Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Pobieranie Gier z Internetu (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=208920)

Lechista 13-03-2009 22:19

Pobieranie Gier z Internetu

Mam tutaj taką małą sprzeczkę w rodzinie. Chodzi nam o pobieranie gier z internetu.(od razu mówię, że nie chodzi na o filmy, muzyke itd tylko o gry) Czy pobieranie gier z internetu(Crysis, Assasin's creed, Lotr itd) bez zgody autora jest legalne? Kłótnia leży w martwym punkcie gdyż w necie nie ma takich informacji, a jak już jedna się znalazła to jest w niej namieszane bo raz piszą, że ściąganie jest nielegalne bez gody autora a za chwile, że tylko wtedy gdy chcemy czerpać z tego korzyści materialne.
Cytuj:

Internautom grozi kara od trzech miesięcy do pięciu lat pozbawienia wolności za nielegalne pobieranie gier z internetu.

Postanowienie to nie dotyczy ściągania darmowych lub próbnych wersji takich programów, gdyż jest ono legalne. Natomiast korzystanie z całych wersji gier wymaga pełnej licencji, którą najczęściej uzyskuje się przy ich zakupie. Bartłomiej Witucki z Business Software Alliance, wyjaśnia, że "Pobieranie plików z grami jest legalne tylko wtedy, gdy zgadza się na to osoba uprawniona, czyli najczęściej ich właściciel. Jeżeli nie ma takiej zgody, popełniamy przestępstwo". Nie każdy też wie, że prawo nie traktuje gier, filmów czy mp3 jako jeden rodzaj utworów . Samo ściąganie utworów audiowizualnych nie jest uznawane za przestępstwo, ale pobieranie gier jest już traktowane na równi z kradzieżą. Art. 278 par. 2 kodeksu karnego, mówi, ze każdy, kto uzyskuje cudzy program komputerowy, w tym gry, bez zgody osoby uprawnionej celem osiągnięcia korzyści majątkowej, podlega karze pozbawienia wolności od trzech miesięcy do lat pięciu.
I tutaj proszę was o rozwiązanie kłótni, i najlepiej aby była podparta dowodami(najlepiej link do jakiejś wiarygodnej strony), ponieważ wątpię żeby mi uwierzyli jak powiem, że mam to z forum.tibia.pl : >>

Vasudanin 13-03-2009 22:25

Sciaganie gier typu Crysis, Wiedzmin itp. z internetu to piractwo, ktore jest nielegalne.

Rayza 13-03-2009 22:26

Pobieranie niczego co jest płatnie bezpłatnie lub oszukiwanie systemu przez ściganie z p2p etc. jest nielegalne ale trudno im znaleźć osobę co łamie tak prawo bo większość internautów tak robi .

Yoh Asakura 13-03-2009 22:46

Cytuj:

Art. 278 par. 2 kodeksu karnego, mówi, ze każdy, kto uzyskuje cudzy program komputerowy, w tym gry, bez zgody osoby uprawnionej celem osiągnięcia korzyści majątkowej, podlega karze pozbawienia wolności od trzech miesięcy do lat pięciu.
No przecież osiągasz korzyść majątkową. Jesteś te x zł do przodu, bo gry nie kupiłeś, tylko ukradłeś.

AzuranskiRookstayerXL 13-03-2009 22:57

Spytam się tak - po której ty stronie stoisz?

Wielkimanitu 13-03-2009 23:00

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura (Post 2494642)
No przecież osiągasz korzyść majątkową. Jesteś te x zł do przodu, bo gry nie kupiłeś, tylko ukradłeś.

Zagrałem w demko Wiedźmina. Co prawda nie chciało mi się one uruchomić, ale podjąłem decyzję o niezakupieniu oryginału. Czyli według definicji Yoha jestem złodziejem.

Vasudanin 13-03-2009 23:04

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wielkimanitu (Post 2494662)
Zagrałem w demko Wiedźmina. Co prawda nie chciało mi się one uruchomić, ale podjąłem decyzję o niezakupieniu oryginału. Czyli według definicji Yoha jestem złodziejem.

Nie, nie i jeszcze raz nie. Demo, to jest reklama, taka "probka" oryginalnej gry wypuszczona przez tworcow a.k.a. osoby uprawionej.
Idealnym tego przykladem sa rozne probki perfum itd. Dostajesz je za darmo, ale to nie jest przestepstwo.

Rybzor 13-03-2009 23:07

W internecie jest masa artów o tym jak się ma pobieranie gier do polskiego prawa, poszukaj sobie. Np coś takiego:

http://news.torrent.pl/old/prawo/pie...iecie_gry.html

Yoh Asakura 13-03-2009 23:28

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wielkimanitu (Post 2494662)

Według definicji Yoha jesteś debilem. :)

KrEmAs KAc 13-03-2009 23:42

Był temat o piratach.
Ściąganie gier jest nie legalne i nie popieram.
W telewizji mówią ,że koleś miał kilka gierek i grozi mu kilka lat. W rzeczywistości co Ci zrobią za Wiedźmina , ut3 i AoE pirackiego?? Nic , tylko dzięki tobie producent traci i nie wydaje łatek dodatków squeli itp :)

Lechista 13-03-2009 23:49

Ryba podałeś mi ten sam artykuł. Ja jestem oczywiście po tej stronie która mówi, że jest nielegalne : > Ja wiem to o czym wy mówicie, ale potrzebuje dowodu, rzetelnej strony(policja.pl, kodekskarny.pl coś w tym stylu) aby udowodnić, że to ja mam racje, bo Argument typu: ktoś napisał na forum do niego nie przemawia, bo mówi, że on też sobie może na forum powiedzieć iż jest to legalne.

Zarejestrowany69 13-03-2009 23:58

@2xup
u made my day ashjasuhas xD zajebista riposta

Sozemego 14-03-2009 05:39

ja pierdole, co to za temat. jeszcze musisz o takie rzeczy pytac? to jest oczywiste, ze jezeli gra kosztuje w sklepie iles tam zlotych a ty ja kradniesz z internetu za darmo to jest KRADZIEZ! to chyba jest na tyle oczywiste, ze sam potrafisz to zrozumiec. no chyba, ze szukasz jakiegos wsparcia i w wyniku tego, bedziesz sie dobrze czul z tym, ze 'kradniesz gierki z internetu'.

Inferno3031 14-03-2009 08:24

O co ta kłotnia... czy to nie jest logiczne, że jeśli zakupiłeś licencję na daną grę/film to możesz sobie ją ściągać skąd tylko chcesz i jak chcesz. Ale jeśli ściągasz je nie posiadając licencji na dane dzieło to jest to posiadanie nielegalnego oprogramowania aka piractwo aka kradzież czy co tam jeszcze chcecie

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lechista (Post 2494599)
I tutaj proszę was o rozwiązanie kłótni, i najlepiej aby była podparta dowodami(najlepiej link do jakiejś wiarygodnej strony), ponieważ wątpię żeby mi uwierzyli jak powiem, że mam to z forum.tibia.pl : >>

Nie rozumiem z czym masz problem? W cytatu który podaleś wynika jednoznacznie, że jeśli pobierasz nielegalnie gry z internetu to jest to przestępstwo a w przypadku czerpania korzyści majątkowych (czyt. sprzedaży) jest jeszcze cięższym przestępstwem...

Lechista 14-03-2009 14:45

Nauczcie się czytać ze zrozumieniem, dla mnie to jest logiczne, ale dla kogoś innego nie
@Up
Nie jest jednoznacznie gdyż w nagłówku pisze, że za ściąganie gier można pójść do więzienia od 3 miesięcy do 5 lat, a za czerpanie jeszcze z tego korzyści materialnych na taki samo okres czasu. To chyba nie jest logiczne, przynajmniej nie dla osoby z którą się o to kłócę

Arka_Sath_Wielki 14-03-2009 14:57

Może to nie o grach, ale mój kolega studiuje coś związanego z informatyką i facet im mówił, że jak się ściągnie film, obejrzy, a później usunie to to nie jest piractwo O.O

Nari 14-03-2009 15:48

Ktoś mi kiedyś powiedział, że od ściągnięcia czyjegoś pliku- o ile nie jest freeware- dozwolonym jest wg. prawa trzymanie go na dysku, o ile dobrze pamiętam, 48h. Ile w tym prawdy? Tego nie wiem : P.

Arashel 14-03-2009 17:20

@UP
O ile dobrze pamiętam(jak źle mówię to sorka nie pamiętam już jak to leciało) to nie 48h a 24h masz na usunięcie. I się tyczy głównie filmów i muzyki...
A wszelakie oprogramowanie(te płatne) i programy(w tym i gry) nie możesz je posiadac nawet te 24h, w ogóle nie możesz tego ściągać...

@Topic

Tak jak to powiedział Smuggler(ten typek z CD-Action co prowadzi m.in. AR) piractwo nie różni się od kradzieży samochodu, telewizora czy batona z biedronki...

Thero 14-03-2009 18:19

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Arashel (Post 2495293)

@Topic

Tak jak to powiedział Smuggler(ten typek z CD-Action co prowadzi m.in. AR) piractwo nie różni się od kradzieży samochodu, telewizora czy batona z biedronki...[/size]

Różni się, Smuggler raczej by czegoś takiego nie powiedział. Oczywiście, że i to i to jest kradzieżą, ale znacznie się różnią. Proszę o argumenty (najlepiej nr CD-Action).

Wielkimanitu 14-03-2009 18:21

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura (Post 2494695)
Według definicji Yoha jesteś debilem. :)

Uff, a już myślałem, że (nie daj Boże!) idolem :)

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Inferno3031 (Post 2494831)
piractwo aka kradzież

Piractwo to nie kradzież, tylko łamanie praw autorskich.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Arashel (Post 2495293)
piractwo nie różni się od kradzieży samochodu, telewizora czy batona z biedronki...

Piractwo to kopiowanie. Jeśli już porównujecie gierkę za 20 zł z samochodem, to ja powiem tak: biorę sobie samochód Arashela z parkingu, w magiczny sposób w pięć minut "kopiuję" go, a oryginał oddaję właścicielowi. Tym sposobem samochód mam i ja, i Arashel. Czy tu zaszło zjawisko kradzieży?

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 06:08.