ode mnie 200km mowi ze za tydzien zaczyna juz jazde, majac 17 lat i 6 miesiecy(mam 17lat i 8miesiecy). Bo u mnie w pobliskim osrodku szkolenia kierowcow uzyskalem info ze dopiero 13 marca(ur mam 13 czerwca) bede mogl sie zapisac na kurs.Czy to jest mozliwe zeby juz moja kolezanka zaczynala jazde??
|
Możliwe =P
|
Prawo jazdy mozna zdac nawet w wieku 16lat. To chyba dotyczy kategorii B1, czyli na samochody do 600km, czy cos takiego.
|
Z tego co się orientuję to:
Na kurs zapisać się możesz nawet w wieku 17 lat za zgodą rodziców. Do czasu aż nie będziesz miał 17 lat i 9 miesięcy możesz mieć tylko teorię- za kółko wsiąść Ci nie wolno. Egzamin państwowy możesz mieć najwcześniej mając 18 lat i 1 dzień. @up: Co to znaczy "samochód do 600 km" ? :confused: |
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Sama miałam podobną sytuację. Na kurs zapisałam sie 25.08, 18 urodziny miałam 20.12. Tyle, że byłam zapisana prywatnie do takiego gostka. Jazdy zaczęłam mając już te 17 i 9 miesięcy, ale to dlatego, że miałam zasadę siadania pierwszy raz za kółkiem po 10 godzinach teorii. Ale na egzamin czekałam do ukończenia 18stki.
Czyli podsumowując, jeżeli wiesz gdzie, to możesz prędzej ;) |
Ja zapisalem sie majac 17 lat i 8 miesiecy. Wystarczylo sie ladnie usmiechnac do pani w sekretariacie ;)
Zdane za 1 razem tuz po 18 urodzinach:) |
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
|
lol? a kto normalny po 18 roku zycia jezdzi samochodem, ktory ma wiecej niz 600 koni? : D
|
Osoba która stać na utrzymanie takiego samochodu :>. Silnik v12 i 600KM pali nie mniej niż 40 litrów na 100
|
Cytuj:
Prawo jazdy uprawnia do kierowania: [...] kategoria B1 - trójkołowym lub czterokołowym pojazdem samochodowym o masie własnej nie przekraczającej 550 kg, z wyjątkiem motocykla. Cytuj:
|
to tylko zależy od ośrodka... ja zacząłem w wieku 17 lat i 3 miesięcy, egzamin miałem 3 dni po osiemnastce, czyli sporo temu....
|
A to ja mam jeszcze pytanie.
Czy jak mam zrobione B1, i kurs, i już mam prawko, to mogę bezpośrednio zapisać się na państwowy na normalne prawko zaraz po ukończeniu 18 roku życia, czy muszę jeszcze raz przechodzić kurs? |
nie jestem pewny, ale wydaje mi się, że musisz się ponownie zapisać na kurs... ale głowy nie daję
|
Ja zapisałem się na prawko 2 miesiące przed osiągnięciem pełnoletności i na pierwszy egzamin czekałem 2 miesiące po osiemnastce :D
|
Cytuj:
|
Cytuj:
znakikurwawdupejebanamac |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 19:52. |