Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   5 lat Polski w Unii (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=212767)

Wylansowany 01-05-2009 10:27

5 lat Polski w Unii

http://wyborcza.pl/1,82244,6556835,N...i_porazki.html

No właśnie, dokładnie dzisiaj mija 5 rocznica wejścia Polski d UE. Czytając artykuł, można wywnioskować, że większość to sukcesy, bo przyjęcie EURO powinno być w ciągu najbliższych kilku lat, a wiadomo, że dobrą definicje wódki można potraktować z przymrużeniem oka :p.
Wiadomo też, że najbardziej z UE przydała się ofc. kasa. Szczególnie na drogi i trasy kolejowe, z czego chyba cieszy się każdy, bo stan dróg lepiej przemilczeć.

A co wy o tym myślicie? To było dobre 5 lat, czy nie?

semilunaris 01-05-2009 11:46

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wylansowany (Post 2534687)
Wiadomo też, że najbardziej z UE przydała się ofc. kasa. Szczególnie na drogi i trasy kolejowe, z czego chyba cieszy się każdy, bo stan dróg lepiej przemilczeć.

Drogi nowe - w moim mieście powstało naprawdę kilka ładnych kilometrów, jeżeli nie kilkanaście.

Tras kolejowych nowych - nie widziałem jeszcze.

Cieszę się z tego, że szkoła dostała naprawdę masę sprzętu z funduszu UE (projektory, pc z dostępem do internetu w każdej, 2 tablice multimedialne, +2 pracownie informatyczne) - całkiem miło.

Rolnikom też się coś dostało - fajnie.

Możemy podróżować bez ograniczeń, studiować za granicą. CORAZ WIĘCEJ OSÓB MÓWI PO ANGIELSKU.

Oceniam na +, w skali szkolnej na 4.

Rav 01-05-2009 11:50

ludzie tak sie bali poczatkowo ze szwaby oraz inni wykupia tereny w polsce, ale jest ok

Litawor 01-05-2009 11:50

Lepiej nie myśleć, jak wyglądałby rozwój Polski, gdyby nie przystąpiła do UE. Nawet ci, którzy byli bardzo "anty" zamilkli już i zabrali się jedynie za krytykę poszczególnych traktatów. Chyba nikt już nie nawołuje do wystąpienia Polski z Unii.

Co do oceny... pieniądze można było wykorzystać lepiej, sporo możliwości, jakie daje Unia, niestety marnujemy. Ale i tak oceniam pozytywnie.

piternet 01-05-2009 11:58

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2534739)
Co do oceny... pieniądze można było wykorzystać lepiej, sporo możliwości, jakie daje Unia, niestety marnujemy. Ale i tak oceniam pozytywnie.

Dokładnie, zgadzam się. Ja także oceniam pozytywnie. U nas w mieście dużo rzeczy zrobili z funduszy unijnych - drogi, nawet tory widać, wodociągi itp. Szkoła dostała też sporo pieniędzy z UE - mamy nowiutką salę informatyczną, kompy w bibliotece, trochę sprzętu. Do tego mamy nowe boisko, ze sztuczna nawierzchnią! Oby tak dalej.

ChachaŁ 01-05-2009 12:11

5 lat Polski w UE oceniam oczywiscie pozytywnie. Sam codziennie jezdze drogami, ktore mogly powstac dzieki funduszom unijnym. Dzieki dotacjom w mojej szkole powstaly dwie dobrze wyposazone sale informatyczne wraz ze sprzetem multimedialnym (projektory itp).
Czlonkowsko w UE pozwolilo mi uczestniczyc w wymianach mlodziezy oraz w specjalnych warsztatach (ponioslem jedynie mala czesc kosztow wyjazdu).

Mam nadzieje, ze w kolejnych latach srodki z UE bede jeszcze lepiej wykorzystane.

Duch Niespokojny 01-05-2009 12:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez <Rahim> (Post 2534738)
ludzie tak sie bali poczatkowo ze szwaby oraz inni wykupia tereny w polsce, ale jest ok

Wręcz szkoda, że tak się nie stało - wraz z obcokrajowcami napływałyby do nas ich pieniądze. Ale oczywiście niektórzy już sobie wyobrażali, że powstanie nowa Generalna Gubernia...

jerrry 01-05-2009 12:28

Przyłączenie do Unii mogę ocenić niestety chłodno. Oczywiście, że Unia pomogła rozwinąć nasz poziom "intelektualny" wprowadzając dotacje na rzecz szkół, pomogły rozwijać się gospodarstwom oraz wreszcie poruszyła sprawę dróg w naszym kraju, jednak to wszystko ma swoją cenę. Jednym takim warunkiem jest podpisanie traktatu lizbońskiego (osoby wypowiadające się tu pewnie wiedzą o co w nim chodzi). Zostajemy zmuszani na siłę do niego. Kolejnym powodem jest odbieranie nam środków dotacyjnych po upływie określonego terminu. Oczywiście, to Niemcy budują nam drogi aktualnie, dlatego sieć drogowa dość szybko rozwija się w ostatnich latach, ale określenie czasu takiego jak w innych krajach, lepiej zorganizowanych od nas - jest wg mnie krzywdzące.

Jednak, oceniając Polskę od kiedy byłem łebkiem, do teraz, mogę stwierdzić, że jednak nasz kraj rozwija się pomimo nielicznych problemów wewnętrznych

Ah, no i czemu złotówka jest taka słaba :<
Pozdrawiam

janek@ 01-05-2009 22:02

Euro może nam kiedyś zaszkodzić, a krócej ujmując to przyjdzie czas że jacyś makaroniarze będą decydować w 99% o naszym życiu. ;s

Ale czy to źle? Jak Polak rządzi zawsze był żał i bul.

Dragon-Fly 02-05-2009 01:16

Jeżeli mówimy o WSPÓLNOCIE EUROPEJSKIEJ, to widzę mało plusów. Suma sumarum WE tak bardzo nie pomogła rolnikom. Zauważalne plusy to m.in. drogi i wyposażenie szkół (to w sumie jest kredyt, no ale...). Te dotacje... lwią część z nich zabrały biurokratyczne procedury i sterowanie całym rynkiem. Co innego Schengen. Raczej nie jestem zwolennikiem UE, możemy tak jak Norwegia mieć Porozumienie o Europejskim Obszarze Gospodarczym oraz należeć do Schengen i nie należeć do WE.

Litawor 02-05-2009 06:21

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dragon-Fly (Post 2535214)
Raczej nie jestem zwolennikiem UE, możemy tak jak Norwegia mieć Porozumienie o Europejskim Obszarze Gospodarczym oraz należeć do Schengen i nie należeć do WE.

Norwegia jest w zupełnie innej sytuacji - to bardzo bogaty kraj i gdyby przystąpiła do UE, właściwie więcej musiałaby od siebie włożyć, niż dostałaby w zamian.

Etemen 02-05-2009 13:30

Lepszy rydz niż nic.

gavreonien 02-05-2009 13:34

z mojej prawicowej natury oceniam prosperowanie UE jako beznadziejne... :)

spider-bialystok 02-05-2009 14:25

http://img216.imageshack.us/img216/4...6c145ead1d.jpg
Moje zdanie.

Wielkimanitu 02-05-2009 15:47

@UP & UPx2
Co jak co, ale liberałowie powinni cieszyć się z przystąpienia do UE - o socjalizmie w Unii.

Piotrek Marycha 02-05-2009 16:48

az nie moge sie doczekać tutaj dyskusji ze spiderem nt. Unii

spider-bialystok 02-05-2009 17:47

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Piotrek Marycha (Post 2535537)
az nie moge sie doczekać tutaj dyskusji ze spiderem nt. Unii

I sie nie doczekasz. Nie te forum.

Rybzor 02-05-2009 17:54

Imo pomogło nam się to w jakimś stopniu trochę wyrwać z komuny, ot co : P

@down
Chociażby ;)

Dragon-Fly 02-05-2009 18:55

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ryba (Post 2535561)

Z komuny do eurokomuny? :|

Ashlon 02-05-2009 19:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ryba (Post 2535561)

Ta, z jednego socjalizmu w drugi...

A co ja sadze o 5letnim okresie od wstapenia? Ot:
* dostalismy troszeczke dodatkowej kasy (cale 14mld euro przez 5 lat, czyli liczac po srednim kursie - 12mld zlotych rocznie), ktora kiedys bedziemy musieli oddac
*kilka sensownych aktow prawnych (np. ochrona przyrody czy regulacje dot. niektorych sektorow gospodarki), ale tez kilka calkowicie durnych (traktat lisbonski, limity CO2, przepisy o krzywiznie banana)
*dostalismy Schengen (ktore moglismy miec bez wstapienia do UE)
*z pewnoscia umocnilismy swoja pozycje polityczna
*ale oslabilismy pozycje gospodarcza - nie mozemy robic czegos na wlasna reke, bo zaraz KE sie miesza, a PE wydaje rezolucje
*narazilismy sie na dzialania lobbystow - nam zabroniono wladowac 5mld zlotych w stocznie, ale Niemcy moga dofinansowywac swojego Opla, a Brytyjczycy banki

Podsumowujac, idea wspolpracy gospodarczej i wspierania sie na arenie miedzynarodowej jest bardzo dobra i do tego trzeba bylo dazyc, ale obecnie "na opak" konstruujemy twor na zasadzie umowy miedzynarodowej-superpanstwa.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 20:59.