Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Inne (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=19)
-   -   Ortografia - posty (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=20996)

Hoxiu 26-12-2004 00:00

Ortografia - posty

Twój głos jest anonimowy, więc nikt nie widzi jak zagłosowałeś !
Każdy pisze posty inaczej, jeden ma dyslekcje, drugi wogóle omija polską czczoinkę, trzeci zaś to istny " Jan Miodek ". Chcę zobaczyć w jakim stylu wy piszecie posty ? Spotkałem dużo osób na tym forum, które mają albo tłumaczą się dyslekcją, jak dużo ich jest ? Chciałem się przekonać :) Ilu z was pisze powoli i ostrożnie, żeby nie zrobić glupiego błędu w stylu : "głpuiego" czy "zboaczccyc" ( zobaczyć ). Wiem, że ten temat nie odniesie dużego sukcesu i nie chodzi mi o to, proszę o SZCZERE odpowiedzi. Ja sam piszę albo dokładnie i powoli albo omijam polską czcionką i jade jak idzie :) GŁOSUJCIE W SONDZIE !

PS : Nie wiem do jakiego tematu to wsadzić :( Tam na samym dole za mało osób bywa :P

Hez 26-12-2004 01:15

Co mnie najbardziej denerwuje?

Jezdem dyzlegdygiem ty gupku a, nie umim nie piasc.
A Ty Jestes Idiotom Ty Debilu, I Bede Pisal Kazde Slowo Z Duzej Litery Bo Mam Ochote Noobie.
ChEsC Z10m4L, J3sT3m 0sTr4 12n4St0L4tK4, p0sT00kAsH?

Dochodza do tego jeszcze takie drobne rzeczy jak pisanie he/on o kazdym niezaleznie od plci itp. Ja sie staram pisac tak poprawnie jak to mozliwe, ale i tak wiem, ze czesto mi nie wychodzi :) Mimo to wole pisac 2 razy dluzej niz napisac, ze "Jezdem dyzlegdygiem"

Ogonkow polskich nie uzywam, ale nie ze wzg. na lenistwo, tylko ze wzg. na kodowania, ktore potrafia sprawic wiele problemow.

EDIT - jak widze wszyscy na forum (patrzac na ankiete) pisza w sposob idealny. Jakos wszystkie opisany powyzej przypadki dostrzegalem tutaj, a teraz sie zrobilo tak jakos cicho...

Adaras 26-12-2004 01:38

Hm..Ten temat był poruszany wiele razy i to na wielu forach. No ale cóż. Osobiście piszę szybko, czasami bardzo szybko, a błędów nie robię. Pomijając nawet polskie znaki.

BadDuck 26-12-2004 01:57

Pisze szybko przez co czesto zjadam literki w wyrazach i musze edytowac ciagle :D Nie uzywam polskich liter czyli ogonkow i tych innych kreseczek.

Hoxiu 26-12-2004 11:38

Właśćiwie powinienem dodać jeszcze 1 odpowiedź ale... nie wiem czy sie da jak tak to zaraz sie pojawi :) ( w to wątpie ) Jeszcze raz przypominam, żebyście głosowali szczerze bo nikt nie widzi jak wy zagłosowaliście !

Dr.Unknown 26-12-2004 11:42

Mnie najbardziej denerwuje "ktury", "muj", i podobne. Sam popełniam z reguły tylko błędy wynikające z tego, że staram się pisać bez patrzenia na klawiature, czyli np. zamiast "powoli" "powili", oczywiście zaraz po wysłaniu posta czytam i edytuje aby poprawić, tak kożystając z okazji, nie wiem jak was ale mnie bardzo denerwują w nazwach tematów niecenzuralne słowa, podkreślam chodzi o nazwę/tytuł tematu.

Mutares 26-12-2004 11:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Hoxiu
Twój głos jest anonimowy, więc nikt nie widzi jak zagłosowałeś !

No nie zupelnie , Po zamkniecu Sondy Gdy nacisniesz Pokaz wyniki Sondy Bedzie Napisane kto i jak zaglosowal.

Ja prawie nigdy nie uzywam polskich znakow poprostu w miejsce ó wstawiam o i mam nadzieje ze inni nie uznaja tego jako blad (z polskoego zawsze mialem 4)

Raynold 26-12-2004 12:47

Ja tam po prostu piszę. Po prostu człowiek się naczytał swego czasu dużo książek, oswoił się z językiem, nie wali już oczywistych byków. Czasem zdarza się, że mam jakieś wątpliwości, ale zawsze jest słownik ortograficzny albo jakieś słowo/wyrażenie zastępcze. Lierówki spowodowane szybkim pisaniem też się zdarzają, ale po napisaniu czytam posta i ewentualnie poprawiam błędy.

TheNatoorat 26-12-2004 13:06

Ja tam raczej z ortografią problemów nie mam. Jak widzę jakiś rażący błąd w poście po jego napisaniu natychmiast go edytuję i poprawiam. Staram się pisać bez błędów, bo post z błędami czyta się gorzej niż post bez nich, prawda?

Hoxiu 26-12-2004 13:15

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Raynold
Ja tam po prostu piszę. Po prostu człowiek się naczytał swego czasu dużo książek, oswoił się z językiem, nie wali już oczywistych byków. Czasem zdarza się, że mam jakieś wątpliwości, ale zawsze jest słownik ortograficzny albo jakieś słowo/wyrażenie zastępcze. Lierówki spowodowane szybkim pisaniem też się zdarzają, ale po napisaniu czytam posta i ewentualnie poprawiam błędy.

Tu np. wystąpił błąd, który wynikł chyba z tego, że klawiatura na każdy przycisk wymaga innej siły przyciśnięcia. To się zdaża, u mnie np. wszystkie guziki działają poprawnie, a mam kolege co u którego wogóle pisać nie potrafie :) Nie jest to błąd, z którego ktoś ma robić nowy post, mała literówka B) Sam chciałem tylko podać przykład :)

kidler 26-12-2004 13:21

A mnie bardzo denerwuje jak ktos napisze "terz" przez "rz", nie wiem chyba jestem uczulony na to slowo. Jak widze jak tak ludzie pisza to zaraz bym do przedszkola odeslal.

Vegefa Ziom 26-12-2004 13:31

No to ja się pochwalę, że od 4 do 6 klasy(obecna) mam piątki, czasami piszę bardzo szybko przez co połowa mojego posta może być niezbyt "zrozoumiala", ale wtedy i tak szybciutko edytuje i staram się zakryć swoje językowe niedociągnięcia : P Pamiętam jak w skzole około miesiąca temu było dyktando, a mój kumpel z klasy zrobił błąd przez który śmiałem się z niego przez tydzień, mianowicie napisał coś na wzór "jórz", a jak mi chciał napisać sesemesa, ze c**j go to obchodzi to napisał "hó*" Hehe.
A kiedy powstanie sąda pod tytułem: "Co sądzicie o znakach interpunkcyjnych w postach użytkowników na forum tibia.pl" ? : P

PS. Przez długi czas starałem się to opnawoać i myślę, że jako tako mi się to udało. W tibi piszę bez polskich znaków, a na forach itp. staram się ich używać.

PS2. Ja się czasami boję czytać niektóre wypowiedzi bo wkońcu jak się jest wzrokowcem to sie z czytania zapamiętuje ortografię... A potem pojawaiają się wątpliwości :l :l

Afinor 26-12-2004 15:18

Nie ma jednej opcji sondy:
"Pisze szybko, ale nie popelniam bledow."
Tak jest u mnie z tego co zauwazylem, pisze dosyc dobrze, na dyktandach itp, ale nie zastanawiam sie czy to jest dobrze napisane. Duzo czytam i jakos tak samo przychodzi.

she_devil 26-12-2004 15:36

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gremlin

* ktory, gora, moze pojde na smoki, morze bo morski.
** powinno byc shiEld, crown (crow to kruk a zbroja jest koronna), thiEf

Raven to kruk :D

Ja staram sie byków nie walić, ale denerwują mnie wsyztskie sloniki, ktore nawet slownik nie potrafia poprawnie przeczytac i z ortografia maja problemy:
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez slonik
Rzona szla z tobolkami i innymi duperelami - to bylem ja

:D

------
Edit by Gremlin
Zgadza sie ze kruk to raven, ale rowniez crow (tak samo jak smiglowiec i helikopter to to samo).

joey 26-12-2004 15:37

Ja staram się pisać najładniej jak potrafie ^^
denerwuje mnie: "ho", "tesz", "dżewo", "żeka", "prosz epujdziesz ze mna?"

Earl 26-12-2004 15:44

Ja pisze +/- tak jak Raynold i Afinor. Pisze doysc szybko, nie zastanawiam sie nad bledami. Jesli jakies zrobie to trudno, ale generalnie nie sprawdzam posta 5 razy przed wyslaniem. Jakos jeszcze nikt mnie nie zbluzgal za ortografie, wiec chyba nie jest zle:P Ogonkow nie uzywam, bo w wielu wypadkach pisze sie bez (np. w Tibii) a jakos mnie nie ciagnie zeby uczyc sie szybko pisac na potrzeby forum... Literowki od czasu do czasu sie zdarzaja jak sobie nie trafie palcami :P
Natomiast najbardziej denerwujacy mnie blad to "naleRZy" i na nieszczescie dosyc czesto go widuje...

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gremlin
Polskich trzcionek nie mam nawet zainstalowanych na komputerze

to celowo czy moze nie przeczytales swojego posta ? :P

klOpsik 26-12-2004 16:49

Ja staram sie pisac szybko ale i bez bledow ortograficznych . Jak widze jakies razace bledy to je poprawiam . Nie lubie uzywac polskich znakow (czasami zdarzaja sie u mnie literowki) no i z interpunkcja u mnie nie za dobrze ... Najbardziej denerwuja mnie ludzie ktorzy robia mnostwo bledow ortograficznych i na koncu tlumacza sie ze maja dysleksje (chociaz starajcie sie pisac poprawnie ) . Pracujcie ze slownikiem albo np.: robiac runy czytajcie ksiazki , zeby oswoic sie z jezykiem .

$corcerer 26-12-2004 20:35

Pisze szybko, wysyłam, a potem jak zauważe jakąś rażącą literówkę to edytuje... ale błędów zazwyczaj nie popełniam...

Hoxiu 26-12-2004 22:06

Z sondy wynika, że spora osób nie jest szczera :P Tylko 2 dyslektyków ? NIE MACIE SIĘ CZEGO WSTYDZIĆ :D Jedni są bulbogłowi, drudzy całe życie w szpitalu, trzeci mają chorobe lokomocyjną, a inni zaś mają dyslekcje :] Nic strasznego, a swoją drogą to:
Czy da się wprowadzić do forum czegoś takiego jak język w "Wordzie" - błąd podkreślony na czerwono :P Albo dodać przycisk do "szybkiego pasku" ( obok szukaj, nowe posty, kalendarz i inne ) o nazwie słownik ? Co ja gadam ... nikomu by sie nie chcialo sprawdzać wyrazów ... :o
Bywajcie towarzysze :( , oceniajcie temat :P

Mówiąc "szybkie pisanie" mam namyśli coś w stylu nie patrzenia sie w klawiature i pisania jednym ciągiem.

Sithius 26-12-2004 23:14

Huhuhu...fajny topic. ;)

Jesli chodzi o mnie to jak widac pomijam polskie znaki oraz przecinki (choc nie zawsze) ze wzgledu na szybkosc pisania jak i wygode. :P Co do ortografii to roznie z nia bywa...staram sie pisac poprawnie no a jesli nie wyjdzie to coz...staralem sie. 8o ;) B)

Generalnie przed wyslaniem posta na forum czytam go przynajmniej 2 razy aby wychwycic ewetualne literowki albo bledy ortograficzne lub tez zmienic jego tresc jeszcze. Nie przejmuje sie zbytnio tym ze czasami zrobie jednak blad bo nie upadlem na glowe aby wszystko literka po literce sprawdzac albo w Wordzie poprawiac. :)

P.S. Nie zaprzecze jednak ze niektore osoby pisza w taki sposob jakby jeszcze przedszkola nie ukonczyly. :baby:

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 12:43.